Jak zrobić surówkę coleslaw?

Z kiszonej kapusty możemy przygotować pyszny bigos, kapuśniak lub farsz do pierogów czy krokietów.
Brytyjczycy nie przepadają za zieleniną, sałatkami. Warzywa pojawią się na stole, gdy są ugotowane albo w inny sposób przetworzone. Ponieważ nie możemy mówić o kuchni brytyjskiej jako monolicie, należy zauważyć, że zdecydowanie więcej warzyw je się w dużych miastach, gdzie upodobania kulinarnych emigrantów przenikają do klasycznej wyspiarskiej kuchni. W tych rejonach króluje surówka o nazwie coleslaw.
/ 01.09.2010 13:35
Z kiszonej kapusty możemy przygotować pyszny bigos, kapuśniak lub farsz do pierogów czy krokietów.

Historia coleslaw

Kulinarni historycy uważają, że surówka z białej kapusty ma wielowiekową historię, jej „wynalezienia“ dopatrują się aż w czasach rzymskich. Natomiast lingwiści uważają, że jej nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego – kolsalade (oznacza to dosłownie - surówka z kapusty), które zostało skrócone do koolsla i tak powstała angielsko brzmiąca nazwa coleslaw.

Coleslaw - angielski sposób na witaminy

Tak jak w przypadku wielu innych surówek sekret dobrej coleslaw tkwi w świeżości składników, z których jest przyrządzana. Ta prosta surówka cieszy się olbrzymią popularnością wśród Anglików. By ją przyrządzić potrzebujemy: białą kapustę, seler, jabłko, marchewkę, cebulę. Jej przygotowywanie jest bardzo proste, należy wszystkie te warzywa zetrzeć na tarce, następnie dodać majonez. Tak wygląda tak zwana klasyczna wersja. 

Zobacz także: Tea time - rytuał picia herbaty

Jednak coleslaw zmienia się wraz z pomysłami kucharza. Co ważne coleslaw zawsze składa się z klasycznych składników, lecz dzięki dodatkom zmienia swój smak nie do poznania. Najprostszym urozmaiceniem jest dodanie odrobinki musztardy lub octu do majonezu. Dzięki temu surówka ta staje się dużo bardziej pikantna. Można też dodać rodzynki wtedy jej smak ewoluuje w zupełnie innym kierunku – coleslaw staje się bardziej słodka. Niektórzy dodają do kapusty pokrojony ananas.

Jak widać możliwości przyrządzenia tej klasycznej surówki jest bardzo wiele. Dlatego nie ma jednego przepisu do przygotowania dobrej sałatki, niestety nie obejdzie się bez eksperymentowania z proporcjami, gdyż każdy z nas lubi a to białą kapustę a to marchewkę, dla innego dodanie zbyt dużej ilości cebuli sprawi, że surówka będzie „niejadalna“.

Polecamy: Co to są szkockie jajka?

Redakcja poleca

REKLAMA