Czosnek i szafiry

Nie można oprzeć się wrażeniu, że oto czytamy remake komedii z Louisem de Funesem „Skrzydełko czy nóżka” – tyle że w wersji kobiecej.
/ 23.02.2007 12:26
„Czosnek i szafiry” to napisane ze smakiem sprawozdanie, w którym Ruth Reichl przedstawia swoje doświadczenia krytyka jedzenia pracującego dla „New York Timesa”. Autorka pokazuje suto zastawione stoły rodem z epikurejskiego świata, równocześnie obnaża ich komizm i absurd, oraz dzieli się z czytelnikami refleksjami na temat odgrywanych przez nas ról i naszej tożsamości, a także swoimi ulubionymi przepisami.

Nie można oprzeć się wrażeniu, że oto czytamy remake komedii z Louisem de Funesem „Skrzydełko czy nóżka” – tyle że w wersji kobiecej: a więc dokładniejszej, bardziej uczuciowej i nastawionej nie tylko na wyśmiewanie konwenansów i drwinę ze słabych punktów restauracyjnych przybytków. Ruth analizuje, ocenia i bada, ale główną częścią jej opowieści są przemiany postaci, jakimi się podczas swoich restauracyjnych rajdów staje. Po dodaniu do tego wspaniałych przepisów dostajemy potrawę piękną, smaczną i niezwykle strawną.

Ruth Reihl jest redaktorem naczelnym magazynu „Gourmet” („Smakosz”). Ponadto jest krytykiem restauracji dla „New York Limes” i „Los Angeles Timesa”. Obecnie mieszka w Nowym Jorku z mężem i synem.

Ruth Reihl, „Czosnek i szafiry, czyli sekretne życie krytyka w przebraniu”, Przekład Agata Gradzińska, Wydawnictwo Vizja Press&IT, Premiera 8 marca 2007
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)