Co ważne naturalnie dojrzałe oliwki zawierają dużo więcej tłuszczy niż te poddane procesowi marynowania czy utleniania. To z naturalnie dojrzałych oliwek wyrabia się oliwę. Hiszpania słynie z pysznych oliwek. Różnią się one smakiem od tych z Grecji czy z Włoch, inny jest również aromat hiszpańskiej oliwy.
Oliwkowe przystawki
Hiszpanie zajadają się oliwkami, lubią je zarówno same – nabijane na wykałaczki, ewentualnie faszerowane czy to migdałami czy to papryczkami, lecz chwalą sobie ich smak w wielu sałatkach, czasem przyrządzają specjalną oliwną pastę.
Polecamy: Jak jeść mule?
Oliwkowa pasta
Pyszną przystawką są krakersy z oliwkową pastą. By ją przygotować trzeba się trochę natrudzić, lecz efekt jest wart włożonej w to pracy. Zacznijmy od podstawy – potrzebujemy kilkudziesięciu krakersów, (jeżeli przygotowujemy przystawkę dla kilku osób warto liczyć, że każdy z gości zje około 5 – 7 krakersów). Przygotowując porcję na 20 krakersów potrzebujemy: 50 gramów zielonych oliwek, 50 gramów czarnych oliwek (najlepiej drylowanych, bez pestek), łyżkę kaparów, 100 gramów serka do smarowania, łyżkę tłustej śmietany, 2 pomidory i co bardzo ważne świeży tymianek. Pomidory będą służyły, jako podstawa, na niej ułożymy zmiksowaną pastę. Ważne by oliwki odcedzić na sitku a z tymianku usunąć twarde łodyżki. Oliwki, kapary, tymianek, serek i śmietanę miksujemy w blenderze. Pastę można przechowywać przez około dwa dni w lodówce, jednak najlepiej smakuje ta przygotowana zaraz przed podaniem. Oczywiście do smaku można dodać sól i pieprz. Uwaga by pasta prezentowała się efektownie na plasterkach pomidorów do jej nakładania można użyć strzykawki do dekorowania kremem tortów. Dzięki temu uzyskamy bardzo wystawną przystawkę serwowaną na pysznych krakersach.
Zobacz także: Jak przyrządzić królika z musztardą?