Tapenada - prowansalska pasta do pieczywa

Popularna w Prowansji przystawka z oliwek, kaparów i filetów anchois, którą w postaci pasty jada się z pieczywem - bagietkami lub chlebem.
/ 01.07.2009 12:47

Prowansalczycy w swoim dialekcie mówią na nią tapeno. Sprzedaje się ją w sklepach z pamiątkami, jako regionalny specjał dla powracających z wakacji z Lazurowego Wybrzeża.

Występuje w odmianie czarnej – z czarnych oliwek i zielonej, z dodatkiem ziół lub bez, można ją okrasić odrobiną soku cytryny lub małą łyżeczką musztardy. Niektórzy urozmaicają ją posiekaną cebulką – której jednak nie miksujemy, bo gorzknieje.

Tapenadę zrobimy ją w ekspresowym tempie w domu i podamy jako przystawkę dla niespodziewanych gości – do smarowania pieczywa lub grzanek. Tapenadą można nadziewać mięso lub dodać ją do sosu na ciepło.

Przepis:

Tapenada z czarnych oliwek

1 szklanka czarnych oliwek bez pestek

½ szklanki oliwy z oliwek

5 ząbków czosnku

6 filetów anchois

2 łyżki kaparów

3 łyżeczki ziół prowansalskich

Pieprz

Kapary i oliwki opłukać z zalewy i pokroić. Dodać do malaksera. Fileciki anchois pokroić, czosnek obrać i zmiażdżyć dodać i zacząć miksować dodając powoli oliwę z oliwek, na koniec wsypać zioła.

  

Redakcja poleca

REKLAMA