Dopuszczony do obrotu handlowego na terenie Polski.
Kapelusz o średnicy dochodzącej do 20 cm. Brązowy, od jasnobrązowego, do czarno brązowego, szarobrązowego lub czerwonobrązowego. U młodych osobników kształt półkolisty, potem wypukły, stare egzemplarze mogą mieć kapelusz całkiem płaski.
Powierzchnia kapelusza jest aksamitna, śliska, pod wpływem wilgoci lekko śluzowata.
Pory białe, drobne, okrągłe, z wiekiem ciemniejące do barwy szarobrązowej . Rurki podobnego koloru, długie. Trzon białawy, na powierzchni podłużne bruzdy, pokryte brunatnymi lub czarnymi łuskami. Wysmukły, równy, pełny, zgrubiały u podstawy.
Miąższ biały lub szarawy, mięsisty, w trzonie z wiekiem staje się włóknisty.
Koźlarz babka ma łagodny zapach i przyjemny smak.
Jest podobny do koźlarza szarozielonego, który charakteryzuje się zieleniejącą podstawą trzonu i szarobrązową barwą kapelusza.
Zobacz przepis: Koźlarze w sosie beszamelowym.