Dieta ubogoresztkowa fot. Adobe Stock, lilechka75

Dieta ubogoresztkowa - przepisy na obiad, zasady, efekty diety bezresztkowej

Dieta ubogoresztkowa, znana też jako dieta bezresztkowa, to dieta uboga w błonnik. Dieta ubogoresztkowa jest polecana osobom, które cierpią na choroby zapalne jelit, nie jest dietą odchudzającą.
/ 17.05.2021 08:50
Dieta ubogoresztkowa fot. Adobe Stock, lilechka75

Dieta ubogoresztkowa to dieta niskobłonnikowa, która jednocześnie jest wysokoenergetyczna, bogata w białko, za to uboga w tłuszcze. Przepisy na diecie ubogoresztkowej nie powinny dostarczać więcej niż 10 g błonnika dziennie.

Spis treści:

  1. Dieta ubogoresztkowa - zasady
  2. Produkty zakazane i zalecane
  3. Dieta ubogoresztkowa - przepisy
  4. Jadłospis na 7 dni

Dieta ubogoresztkowa - zasady

Dieta ubogoresztkowa, podobnie jak dieta przeciwzapalna, jest dietą leczniczą, a nie odchudzającą. Jej zadaniem jest łagodzenie dolegliwości związanych z chorobami zapalnymi jelit, m.in. choroby Leśniowskiego-Crohna.

Dieta bezresztkowa jest polecana także przed wykonaniem badania jelita grubego (kolonoskopii).

Oto najważniejsze zasady diety ubogoresztkowej:

  • ilość błonnika, drażniąco działającego na błonę śluzową jelit, nie powinna przekraczać 10 g w ciągu dnia,
  • należy unikać jedzenia surowych warzyw,
  • zamiast smażenia i pieczenia produkty należy gotować, dusić, ew. piec w folii,
  • przyjmowanie dużej ilości płynów,
  • unikanie używania ostrych przypraw,
  • spożywanie wielu posiłków w formie płynnej lub półpłynnej,
  • ograniczenie produktów bogatych w tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego,
  • jedzenie 5-6 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu.

Dieta ubogoresztkowa ma odciążyć jelita i wspomóc leczenie uciążliwej biegunki. Z tego względu powinna być wysokoenergetyczna (2000 - 3000 kcal), w początkowej fazie diety ubogoresztkowej warto stosować dietę płynną. Wszystkie posiłki należy wówczas miksować.

Co jeść, a czego unikać?

Stosując dietę ubogoresztkową należy wykluczyć lub znacząco ograniczyć określone produkty. Podstawą diety bezresztkowej są oczyszczone produkty zbożowe.

Polecane produkty w diecie ubogoresztkowej

  • jabłka, banany, morele, owoce w postaci przecierów,
  • warzywa gotowane, zielona sałata, koperek, pomidory, szpinak, marchew,
  • gotowane ziemniaki, puree ziemniaczane,
  • wafle, 
  • cukier, miód, kisiel, budyń, dżem - w niedużej ilości,
  • masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy i słonecznikowy,
  • łagodne przyprawy,
  • chude ryby: sandacz, dorsz, szczupak, pstrąg,
  • chude wędliny drobiowe, 
  • chude mięsa (indyk, cielęcina, wołowina bez tłuszczu, kurczak bez skóry),
  • jajka gotowane na miękko,
  • woda mineralna, chude mleko i sery, herbata,
  • kasza manna, makaron pszenny,
  • herbatniki, sucharki, biszkopty,
  • pieczywo pszenne,
  • mąka pszenna.

Produkty zabronione w diecie ubogoresztkowej

  • orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika,
  • rzodkiewka, kalafior, kapusta, groch, fasola, soczewica,
  • surowe owoce (zwłaszcza pestkowe), czereśnie, winogrona, figi, gruszki,
  • grzyby,
  • tłuste mięsa (kaczka, wieprzowina, gęś, baranina, podroby),
  • smażone jajka,
  • tłuste wędliny (boczek, kaszanka, pasztetowa, mięsa konserwowe),
  • kasze gruboziarniste, makaron pełnoziarnisty, 
  • pieczywo żytnie,
  • mąka żytnia,
  • tłuste mleko, sery, śmietana, 
  • słonina, smalec, margaryna w kostce,
  • tłuste ryby (makrela, węgorz, halibut),
  • chipsy,
  • czekolada, torty, ciasta,
  • alkohol, kawa,
  • napoje gazowane, 
  • frytki,
  • cebula, czosnek,
  • ostre przyprawy (chilli, pieprz).

Dieta ubogoresztkowa - przepisy

Jadłospis diety ubogoresztkowej należy opierać na pozycjach z powyższej listy produktów polecanych. Gdy dolegliwości jelitowe są nasilone, warto miksować produkty i jeść w postaci płynnej i półpłynnej - np. zupy, przeciery, koktajle.

Dorsz pieczony w folii z młodą fasolką szparagową

Zamiast fasolki szparagowej możesz przygotować ziemniaczane puree lub podać rybę z kaszą kuskus.

