Jeśli zbierzesz duże opieńki, możesz wykorzystać przede wszystkim ich kapelusze. Świetnie nadadzą się one do marynowania lub przysmażenia z cebulką. Duże opieńki możesz także udusić i stworzyć z nich bazę do sosu czy zupy grzybowej.
Spis treści:
Co zrobić z dużych opieniek: duszone opieńki
Duże kapelusze opieniek świetnie nadają się do duszenia. Same w sobie mają one łagodny i neutralny smak, ale w połączeniu z aromatycznymi przyprawami, cebulą oraz czosnkiem tworzy świetną bazę do wielu dań. Duszone opieńki możesz łączyć z ryżem, kaszą oraz makaronem, a także wykorzystać jako dodatek do zupy grzybowej.
Składniki:
- 300 g kapeluszy opieniek,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- łyżeczka majeranku,
- łyżka sosu sojowego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Opieńki wyczyść i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie odłóż do wyschnięcia.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek.
- Smaż kilka minut, a następnie dodaj kapelusze opieniek, dodaj przyprawy oraz sos sojowy i ponownie podsmaż 2-3 minuty.
- Całość zalej bulionem, przykryj i duś ok. 20 minut.
- Z tak przygotowane bazy możesz zrobić sos lub zupę albo zlać bulion, a grzyby, cebulę oraz czosnek wykorzystać jako przekąskę albo dodatek do obiadu.
fot. Co zrobić z dużych opieniek: duszone opieńki/Adobe Stock, JackF
Co zrobić z dużych opieniek: marynowane kapelusze
Marynowane opieńki to pyszna przekąska, dodatek do potraw oraz imprezowy hit podczas rodzinnych spotkań. Małe grzyby marynuje się w całości, ale z dużych opieniek możesz odciąć kapelusze i wykorzystać tylko je do marynowania. Nie wyrzucaj nóżek! Śmiało możesz dorzucić je do sosu, zupy czy podsmażyć i położyć na ciepłego tosta z serem.
Składniki:
- ok. 400 g kapeluszy z opieniek,
- 250 ml octu 10%,
- litr wody,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka soli,
- do każdego słoika: po kilka sztuk liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu i gorczycy.
Sposób przygotowania:
- Opieńki wyczyść i opłucz, a następnie wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj ok. 20 minut, a następnie odcedź, lekko ostudź i przełóż kapelusze do czystych, wyparzonych słoików.
- Zobacz też: Jak wyparzyć słoiki bez wyparzarki?
- Do każdego słoika wrzuć przyprawy.
- Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier, sól oraz ocet. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie gorącą zalewę przelej do słoików z opieńkami.
- Szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
fot. Marynowane kapelusze opieniek/Adobe Stock, Natalia Hanin
Co zrobić z dużych opieniek? Naleśniki z opieńkami
Duże opieńki możesz wykorzystać także do smażenia i faszerowania. Sprawdzą się w naleśnikach, tartach na słono oraz jako dodatek do jajecznicy. Pyszne potrawy z opieniek dodatkowo są szybkie w przygotowaniu.
Składniki na naleśniki:
- 250 ml mleka,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 180 ml gazowanej wody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 500 g opieniek,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżka masła,
- słodka papryka,
- sól i pieprz,
- 200 g tartego sera.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej mleko, dodaj jajka, wodę gazowaną oraz szczyptę soli. Dodaj przesianą mąkę i całość zmiksuj na dość lejącą masę.
- Smaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Opieńki dokładnie oczyść, opłucz, a następnie drobno pokrój. Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę albo posiekaj.
- Cebulę podsmaż na maśle, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek oraz grzyby. Dopraw do smaku i smaż na średnim ogniu ok. 15 minut, często mieszając.
- Pod koniec smażenia dodaj tarty ser, wymieszaj i od razu przełóż farsz do naleśników. Zawiń w rulon albo w burrito. Możesz także podsmażyć albo podpiec całość krótko.
fot. Co zrobić z dużych opieniek: faszerowane naleśniki/Adobe Stock, Maria_Galushkina
Zobacz także inne pomysły na opieńki: