Jabłka na szarlotkę - którą odmianę wybrać?

jabłka na szarlotkę fot. Adobe Stock
Jabłka na szarlotkę nie mogą mieć żadnych przebarwień na skórce - te z brązowymi plamami, zawierają rakotwórczą patulinę. Odmiany kwaśne, jak antonówka czy szara reneta, świetnie pasują do szarlotki. Możesz jednak sięgnąć też po słodkie jabłka, np. ligol lub papierówkę.
Marta Wilczkowska / 22.09.2020 10:38
jabłka na szarlotkę fot. Adobe Stock

Wybór odpowiedniej odmiany jabłek na szarlotkę to podstawa smacznego ciasta. Oto kwaśne i słodkie odmiany jabłek, jakich możesz użyć do przygotowania wypieków. 

Jabłka na szarlotkę – słodkie odmiany jabłek

  • Ligol – mają kremowy miąższ i charakteryzuje je wysoka kruchość. Korzenny smak sprawia, że wręcz idealnie nadają się na szarlotkę, ale... są dosyć nietrwałe. Zbiera się je od końca września do połowy października, a przechować zwykle udaje się je jedynie do stycznia. Mają słodki, choć lekko kwaskowaty smak, doskonałe do wszelkich ciast.
  • Champion – ta odmiana jabłek to owoce wyjątkowo słodkie i soczyste.
  • Papierówka – kojarzone z dzieciństwa kruche, "spróchniałe" jabłka – są dobre zarówno na szarlotkę, jak i do innych wypieków.
  • Lobo – zazwyczaj jemy je na surowo, chociaż warto je przetwarzać.

Jabłka na szarlotkę – kwaśne odmiany jabłek

  • Gloster – typowo kwaśna odmiana jabłek pochodząca z Niemiec, chociaż zalicza się ją do odmian słodko-kwaśnych. Owoce są twarde, ich smak dobrze współgra z mięsami, można je wykorzystać do pieczenia kaczki z jabłkami, raczej nie nadają się na szarlotkę.
  • Szara reneta – odmiana znana chyba każdemu. Jej owoce są kwaśne i zawierają dużo witaminy C.
  • Antonówka – jabłka dość kwaśne, cechuje je zielona lub żółtawa skórka. Jedno z lepszych jabłek na szarlotkę.

O czym pamiętać, kupując jabłka na szarlotkę?

Na szarlotkę wcale nie należy wybierać słodkich owoców – zdecydowanie lepiej kupić te słodko-kwaśne lub kwaśne. Do ciasta dobre będą odmiany antonówka lub szara reneta.

Kupując jabłka na szarlotkę, zwróć uwagę na to, czy nie posiadają uszkodzeń. Gnijące jabłko należy wyrzucić nie tylko ze względu na zdrowie, lecz także z uwagi na smak.

Jeśli skórka jabłka ma brązowe plamy oznacza to, że zawiera rakotwórczą patulinę, która przenika do miąższu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.10.2014 na zlecenie Edipresse

Zobacz też nasze przepisy na ciasta z jabłkami:
Szarlotka sypana - przepis video
Szarlotka z budyniem - przepis
Ciasto z jabłkami i bezą
Tarta z jabłkami - przepisy
Jabłecznik - najlepsze przepisy
Proste przepisy na ciasta z jabłkami

Redakcja poleca

REKLAMA