Jak suszyć grzyby?

Grzyby psują się bardzo szybko, a zjedzenie nadpsutych grzybów może być szkodliwe dla zdrowia, dlatego zaraz po grzybobraniu trzeba zdecydować które grzyby przeznaczamy do zjedzenia, a które będziemy suszyć.
/ 09.09.2009 14:29

jak suszyć grzyby

Fot. Fotolia

Jakie grzyby do suszenia?

Do suszenia najlepiej nadają się:

  • borowiki,
  • podgrzybki,
  • inne grzyby rurkowe o stosunkowo dużych kapeluszach.

Jeśli jest bardzo wilgotno, a grzyby są mocno nasiąknięte wodą lepiej je udusić i zawekować. 

Oczyść grzyby przed suszeniem

Oczyszczamy grzyby dokładnie z resztek ściółki i piachu, odcinamy trzony, pozbywamy się osobników robaczywych. Najlepiej grzybów nie płukać, tylko obetrzeć wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Czasem jednak są tak brudne, że płukanie jest niezbędne, należy to zrobić szybko. Trzonki można pokroić na mniejsze części, kapelusze najlepiej suszyć w całości. Maślaki obieramy przed suszeniem ze skórki.

Zobacz także: Zamiast peklować można suszyć

W czym suszyć grzyby?

Grzyby najlepiej obsusza się najpierw na słońcu, a potem dosusza w lekko nagrzanym, półotwartym piekarniku. Jeśli piekarnik będzie zbyt gorący – grzyby się zapieką, na ich powierzchni wytworzy się skórka, która utrudni odparowywanie wody.

Dobrze wysuszone grzyby powinny się lekko uginać po naciśnięciu, a przy mocniejszym nacisku łamać. Pod żadnym pozorem nie wolno doprowadzić do przypalenia grzybów. 

Grzyby dobrze się suszy na sicie, w piekarniku na papierze do pieczenia. Można też użyć suszarki do grzybów.
Suszone grzyby przechowujemy w szczelnie zamkniętych słojach. Powieszone w kuchni , nanizane na sznurek będą „łapały wilgoć”, stracą aromat i mogą stać się siedliskiem drobnoustrojów.

Z mniejszych lub gorszej jakości grzybów od razu po wysuszeniu warto zrobić mączkę w młynku lub moździerzu i stosować jako przyprawę do potraw.

Suszone grzyby dodajemy do barszczu, kapuśniaka, bigosu. Przed sporządzeniem farszu z suszonych grzybów należy je najpierw wymoczyć, a potem podgotować lub podsmażyć, poszatkować lub zmielić.

Polecamy: Co zrobić z prawdziwkami?