Co warto wiedzieć o fecie?

Sałatka grecka to zdecydowanie oryginalny grecki smak.
Jej słony smak sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do sałatek i zapiekanek, feta świetnie radzi sobie także w rozmaitych farszach.
/ 16.08.2010 13:04
Sałatka grecka to zdecydowanie oryginalny grecki smak.

Świeżość z certyfikatem

Tradycyjna feta produkowana jest z mleka owczego lub koziego, czasami z mieszanki obu rodzajów. Im większa zawartość mleka koziego, tym feta ma intensywniejszy smak i aromat. Z kolei przewaga mleka owczego sprawia, że ser staje się bardziej tłusty i śmietankowy w smaku. Do masowej produkcji fety najczęściej używa się mleka krowiego, przez co ma ona nieco bardziej kremowy kolor i zdecydowanie łagodniejszy smak, jednak przez znawców traktowana jest jako mniej wartościowa. Feta powstaje na terenie całej Grecji, w każdym regionie ma trochę inny smak i długość dojrzewania. Podobno najlepsza pochodzi z północy kraju. Od trzech lat nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona tylko do serów pochodzących z Grecji, zgodnie z prawem wszystkie inne sery o tym smaku są tylko serami typu feta.

Polecamy: Jakie są najpopularniejsze greckie desery?

Tradycja i nowoczesność

Feta to prosty ser pierwotnie produkowany przez pasterzy. Na początku zlewano mleko do worków ze skór zwierzęcych, w których dojrzewało. Dziś używa się do tego celu specjalnych pojemników, nikt też nie miesza mleka gałązkami drzewa figowego, by przyspieszyć zsiadanie się mleka. Jednak wytwórcy wciąż wykorzystują tradycyjne metody, na przykład dodawanie mleka do resztek skrzepu z poprzedniej produkcji. Feta nie wymaga długiego dojrzewania, jeśli jednak ma poleżeć dłużej, musi przebywać w solance, aby nie straciła charakterystycznej dla siebie wilgotności i smaku.

Pod wieloma postaciami

Najczęściej feta spożywana jest w słynnej sałatce horiatiki, w której towarzyszą jej oliwki, pomidory, ogórek i cebula. Pojawia się też na talerzykach z przystawkami. Ulubioną przekąską jest gruby plaster sera posypany ziołami i obficie polany doskonałą grecką oliwą. Czasami podaje się też fetę podsmażaną lub skrytą smakowicie w cieście. Co ciekawe, słony smak fety doskonale łączy się ze słodyczą winogron, arbuza a nawet miodu. Jeśli dla kogoś jej smak jest zbyt słony, może zanurzyć ją na kilka minut w mleku lub wodzie.

Zobacz także: Jak wykonać pyszne greckie zupy?

Redakcja poleca

REKLAMA