Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg grzybów,
- 150 g cebuli,
- 170 ml oleju,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 10 łyżek octu,
- 200 ml wody,
- sól,
- pieprz,
- papryka.
Przygotowanie:
Grzyby przed przygotowaniem dobrze oczyść i umyj. Pamiętaj, by nie były zbyt młode - przy takich łatwo o pomyłkę podczas zbierania. Trudno ocenić, czy są na pewno jadalne, za to łatwo o groźne zatrucie grzybami.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone grzyby wrzuć do garnka i gotuj przez ok 8-10 minut i odcedź.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra i duś na oleju. Po kilku minutach dodaj wodę i koncentrat pomidorowy. Duś 20 minut. Dopraw.
- Do garnka z pomidorami wlej ocet i grzybki. Doprowadź do wrzenia.
- Wyparzone wrzątkiem, jeszcze gorące słoiki, wypełnij grzybami w pomidorach.
-
Wstaw je do garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości. Gotuj przez 20 minut.
[CMS_PAGE_BREAK]
Więcej o grzybach: Jak długo gotować grzybyMarynowane opieńki - pyszne małe grzybkiSzlachetne kurki - przepisy na pyszne obiadowe dania