Sos grzybowy idealny do makaronu: zrobisz go z grzybów suszonych i świeżych

sos do makaronu z grzybów leśnych fot. Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Sos grzybowy do makaronu to idealne rozwiązanie na jesienne dni. Dowiedz się, jak przygotować aromatyczny sos z grzybów leśnych, suszonych czy w całości z opieniek. Sprawdź te aromatyczne jesienne przepisy i inspiracje, które pozwolą ci cieszyć się pełnią smaku grzybów przez cały sezon.
/ 07.10.2024 14:46
sos do makaronu z grzybów leśnych fot. Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Sos grzybowy to jedno z tych dań, które idealnie oddają smak jesieni. Aromatyczne grzyby, kremowa konsystencja i delikatne przyprawy tworzą doskonałą kompozycję, która sprawia, że makaron staje się prawdziwą ucztą.

Niezależnie od tego, czy korzystasz z grzybów świeżych, suszonych, czy takich jak opieńki, każdy wariant nadaje potrawie nieco inny charakter. Sos grzybowy jest uniwersalny – możesz go podawać zarówno z tagliatelle, spaghetti, jak i innymi rodzajami makaronu, a także oczywiście z ryżem, kaszą czy ziemniakami.

Spis treści:

  1. Sos do makaronu z grzybów leśnych
  2. Pyszny sos grzybowy do makaronu z opieniek
  3. Sos do makaronu z suszonych grzybów

Przepis na sos do makaronu z grzybów leśnych

Grzyby leśne, takie jak borowiki, podgrzybki czy maślaki, nadają każdemu daniu niepowtarzalny, intensywny smak. Sos z grzybów leśnych to doskonały dodatek do makaronu, ale także wielu innych dodatków. Możesz przygotować więcej i zapasteryzować. Aromatyczny, kremowy sos z grzybów leśnych to idealna propozycja na sycący, jesienny obiad.

Składniki:

  • 300 g świeżych grzybów leśnych,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  3. Dorzuć grzyby i smaż, aż zaczną się rumienić i puszczą wodę (ok. 10 minut).
  4. Wlej bulion, zagotuj, a następnie dodaj śmietanę. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  5. Dopraw solą, pieprzem i, jeśli chcesz, posyp posiekaną natką pietruszki.
  6. Podawaj z ulubionym makaronem.

sos grzybowy do makaronu

fot. Sos grzybowy do makaronu z grzybów leśnych/Adobe Stock, FomaA

Przepis na sos do makaronu z opieniek

Opieńki to grzyby o delikatnym smaku, które świetnie komponują się z makaronem i śmietankowymi sosami. Sos z opieniek to tradycyjna, polska propozycja, którą warto wypróbować jesienią, kiedy te grzyby są dostępne w lasach i na bazarkach. Jest to prosty i szybki sposób na aromatyczny, domowy obiad.

Składniki:

  • 300 g opieniek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • sól ipieprz,
  • 100 ml bulionu warzywnego lub grzybowego.

Sposób przygotowania:

  1. Opieńki oczyść miękką szczoteczką, a następnie gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj opieńki i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż na średnim ogniu, aż grzyby się zrumienią.
  4. Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
  5. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Serwuj z makaronem, najlepiej tagliatelle lub pappardelle.

sos do makaronu z opieniek

fot. Przepis na sos grzybowy do makaronu z opieniek/Adobe Stock, juliamikhaylova

Sos do makaronu z suszonych grzybów

Suszone grzyby to idealny dodatek do jesiennych dań, gdyż zachowują pełnię aromatu, nawet poza sezonem. Sos z suszonych grzybów to wyrazisty, intensywny w smaku dodatek do makaronu, który można przygotować w dowolnym momencie roku. Suszone borowiki czy podgrzybki nadadzą sosowi głębi i charakterystycznego, leśnego aromatu. Idealnie sprawdza się także na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 100 ml wody z moczenia grzybów,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,
  • tymianek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i mocz przez około 20-30 minut. Następnie odcedź je (zachowaj wodę) i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie złota. Następnie dodaj posiekany czosnek i grzyby, smaż przez kilka minut.
  3. Dodaj wodę z moczenia grzybów i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn nieco się zredukuje.
  4. Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  5. Podawaj z makaronem, np. spaghetti, tagliatelle czy penne, i posyp odrobiną startego parmezanu.

