Co to są szkockie jajka?

Co to są szkockie jajka?

Anglicy uwielbiają jajka, jedzą ich dużo, nie zważają na niezdrowy cholesterol, wolą ciekawe i urozmaicone jajeczne dania. Szkockie potrawy obfitują w jajka.
/ 26.08.2010 12:31
Co to są szkockie jajka?

Inne jajka

W Wielkiej Brytanii, inaczej niż w Polsce zwraca się dużą uwagę na to skąd pochodzi jedzenie. Angielki starannie czytają etykiety, szukają produktów z oznaczeniami BIO lub ORGANIC. Większość sklepów posiada specjalne działy oferując produkty – od kaszy, przez mięso do słodyczy, których proces produkcyjny był specjalnie monitorowany. Dzięki temu płacąc więcej konsument wie, że to, co wkłada do ust jest z ekologicznej uprawy, a kurczak biegał po gospodarstwie a nie był trzymany w malutkiej klatce. Świadomość ekologicznej żywności jest widoczna na każdym kroku w Wielkiej Brytanii.

Niestety wysokie standardy zarówno upraw jak i produkcji podnosi cenę, jedzenie ekologiczne, zdrowe bez dodatków chemicznych jest dużo droższe. Czym różnią się jajka ekologiczne od tych „zwykłych“? Po pierwsze pochodzą z ekologicznej farmy, gdzie kury miały szansę zobaczyć słońce i znieść jajko po zjedzeniu ziaren pochodzących z ekologicznej uprawy. Po drugie takie jajka smakują inaczej…. Warto przygotować je specjalnie…

Szkockie jajka

W zależności od ilości osób oczywiście ilość jajek można zwiększyć, dla dwóch osób wystarczy 8 jajek, takie obfite śniadanie z pewnością wpisuje się w stereotyp brytyjskich ciężkich śniadań.

By przygotować jajka po szkocku potrzebujemy: 6 jajek (warto zwrócić uwagę by pochodziły z wolnego chowu, czyli miały cyferkę 0 na pieczątce). 25dag mięsa mielonego (tutaj warto wybrać takie na tatara – zawsze jest lepszej, jakości niż „zwykłe“), 5dag tartej bułki, małą cebuląę, musztardę (angielska oczywiście), 2 łyżki mąki, tłuszcz (olej do smażenia), sól, pieprz.

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (6 sztuk), obrania ich. Siekamy cebulę i mieszamy z mięsem, bułką tartą, jajkiem, solą, pieprzem i oczywiście łyżeczką musztardy. Ugotowane na twardo jajka panierujemy w mące, potem w roztrzepanym jajku, potem zawijamy w mięsny farsz. Smażymy w głębokim tłuszczu, tutaj świetnie sprawdzi się frytkownica. Czas smażenia to około 6 do 8 minut. Przed podaniem jajka w mięsnej skorupce należy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jajka po szkocku są potrawą sycącą, mogą stanowić również przystawkę obiadową.

Polecamy: Cała prawda o jajkach ekologicznych i oznaczaniu jaj

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)