Jak przygotować fish and chips?
Jak przygotować fish and chips?15 lat temu
Fish and chips to najbardziej znane angielskie danie. Jeżeli sięgniemy do historii to okaże się, że to flagowe brytyjskie danie wcale nie ma zbyt długiej historii... Czytaj więcej
Jak przygotować cornish pasties?
Jak przygotować cornish pasties?15 lat temu
To typowe brytyjskie danie, znane już w średniowieczu. Podobno z upodobaniem zjadał je król Artur. Cornish pasty zwane też skrótowo pastie, to specjalny pierożek. Cornish pasty pochodzi z Kornwalii, na początku był przygotowywany z mięsa wołowego, które krojono w kostkę, dodawano ziemniaki i cebulę. Czytaj więcej
Jak zrobić surówkę coleslaw?
Jak zrobić surówkę coleslaw?15 lat temu
Brytyjczycy nie przepadają za zieleniną, sałatkami. Warzywa pojawią się na stole, gdy są ugotowane albo w inny sposób przetworzone. Ponieważ nie możemy mówić o kuchni brytyjskiej jako monolicie, należy zauważyć, że zdecydowanie więcej warzyw je się w dużych miastach, gdzie upodobania kulinarnych emigrantów przenikają do klasycznej wyspiarskiej kuchni. W tych rejonach króluje surówka o nazwie coleslaw. Czytaj więcej
Kulinarny słownik angielsko – polski
Kulinarny słownik angielsko – polski15 lat temu
Kulinarny słownik angielsko-polski warto mieć zawsze pod ręką. Czytaj więcej
Robimy niepowtarzalne brytyjskie sosy
Robimy niepowtarzalne brytyjskie sosy15 lat temu
Jednym z charakterystycznych wyznaczników brytyjskiej kuchni jest dodawanie do mięs i dań specjalnych sosów. Ich skład długo starano się utrzymywać w tajemnicy po to by angielscy kucharze zachowali niepowtarzalność dań, które przyrządzali dla koronowanych głów. Do naszych czasów przetrwało pięć podstawowych sosów stołowych. Czytaj więcej
Co to są szkockie jajka?
Co to są szkockie jajka?15 lat temu
Anglicy uwielbiają jajka, jedzą ich dużo, nie zważają na niezdrowy cholesterol, wolą ciekawe i urozmaicone jajeczne dania. Szkockie potrawy obfitują w jajka. Czytaj więcej
Tea time – rytuał picia herbaty
Tea time – rytuał picia herbaty15 lat temu
Dla Brytyjczyków herbata to coś więcej niż zwykły gorący napój. Herbata uważana jest przez Anglików jest za lekarstwo, smaczne z resztą na wszelkie dolegliwości. Jeżeli przyjrzymy się historii to warto zwrócić uwagę na rok 1657 wtedy to kupiec z Londynu Thomas Garway sprowadził herbatę na Wyspy. Od tamtej pory tea time to prawdziwy angielski rytuał. Czytaj więcej
Jak wykonać oliwkowe hiszpańskie przystawki?
Jak wykonać oliwkowe hiszpańskie przystawki?15 lat temu
Zielone oliwki są niedojrzałe, są marynowane lub też dzięki specjalnej technologii utleniane, wtedy zmieniają kolor na czarny, lub brązowy. O czym mało kto wie oliwki, które w sposób naturalny dojrzewały na drzewku są koloru filetowo czarnego. Oliwki - najlepsze hiszpańskie przystawki. Czytaj więcej
Paella, co to jest?
Paella, co to jest?15 lat temu
Paella to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych w Hiszpanii. Paella (czytaj pajeja) urzeka swoją różnorodnością, jedynym punktem wspólnym dla tego dnia jest ryż, cała reszta zależy od kucharza, regionu, nastroju… Czytaj więcej
Południowy sposób na zimną zupę z awokado
Południowy sposób na zimną zupę z awokado15 lat temu
Hiszpański chłodnik gazpacho zaskakuje swoją różnorodnością. Tradycyjna zimna pomidorowa zupa smakuje zupełnie inaczej na południu Hiszpanii. Gorąca temperatura sprzyja śródziemnomorskim potrawom, urozmaica tradycyjne hiszpańskie dania. Pomidorowa z awokado - zupa z południa Hiszpanii. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA