Niemieckie sposoby na mięso

Polędwiczki wieprzowe doskonale nadają się do grillowania.
Każdy Niemiec podpisze się obiema rękami pod stwierdzeniem, że nie ma porządnego obiadu bez smakowicie przyrządzonego kawałka mięsa.
/ 29.09.2010 12:13
Polędwiczki wieprzowe doskonale nadają się do grillowania.

Wieprzowina i spółka

Niekwestionowaną królową mięs jest w Niemczech wieprzowina, choć na stołach pojawia się cielęcina, wołowina i drób, nie brak też rozmaitych podrobów. Dania z tymi ostatnimi może na pierwszy rzut oka nie wydają się zbyt efektowne, ale gwarantują dobry smak. Do najpopularniejszych należą faszerowane żołądki, pulpety z wątróbki cielęcej w bulionie, wieprzowe ozorki i nóżki. W dni świąteczne Niemcy chętnie jedzą pieczeń wieprzową z najlepszej szybki. Sposób jej przygotowania zależy od regionu, na przykład Bawarczycy często nacierają skórkę piwem, podczas gdy ich rodacy z Nadrenii wolą czosnek. Gęś pojawia się na niemieckich stołach 11 listopada, na świętego Marcina i zazwyczaj jest faszerowana jabłkami i kasztanami, stanowiąc całkiem wykwintny posiłek. Rozmaitym potrawom często towarzyszy też boczek oraz niezliczone rodzaje wędlin, nawet w zupach nie może zabraknąć porządnego kawałka kiełbasy. Bardzo wielu mięsnym potrawom towarzyszy piwo, trudno wyobrazić sobie na przykład golonkę bez piwa, jednak im bliżej nadreńskich winnic, tym częściej do posiłków podaje się też niemieckie wino.

Polecamy: Jak się jada w Niemczech?

Pieczysta duma narodowa

Niemcy znają wiele sposobów przyrządzania mięsa, chętnie jedzą je w formie gulaszu czy mięsnego nadzienia, lecz największą atencją obdarzają mięsa pieczone. Soczysta porcja mięsa stanowi marzenie niejednego niemieckiego smakosza. Może być wieprzowa (Schweinebraten) lub wołowa (Sauerbraten). Wcześniej jest zazwyczaj odpowiednio przygotowywana - peklowana, wędzona, marynowana. Dzięki temu pieczenie nie tylko nie odbiera mięsu smaku, ale wręcz wydobywa z niego wszelkie smaki i aromaty. Wśród najczęstszych dodatków są ziemniaki (pieczone, puree lub w formie słynnej sałatki z oliwą, octem i musztardą), chleb, a także rozmaite kluski czy knedle. Do tego może być mus jabłkowy lub z groszku, kapusta kiszona, duszone warzywa albo szparagi. W sosjerce lub od razu na talerzu podawany jest też zawiesisty sos z pieczenia, Niemcy uwielbiają bowiem, by mięsa skąpane były w sosach. Wśród rozmaitych mięsnych dań warto spróbować wędzoną łopatkę z kapustą i skwarkami, polędwiczki w sosie śmietanowym z pieczarkami, stek na kromce żytniego chleba czy pieczeń z mielonego mięsa w formie chlebowej. Miłośnicy mięs na pewno nie będą zawiedzeni.

Zobacz także: Jakie są niemieckie wina?

Redakcja poleca

REKLAMA