Jak się ustrzec przed zatruciem?
Aby uniknąć groźnej pomyłki trzeba się powstrzymać od zbierania grzybów blaszkowych, a muchomory sromotnikowe są bardzo podobne do jadalnych gołąbków. Nie wszystkie grzyby trujące są gorzkie w smaku – najgroźniejszy sromotnik ma łagodny smak i miły zapach.
Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, u których nie wykształciły się cechy po których można grzyba rozpoznać – na przykład młode pieczarki łatwo pomylić z muchomorami.
Zobacz także: Jakie są objawy zatrucia grzybami?
Można się zatruć starymi grzybami, które weszły w fazę rozkładu, co prawda nie powoduje to zatruć śmiertelnych, ale bywa nieprzyjemne w skutkach (bóle brzucha, biegunka).
W razie jakichkolwiek wątpliwości czy wahań należy po prostu zostawić grzyb w lesie (nie niszczyć, gdyż nawet trujące grzyby pełnią ważną funkcję w ekosystemie).
Jak rozpoznać zatrucie grzybami?
Objawy pojawiają się od 8 do 24 godzin po zjedzeniu. W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym objawy pojawiają się z dużym opóźnieniem, nawet kilkudniowym. Są to zazwyczaj nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, bóle nóg. Po tych pierwszych objawach organizm się uspokaja i nie należy mylić tego ozdrowieniem. Następuje faza tzw. zacisza, po której intensywne objawy zatrucia wracają – dochodzi do uszkodzenia wątroby i nerek.
Nawet po trzech dobach po spożyciu trujących grzybów pojawiają się zaburzenia świadomości, drgawki, problemy z oddychaniem i zaburzenia krzepliwości krwi. W skrajnym przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym dochodzi do śpiączki i martwicy wątroby.
Zobacz także: Jak pomóc przy zatruciu?
Co należy zrobić w przypadku zatrucia?
Bezzwłocznie udać się do lekarza, w przypadku zatruć każda minuta jest na wagę złota. Można sprowokować wymioty. Należy zabrać ze sobą resztki zjedzonej potrawy z trującym grzybem, aby ułatwić diagnozę lekarską, zaleca się także zabranie próbki wymiocin i próbek kału w przypadku biegunki.
Nie należy leczyć się samodzielnie – pić mleka, wody, alkoholu, gdyż w ten sposób tylko pomagamy substancjom trującym rozprzestrzenianie się po organizmie.
Najwięcej zatruć powoduje muchomor sromotnikowy, piestrzenica kasztanowata i krowiak podwinięty zwany potocznie olszówką. Pokutuje przekonanie, że ta ostatnia jest grzybem jadalnym, niestety zatrucie olszówką ma bardzo gwałtowny przebieg – powoduje szok uczuleniowy, który w skrajnych przypadkach może doprowadzić do zgonu.