Szarlotka, ciasto. Fot. Fotolia/ Edipresse fot. Fotolia

Jakie jabłka do szarlotki wybrać?

Czy wiesz, które jabłka będą najlepsze na szarlotkę? Lepiej wybrać odmianę słodką czy kwaśną? Sprawdź!
/ 13.10.2014 10:56
Szarlotka, ciasto. Fot. Fotolia/ Edipresse fot. Fotolia

Wybór odpowiedniej odmiany jabłek to podstawa smacznej szarlotki. Oto kwaśne i słodkie odmiany jabłek, jakich możesz użyć do przygotowania szalotki. Zobacz, które będą najlepsze!

Jabłka na szarlotkę – słodkie odmiany jabłek

  • ligol – mają kremowy miąższ i charakteryzuje je wysoka kruchość. Korzenny smak sprawia, że wręcz idealnie nadają się na szarlotkę, ale... są dosyć nietrwałe. Zbiera się je od końca września do połowy października, a przechować zwykle udaje się je jedynie do stycznia. Mają słodki, choć lekko kwaskowaty smak, doskonałe do wszelkich ciast,
  • champion – ta odmiana jabłek to owoce wyjątkowo słodkie i soczyste,
  • papierówka – kojarzone z dzieciństwa kruche, "spróchniałe" jabłka – są dobre zarówno na szarlotkę, jak i do innych wypieków,
  • lobo – zazwyczaj jemy je na surowo, chociaż warto je przetwarzać.

Jabłka na szarlotkę – kwaśne odmiany jabłek

  • gloster – typowo kwaśna odmiana jabłek pochodząca z Niemiec, chociaż zalicza się ją do odmian słodko-kwaśnych. Owoce są twarde, ich smak dobrze współgra z mięsami, można je wykorzysać do pieczenia kaczki z jabłkami,
  • szara reneta – odmiana znana chyba każdemu. Jabłka tej odmiany są kwaśne i zawierają dużo witaminy C,
  • antonówka – jabłka dość kwaśne, cechuje je zielona lub żółtawa skórka. Jedno z lepszych jabłek na szarlotkę.

Które jabłka na szarlotkę?

Na szarlotkę wcale nie należy wybierać słodkich owoców – zdecydowanie lepiej wybrać je słodko-kwaśne lub kwaśne. Na szarlotkę dobre będą jabłka odmiany antonówka lub szara reneta.

Kupując jabłka na szarlotkę zwróć uwagę na to, czy nie posiadają uszkodzeń. Gnijące jabłko należy wyrzucić nie tylko ze względu na zdrowie, lecz także z uwagi na smak.

Jeśli skórka jabłka ma brązowe plamy oznacza to, że zawierają rakotwórczą patulinę, która przenika do miąższu.

Zobacz także: Jak zrobić najlepszą szarlotkę? 5 wskazówek!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)