Specjalna patelnia
Każda hiszpańska gospodyni ma swoją ulubioną patelnię do przyrządzania tego ryżowego dania, im większa jest patelnia tym lepsza wyjdzie paella! Patelnia oprócz dużej średnicy powinna być stosunkowo niska, niezbędna jest również pokrywka, która powinna mieć kilka otworów by odparowywać zbędną wodę.
Paella jak ją przyrządzić?
Hiszpanie uwielbiają paelle z owocami morza, cenią to z mięsem kurczaka, czasem przyrządzają bezmięsne danie z ryżu. W zależności od upodobań do tak zwanej bazy można dodać podsmażone mięso z kurczaka, czy też świeże krewetki lub mule z puszki. Niezbędnymi składnikami są: ryż (najlepiej kupić arborio lub specjalny do risotto), kostka rosołowa lub też bulionetka, czerwona papryka, biała lub czerwona cebula, szafran, cytryna, czosnek, puszka pomidorów (krojonych bez skórki).
Polecamy: Południowy sposób na zimną zupę z awokado
Paella krok po kroku
Zaczynamy od namoczenia szafranu we wrzątku, na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę i paprykę. Warto zdjąć z papryki skórkę. Warzywa przekładamy do innego naczynia, Dolewamy oliwy na patelnię, wrzucamy do wrzącej oliwy pomidory, dodajemy cebulę i paprykę, dosypujemy ryż (1 szklankę), dolewamy gorący bulion, gotujemy na średnim ogniu. Paella jest gotowa, gdy cały płyn wyparuje. Wcześniej dodajemy w zależności od upodobań warzywa lub mięso. Warto przed podaniem włożyć patelnię na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Paella jest gotowa, gdy ziarenka ryżu na wierzchu są lekko twardawe, a na dole zaczynają leciutko przywierać, bardzo ważne by sprawdzać to widelcem lub patyczkiem gdyż paella nie powinna być mieszana.
Paella jest wdzięcznym daniem świetnie smakuje również podgrzewana, podobnie do polskiego bigosu wraz z ilością podgrzań, jej smak się zmienia na lepsze, zyskuje głębi. Paella jest świetna na upały, dzięki temu, że wszystkie składnik są usmażone świetnie nadaje się np. na piknik, jedzona na zimno przypomina nieco smakiem ryżową sałatkę.
Zobacz także: Arbuz w płynie? Tak koniecznie!