Składniki:

  • 450 g filetu z dorsza,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 g fasolki szparagowej.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, lekko oprósz solą i pieprzem. 
  2. Ułóż w folii do pieczenia, na każdy nałóż odrobinę masła.
  3. Piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. 
  4. Odkryj folię, podpiecz jeszcze przez 10 minut.
  5. Fasolkę szparagową ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj odrobinę masła, wymieszaj.

dorsz pieczony w foliifot. Dorsz pieczony w folii/Adobe Stock, Patrycja

Kasza manna z owocami

Składniki:

  • 5 łyżek kaszy manny,
  • garść świeżych owoców (borówki, maliny),
  • pół łyżeczki miodu,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotuj, wsyp kaszę mannę, zmniejsz ogień.
  2. Gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając, by nie było grudek.
  3. Do ciepłej kaszy dodaj miód, wymieszaj.
  4. Podawaj z malinami i borówkami lub obranym startym jabłkiem.
  5. Kaszę mannę możesz posypać szczyptą cynamonu.

kasza manna na diecie ubogoresztkowejfot. Kasza manna na diecie ubogoresztkowej/Adobe Stock, cook_inspire

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 3 duże cukinie,
  • 2 szklanki wody,
  • pół szklanki mleka 1,5 lub 2%,
  • korzeń pietruszki,
  • natka pietruszki,
  • pół młodej cebulki.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wodę zagotuj w garnku, lekko osól, wrzuć warzywa.
  3. Gotuj przez pół godziny, następnie dodaj mleko.
  4. Do smaku zupę możesz przyprawić, ale unikaj ostrych przypraw.

dieta bezresztkowa - krem z cukiniifot. Krem z cukinii/Adobe Stock, M.studio

Pulpety cielęce w sosie pomidorowym na diecie niskoresztkowej

Pulpety cielęce w sosie podaj z kaszą jaglaną, kaszą kuskus lub dobrze ugotowanym białym ryżem.

Składniki:

  • 500 g cielęciny,
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • pół młodej cebulki,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bulionu drobiowego,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj oregano i mieloną paprykę, podsmaż, dodaj do mięsa.
  2. Cielęcinę zmiel, dodaj ugotowaną kaszę i jajko. Wymieszaj, uformuj małe pulpeciki.
  3. Pulpeciki ułóż na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym i podsmaż, aby się równomiernie zrumieniły.
  4. Następnie podlej je bulionem i przykryj patelnie. Smaż przez kilka minut.
  5. Wlej przecier pomidorowy, gotuj jeszcze przez 15-20 minut. W tym czasie sos stanie się bardziej gęsty.

Pulpety podawaj z kaszą jaglaną lub kaszą kuskus. Możesz też ugotować pszenny makaron (gotuj, aż będzie miękki, nie - al dente).

pulpety cielęce w sosie pomidorowymfot. Pulpety cielęce w sosie pomidorowym/Adobe Stock, nadin333

Dieta ubogoresztkowa - jadłospis na 7 dni

Dzień I

Śniadanie: jajecznica z 3 jaj z plasterkiem chudej szynki, ugotowana fasolka szparagowa z odrobiną masła.

II śniadanie: kilka herbatników, duża brzoskwinia.

Obiad: kotleciki cielęce duszone w sosie pomidorowym, podane z kaszą jaglaną.

Podwieczorek: 1 szklanka maślanki.

Kolacja: zupa-krem z marchwi.

Dzień II

Śniadanie: 2 kromki pieczywa pszennego z chudym twarożkiem, odrobiną miodu i połową łyżeczki dżemu, herbata.

II śniadanie: pieczone jabłko z cynamonem.

Obiad: ugotowany na parze dorsz puree z rozgotowanego brokuła, z dodatkiem niewielkiej ilości masła i kaszą kuskus.

Podwieczorek: biszkopty z mlekiem.

Kolacja: Szpinak duszony z jajkiem.

Dzień III

Śniadanie: 2 jajka na miękko, chudy twarożek wymieszany z koperkiem, bułka pszenna.

II śniadanie: 2 nektarynki.

Obiad: Indyk pieczony z puree ziemniaczanym i gotowaną marchewką z odrobiną masła.

Podwieczorek: koktajl bananowy (pół szklanki mleka zmiksowane z 1 bananem).

Kolacja: Zupa-krem ze szpinaku z grzanką pszenną.

Dzień IV

Śniadanie: jogurt naturalny z łyżką płatków kukurydzianych, połową banana, nektarynką.

II śniadanie: bułka pszenna z odrobiną masła, chudą wędliną i sałatą.

Obiad: zupa krem w pieczonych warzyw z pulpetami z indyka i pieczywem pszennym.

Podwieczorek: dojrzała gruszka.

Kolacja: młoda fasolka szparagowa ugotowana z dodatkiem kaszy jaglanej.

Dzień V

Śniadanie: dobrze ugotowany biały ryż z pieczonym jabłkiem.

II śniadanie: bułka pszenna z polędwicą.

Obiad: filet z kurczaka pieczony w folii z marchewką, podany z komosą ryżową.

Podwieczorek: jogurt naturalny, nektarynka.

Kolacja: zupa krem z cukinii.

Dzień VI

Śniadanie: płatki ryżowe na mleku z garścią owoców (maliny, jagody, borówki).

II śniadanie: 2 kromki chleba pszennego z chudą wędliną, sałatą i pomidorem.

Obiad: pstrąg pieczony w folii z cukinią.

Podwieczorek: sok marchwiowy.

Kolacja: zupa-krem z dyni.

Dzień VII

Śniadanie: bułka pszenna cienko posmarowana masłem z chudą szynką drobiową, pomidor, herbata.

II śniadanie: gotowana na wodzie lub chudym mleku kasza manna z malinami.

Obiad: gulasz drobiowo-wołowy z białym ryżem.

Podwieczorek: jogurt naturalny.

Kolacja: zielona sałata z pomidorami, oliwą z oliwek, grillowanym indykiem, doprawiona łagodnymi przyprawami.

Czytaj więcej:
Dieta DASH - jadłospis na 14 dni
Dieta dr Budwig - zasady i jadłospis
Dieta FODMAP - przepisy