POLECAMY

Poznaj prawdę o kaloryczności różnych gatunków pieczywa!

Zastanawiałaś się kiedyś, jaki chleb będzie dla ciebie najlepszy? Poznaj kaloryczność oraz wady i zalety różnych jego gatunków!
Poznaj prawdę o kaloryczności różnych gatunków pieczywa! fot. Fotolia

To nieprawda, że będąc na diecie musisz całkowicie wyeliminować go z codziennego jadłospisu. Cała tajemnica tkwi w odpowiednim doborze pieczywa do stylu życia oraz kondycji zdrowotnej. Dowiedz się więcej!

Chleb pszenny - kaloryczność w 100 g: 275 kcal, IG - 70

Wypiekany z mąki oczyszczonej. Ma niewiele błonnika i jest lekkostrawny. Działa zapierająco, warto po niego sięgać przy biegunkach. Poleca się go rekonwalescentom oraz tym, którzy mają kłopoty z przewodem pokarmowym, nadkwasotę, wrzody, choroby wątroby lub woreczka żółciowego. Najlepiej tolerowany jest chleb czerstwy.

Minusy: świeży ma dość wysoki indeks glikemiczny, szybko podnosi cukier i spożywany w nadmiarze może tuczyć. Lepiej unikać go przy zaparciach, otyłości i cukrzycy.

Chleb żytni na zakwasie - kaloryczność w 100 g: 243 kcal, IG - 55

Długo zachowuje świeżość. Ma też więcej witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a mniej białka niż pieczywo pszenne. Powinny o nim pamiętać kobiety w ciąży i matki karmiące, a także osoby żyjące w ciągłym stresie. Żytnie pieczywo zawiera także kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Sprzyja rozwojowi „dobrych” bakterii w jelitach, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu i hamuje rozwój komórek rakowych, zapobiegając nowotworom jelita grubego.

Minusy: nie jest zbyt dobrze tolerowany przez osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Należy go unikać przy chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Może wywoływać wzdęcia i bóle brzucha.

Chleb baltonowski - kaloryczność w 100 g: 251 kcal, IG - 69

Wypiekany z mąki pszennej i żytniej (w różnych proporcjach). Popularne rodzaje: baltonowski, wiejski, zakopiański czy mleczny mają więcej pełnowartościowego białka i nieco mniej błonnika niż ciemne razowe pieczywo. Jest dobrze tolerowany przez większość rekonwalescentów i zdecydowanie najlepsze dla dzieci i osób w podeszłym wieku.

Minusy: ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby dbające o linię powinny jeść najwyżej 1-2 kromki dziennie.

Chleb pełnoziarnisty - kaloryczność w 100 g: 225 kcal, IG - 58

Z dodatkiem otrąb, pełnych ziaren, nasion (np. lnu, słonecznika) oraz z makiem i kminkiem. Zawiera 5 razy więcej żelaza, magnezu, miedzi i cynku niż pieczywo jasne. Ma dużo witamin z grupy B oraz witaminę E. Przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie, może zmniejszać ryzyko przewlekłych nieżytów i raka jelita grubego, wspomaga też pracę układu nerwowego.

Minusy: wysoka zawartość błonnika sprawia, że może wywoływać wzdęcia i bóle brzucha. Ma też więcej białka i potasu niż pieczywo pszenne, dlatego nie jest zalecany przy niewydolności nerek.

Chleb razowy - kaloryczność w 100 g: 213 kcal, IG - 50

Zrobiony głównie z mąki nieoczyszczonej. Przed zmieleniem z ziarna nie usuwa się zewnętrznej warstwy nasiennej, która zawiera cenne składniki odżywcze. Dzięki temu razowiec ma sporo polifenoli, lignanów oraz kwasu fitynowego. Mogą one obniżać poziom cholesterolu, regulują ilość cukru we krwi. Ten rodzaj pieczywa zaleca się osobom otyłym, cierpiącym na cukrzycę, zaparcia, hipercholesterolemię, nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia.

Minusy: jedzenie wyłącznie razowego pieczywa nie jest wskazane. Zawiera sporo np. taniny czy kwasu fitynowego. Te zaś utrudniają trawienie i przyswajanie białka, a także miedzi, żelaza, magnezu, molibdenu oraz chromu. Razowiec może zawierać więcej metali ciężkich i pestycydów pochodzących z zewnętrznych części ziaren zbóż.

Dowiedz się więcej:


napisane na podstawie tekstu autorstwa Agnieszki Leciejewskiej/Vita
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 miesięcy temu
Chleb, jako że bardzo popularny możemy podawać w różnych wariacjach, jak chociażby na ciepło, jednak nie chodzi o świeży chleb, a opieczony, dzięki wykorzystaniu opiekacza. Tefal od lat utrzymuje się na szczycie jeśli mowa o urządzenia kuchenne, i w tym temacie również nie ustępują kroku innym markom, udowadniając cały czas wysoką jakość swymi produkatmi. tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/Opiekacze/c/Sandwich%2Bmakers