Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe,
- 40 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Polędwiczki w sosie grzybowym do wbrew pozorom bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Z pewnością zasmakuje wszystkim, możesz więc bez zastanowienia podać je na przykład na rodzinnym obiedzie. Polędwiczki są bardzo delikatnym i smacznym mięsem, które każdemu przypadnie do gustu.
W połączeniu z domowym sosem grzybowym to danie zyska niepowtarzalnego smaku, którego nigdy nie będziesz mieć dosyć. Będą smakować doskonale z kaszą lub makaronem. Jak przygotować polędwiczki w sosie grzybowym?
- Namocz grzyby dzień wcześniej. Następnie odsącz je i usmaż na patelni z drobno posiekaną cebulą. Dopraw solą i pieprzem, zalej wodą z namaczania grzybów i duś przez 10 minut, potem zdejmij z palnika.
- Polędwiczki pokrój w plastry i lekko rozbij pięścią. Usmaż je na mocno rozgrzanej patelni. Wystarczy im zaledwie parę sekund na każdą stronę: ważne, by zamknęły się z wierzchu – wtedy mięso będzie soczyste i rozpływające się w ustach.
- Przełóż mięso do garnka.
- Zalej polędwiczki sosem grzybowym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś, aż mięso zmięknie. Od czasu do czasu mieszaj i w razie potrzeby dolewaj gorącej wody.
- Przygotuj zasmażkę z mąki i masła, dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj.
- Zredukuj sos, aż jego konsystencja będzie ci odpowiadać. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.
- Podawaj z surówką i ziemniakami lub kaszą. Smacznego!
Zobacz więcej pomysłów na pyszny obiad:
Pyszny pstrąg z piekarnika
Aromatyczny gulasz z indyka
Zapiekany schab z pieczarkami