Owocowe zakończenie
Tradycyjny grecki posiłek najczęściej wcale nie kończy się ciastkami, ale owocami. Na stole pojawiają się świeże skarby południowego klimatu, takie jak pomarańcze, mandarynki, morele, brzoskwinie, melony czy arbuzy. Wszystkie dojrzałe i słodkie, doskonale podsumowują obiad, a przy tym skutecznie gaszą pragnienie. Jeśli ktoś poszukuje bardziej skondensowanej słodyczy, z przyjemnością spróbuje deseru znanego pod nazwą gliká katalioú. Różne owoce, głównie wiśnie, motele, figi, brzoskwinie, winogrona i gorzkie pomarańcze, przegotowuje się w gęstym syropie i pozostawia na całą noc. Następnego dnia owoce są gotowe do spożycia. Podaje się do nich zawsze szklankę wody, aby można było popić, gdy słodycz deseru okaże się zbyt intensywna.
Cukrowe maleństwa
Tutejsze ciasteczka nie są duże i puchate, to raczej małe kąski, które można zjeść na jeden raz. Nic dziwnego, ich słodkość jest tak duża, że całkowicie wystarczy małe ciasteczko. Deserowym przebojem Grecji jest baklawa, czyli połączenie ciasta filo z mieszanką migdałów, orzechów, cynamonu, goździków i miodu. Efekt jest naprawdę słodki i nie każdy jest w stanie powtórzyć to doświadczenie. Grecy uwielbiają też pączki drożdżowe, w których wszystko co najlepsze znajduje się na zewnątrz, ponieważ po usmażeniu zanurza się je w syropie, oczywiście bardzo słodkim. Do ulubionych ciasteczek należą też migdałowe kuleczki aromatyzowane wodą różaną lub pomarańczową (amygdalotá), w wersji świątecznej migdałowe ciasteczka aromatyzowane są ouzo lub winiakiem (kourabiédes). Halwás to masa grysikowa z posiekanymi migdałami i orzechami, a karidópita – ciasto migdałowo-orzechowe.
Polecamy: Jak zorganizować imprezę w stylu greckim?
Biało i złociście
Grecki miód uważany jest za jeden z najlepszych na świecie. Ze względu na wysokie temperatury, które sprzyjają odparowywaniu wody, miód z Grecji jest naprawdę gęsty. Aromat nadają mu dzikie zioła, szczególnie ceniony jest miód tymiankowy. Powodzeniem cieszy się też miód szałwiowy i kwiatów pomarańczy. Miód oczywiście jest doskonałym dodatkiem do bardzo słodkich ciastek, ale doskonale łączy się z gęstym greckim jogurtem. Podaje się go w pucharkach i jest to bardzo efektowny deser, słodki, a jednocześnie orzeźwiający. Niektórzy jedzą go nawet na śniadanie.
Zobacz także: Jakich przypraw używają Grecy?