Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad

Polędwiczki w sosie grzybowym zasmakują każdemu – to idealna propozycja na rodzinny obiad. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Urszula Wilczkowska / 27.11.2019 15:02
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 polędwiczki wieprzowe,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Polędwiczki w sosie grzybowym do wbrew pozorom bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Z pewnością zasmakuje wszystkim, możesz więc bez zastanowienia podać je na przykład na rodzinnym obiedzie. Polędwiczki są bardzo delikatnym i smacznym mięsem, które każdemu przypadnie do gustu.

W połączeniu z domowym sosem grzybowym to danie zyska niepowtarzalnego smaku, którego nigdy nie będziesz mieć dosyć. Będą smakować doskonale z kaszą lub makaronem. Jak przygotować polędwiczki w sosie grzybowym?

  1. Namocz grzyby dzień wcześniej. Następnie odsącz je i usmaż na patelni z drobno posiekaną cebulą. Dopraw solą i pieprzem, zalej wodą z namaczania grzybów i duś przez 10 minut, potem zdejmij z palnika.
  2. Polędwiczki pokrój w plastry i lekko rozbij pięścią. Usmaż je na mocno rozgrzanej patelni. Wystarczy im zaledwie parę sekund na każdą stronę: ważne, by zamknęły się z wierzchu – wtedy mięso będzie soczyste i rozpływające się w ustach.
  3. Przełóż mięso do garnka.
  4. Zalej polędwiczki sosem grzybowym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś, aż mięso zmięknie. Od czasu do czasu mieszaj i w razie potrzeby dolewaj gorącej wody.
  5. Przygotuj zasmażkę z mąki i masła, dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj.
  6. Zredukuj sos, aż jego konsystencja będzie ci odpowiadać. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.
  7. Podawaj z surówką i ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Zobacz więcej pomysłów na pyszny obiad:
Pyszny pstrąg z piekarnika
Aromatyczny gulasz z indyka
Zapiekany schab z pieczarkami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)