Dietetyczne pączki są alternatywą dla tłustych pączków, które je się często w tłusty czwartek. Tradycyjny pączek to prawdziwa bomba kaloryczna. Na to, ile kalorii mają pączki, wpływa głównie sposób ich smażenia. Jeśli chcesz przygotować dietetyczne pączki i bez wyrzutów sumienia jeść je w tłusty czwartek, upiecz pączki fit w piekarniku. Będą równie smaczne, jak te smażone w głębokim tłuszczu. Skorzystaj z naszych przepisów na dietetyczne pączki w wersji fit.
Spis treści:
- Dietetyczne pączki pieczone w piekarniku
- Dietetyczne pączki ze skórką cytrynową
- Dietetyczne fit pączki na bazie twarogu
- Jak robić dietetyczne fit pączki?
Dietetyczne pączki pieczone w piekarniku
Fit paczki z piekarnika to najlepszy sposób przygotowania dietetycznych pączków. Oszczędzasz wiele kalorii dzięki temu, że nie smażysz ciasta w tłuszczu.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 100 g dobrej margaryny lub masła,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka 0% tł.,
- dodatkowo: 1 jajko, dowolny dżem niskosłodzony.
Sposób przygotowania:
- Ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki.
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
- Margarynę roztop w rondelku.
- Żółtka, jajko i resztę cukru ubij na parze.
- Pozostałą mąkę wsyp do miski. Kolejno dodaj rozczyn i masę jajeczną.
- Całość wyrabiaj, dodając roztopioną margarynę, aż do uzyskania gładkiej masy. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 50 minut).
- Następnie przełóż ciasto na posypany grubą warstwą mąki blat i rozwałkuj do uzyskania grubości ok. 1 cm.
- Wykrój krążki. Każdy lekko spłaszcz, nałóż na środek pół łyżeczki nadzienia, sklej brzegi i uformuje kulkę.
- Dietetyczne pączki układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką - ok. 30 minut.
- Gotowe pączki dietetyczne posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
fot. Dietetyczne pączki pieczone/ Adobe Stock, Mariusz
Fit pączki ze skórką cytrynową
Dietetyczne pączki ze skórką cytrynową są smaczne i przyjemnie orzeźwiające.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej,
- 100 ml mleka 0% tł.,
- 25 g drożdży,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 20 g margaryny dobrej jakości lub masła,
- starta skórka z cytryny,
- kilka kropli zapachu waniliowego,
- dżem niskosłodzony.
Sposób przygotowania:
- Delikatnie podgrzej mleko, dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
- Do miski z rozczynem wbij 1 jajko i 1 żółtko, ubij mikserem na piankę.
- Wsyp mąkę, dodaj startą skórkę cytrynową, kilka kropli aromatu i pół łyżeczki soli.
- Wyrób ciasto do klejącej się konsystencji (ok. 5 minut). Następnie dodaj roztopioną margarynę i dalej wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od dłoni.
- Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (ok. 45 minut).
- Wyłóż na oprószoną mąką stolnicę ciasto. Rękami rozpłaszcz je na ok. 2 cm i wykrawaj koła.
- Na każde koło kładź łyżeczkę dżemu i sklejaj brzegi. Pączki fit układaj w sporych odległościach od siebie na blasze, na papierze do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
- Piecz fit pączki w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Możesz udekorować je skórką z cytryny i lekkim lukrem na wierzchu.
fot. Dietetyczne pączki cytrynowe z lukrem/ Adobe Stock, Monika
Dietetyczne pączki na bazie twarogu
Fit pączki twarogowe to dietetyczny przepis, który nie tylko zastępuje klasyczne wypieki na tłusty czwartek, ale może sprawdzać się przez cały rok jako drugie śniadanie lub posiłek potreningowy.
Składniki:
- 300 g twarogu,
- 8 łyżek zmielonych płatków owsianych,
- 2 łyżki mąki żytniej,
- 1 jajko,
- 3 białka,
- 2 łyżki miodu,
- dżem niskosłodzony.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Odciśnij wodę z twarogu, wrzuć do miski i połącz z pozostałymi składnikami (poza białkami). Zmiksuj.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do reszty składników i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Gotową masę przełóż do silikonowej formy na babeczki.
- Piecz przez 30 minut. Po ostygnięciu nadziewaj dietetyczne pączki szprycą wypełnioną dżemem.
fot. Dietetyczne pączki twarogowe/ Adobe Stock, littlehandstocks
Jak robić dietetyczne fit pączki?
Dietetyczne pączki nie będą smakować tak samo, jak smażone na głębokim tłuszczu, ale może taki zamiennik będzie dla ciebie wystarczająco dobry. Żeby zrobić dietetyczne pączki, skorzystaj z naszych sprawdzonych rad:
- piecz je, zamiast smażyć,
- zmniejsz ilość tłuszczu w cieście,
- zamiast cukru dodaj do pączków ksylitol (łyżeczka cukru może być konieczna, by drożdże wyrosły),
- wykorzystuj nadzienia z dżemów niskosłodzonych i budyniu,
- zamiast lukru z wierzchu dekoruj pączki ksylitolem lub erytrolem w pudrze.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 2.02.2016 przez Agatę Bernaciak.
Czytaj także:
Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego
Pączki z serka homogenizowanego
Faworki pieczone w piekarniku