sos do makaronu z suszonych grzybów

fot. Sos grzybowy do makaronu z suszonych grzybów/Adobe Stock, DAVID

Zobacz też inne pomysły na dania z grzybów:

Przepis babci na kapustę z grzybami. Tradycyjna kapusta wigilijna z przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie
Przepis babci na kapustę z grzybami. Tradycyjna kapusta wigilijna z przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie
Babciny przepis na kapustę z grzybami zna każda gospodyni. To tradycyjna wersja wigilijnej kapusty, która rozpieszcza kubki smakowe i przypomina smaki dzieciństwa. Kapusta z grzybami z przepisu babci to jedna z tradycyjnych 12 wigilijnych potraw. Przygotuj ją na święta.
Co zrobić z dużych opieniek? Oto pyszne pomysły na smażone, duszone i marynowane przerośnięte opieńki
Co zrobić z dużych opieniek? Oto pyszne pomysły na smażone, duszone i marynowane przerośnięte opieńki
Co zrobić z dużych opieniek? Wielu grzybiarzy rezygnuje ze zbierania dużych, starych opieniek, niemniej jednak z nich także możesz zrobić pyszne dania obiadowe i przekąski. Pamiętaj, aby opieniek nigdy nie jeść na surowo - muszą być dobrze wygotowane, usmażone albo uduszone. Duże opieńki możesz także marynować.
Jak zrobić zalewę octową do ogórków, grzybów i ryb? Oto najlepsze przepisy na zalewę octową
Jak zrobić zalewę octową do ogórków, grzybów i ryb? Oto najlepsze przepisy na zalewę octową
Jak zrobić zalewę octową? To zależy, do czego chcesz ją wykorzystać. Zalewa octowa do ryb powinna być przygotowana według proporcji 1,5 szklanki octu na 4 szklanki wody. Z kolei uniwersalna zalewa octowa do grzybów to 1 szklanka octu na 2 szklanki wody. Zalewa octowa do ogórków to 1 szklanka octu na 4 szklanki wody.
Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie
Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie
Wegetariańskie gołąbki bez mięsa to przepis, który smakuje także mięsożercom! Do przygotowania farszu wykorzystaj kaszę jaglaną oraz świeże pieczarki. Takie gołąbki dobrze jest zawinąć w kapustę włoską albo... liście winogron. Zobacz, jak przygotować pyszne gołąbki bez mięsa i z czym je podać.
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i śmietaną. To alternatywa dla tradycyjnego czerwonego barszczu. Możesz podać ją zamiast niego lub obok, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut. Poznaj tradycyjny przepis na świąteczną zupę grzybową.
Jesienne potrawy: rozgrzewające smaki w kuchni z wykorzystaniem dyni i grzybów
Jesienne potrawy: rozgrzewające smaki w kuchni z wykorzystaniem dyni i grzybów
Jesienne potrawy - co pierwsze przychodzi ci do głowy? Z pewnością dynia i świeżo zebrane lub domowo suszone grzyby. To prawda, te dwa składniki to zdecydowanie podium, jeśli chodzi o jesienne smaki. Nie można jednak zapominać także o rozgrzewających przyprawach, ale także innych produktach. Zobacz, jak przygotować pyszne jesienne dania.
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków możesz przygotować ze świeżych grzybów lub mrożonych. Dodatek cebuli i śmietany powoduje, że sos z podgrzybków ma ciekawy smak i aromat - pasuje do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kasz. Dania z grzybami są pełne smaku umami.
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika
Jeśli nie jesteś fanką grzybów, a chcesz wykonać przetwory, grzyby w pomidorach z cebulką do rozsądny kompromis smakowy. Wybierz małe grzyby - borowiki, pieczarki lub podgrzybki.
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami to rozgrzewające i sycące danie pełne leśnych aromatów. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak.
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów najlepiej przygotować ze schabu karkowego. Duś je pod przykryciem przez około 30-40 minut.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad
Polędwiczki w sosie grzybowym zasmakują każdemu – to idealna propozycja na rodzinny obiad. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Ten aromatyczny sos z suszonych grzybów sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięsa, ale też kasz i makaronów.
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami doskonale zastąpią uszka nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Ich pyszny smak z pewnością zasmakuje każdemu.
Pierogi z kapustą i grzybami -  najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć elastyczne, cienkie ciasto i aromatycznych farsz. Ich przygotowanie zajmie ci około 120 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA