Kruszonka bez masła może spełnić swoje zadanie bez pudła – będzie chrupiąca i słodka, choć można wcale nie użyć do niej cukru. I właśnie użycie niskokalorycznych słodzików jest sposobem na zmniejszenie jej kaloryczności, bo zamiana masła na olej niewiele wnosi w tej kwestii. Sprawdź, co jest sekretem udanej kruszonki bez masła.
Spis treści:
Kruszonka bez masła: zalety i wady
Kruszonka bez masła wymaga użycia innego rodzaju tłuszczu, np. oleju. Zawiera wtedy mniej tłuszczu nasyconego i cholesterolu, co może mieć znaczenie dla osób dbających o zdrowie.
Wykorzystanie oleju zamiast masła pozwala też zaoszczędzić parę złotych – wiadomo, przy dzisiejszych cenach masła, sięgnięcie po olej, wychodzi cenowo bardziej korzystnie.
Oczywiście kruszonkę bez masła można sporządzić także z innymi rodzajami tłuszczu, np. olejem kokosowym, ale wtedy nie będzie już tak zdrowa i tania jak ta z olejem rzepakowym czy słonecznikowym. Masło w kruszonce zastąpić może też smalec i nie ma się co zastanawiać, czy smalec jest zdrowy – pod pewnymi względami jest zdrowszy od masła, więc warto.
Zastąpienie masła w kruszonce niestety odbiera jej ten charakterystyczny, apetyczny maślany aromat. Dlatego szykując ten dodatek do ciast z wykorzystaniem innych rodzajów tłuszczu, warto nadać jej zapach, używając dodatku przypraw. Nie będzie to zapach masła, bo ten jest niepowtarzalny, ale przynajmniej kruszonka zyska bardziej wyrazisty charakter.
Jak zrobić kruszonkę bez masła? Przepisy
Zastosuj proporcję 1:1:2, czyli użyj po 1 części masła i cukru oraz 2 części mąki. Oczywiście można delikatnie modyfikować te proporcje w czasie mieszania, aby uzyskać pożądaną grubość kruszonki.
Zawsze warto powoli dodawać mąkę, aby nie dać jej zbyt dużo, bo wtedy kruszonka zamieni się w „piasek”. Można także powoli dodawać tłuszcz, aby nie było go za dużo, co podczas pieczenia sprawi, że kruszonka zacznie się rozpływać. A takich niespodzianek chyba nikt nie chce. Idealna kruszonka, z masłem czy bez niego, powinna mieć postać chrupiących, słodkich grudek.
Jak zrobić kruszonkę z olejem? Przepis
Taka kruszonka jest uniwersalna i można ją stosować jako dodatek do wielu deserów na ciepło i na zimno.
Składniki:
- 1 szklanka mąki (możesz użyć pszennej, pełnoziarnistej, orkiszowej lub owsianej),
- ½ szklanki cukru,
- ⅓ szklanki oleju (najlepiej olej roślinny, np. rzepakowy, kokosowy lub słonecznikowy),
- opcjonalnie: szczypta cynamonu lub wanilii (dla dodatkowego aromatu).
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz, jeśli używasz, cynamon lub wanilię.
- Wlej olej do suchych składników. Mieszaj łyżką lub rękoma, aż uzyskasz grudkowatą konsystencję. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha, możesz dodać odrobinę więcej oleju.
- Delikatnie ugniataj składniki palcami, tworząc grudki.
- Rozsyp kruszonkę na owoce (np. jabłka, śliwki, gruszki) lub ciasto i piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aż będzie złocista i chrupiąca.
Dodatkowe wskazówki:
- Wersja bardziej chrupiąca: dodaj do mieszanki płatki owsiane, migdały lub orzechy.
- Zdrowsza wersja: zamiast cukru możesz użyć erytrytolu lub innego zamiennika cukru.
- Aromat: olej kokosowy nadaje kruszonce delikatny, kokosowy smak, idealny do owocowych deserów.
fot. Jak zrobić kruszonkę z olejem/ Adobe Stock, HLPhoto
Owsiana kruszonka bez masła – przepis
Można ją przygotować na bazie oleju, co nada jej chrupkość, a zamiast cukru użyć zdrowszych zamienników, takich jak syrop klonowy czy daktyle. Taka kruszonka sprawdzi się doskonale jako dodatek do pieczonych owoców, jogurtu lub jako chrupiący element do deserów.
Składniki:
- ½ szklanki mąki owsianej (lub innej pełnoziarnistej),
- ½ szklanki płatków owsianych,
- ciut mniej niż ½ szklanki oleju kokosowego, rzepakowego lub innego oleju roślinnego,
- ok. ½ szklanki cukru (syropu klonowego, miodu lub pasty daktylowej),
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę i cynamon.
- Do suchych składników po trochu dodawaj olej i cukier (lub jego zamienniki). Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą, tworząc grudkowatą konsystencję. W razie potrzeby reguluj ilość składników, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Rozsyp kruszonkę na cieście lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz razem z ciastem. Jeśli pieczesz ją osobno, rób to w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż stanie się złocista i chrupiąca. Co kilka minut przemieszaj, aby równomiernie się upiekła.
- Po upieczeniu odstaw na chwilę, aby kruszonka stwardniała.
fot. Owsiana kruszonka bez masła/ Adobe Stock, manuta
Przepis na kruszonkę bez masła i cukru
Jak zrobić kruszonkę fit? Bez masła i cukru! Taka kruszonka jest uniwersalna i można ją stosować jako dodatek do wielu deserów, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (lub owsianej, orkiszowej),
- 1/3-1/2 szklanki oleju (np. kokosowego, rzepakowego lub oliwy z oliwek),
- 3-4 łyżki erytrytolu (syropu klonowego, miodu, pasty daktylowej lub innego naturalnego słodzika),
- opcjonalnie: 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (dla smaku).
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę i skórkę z cytryny.
- Wlej olej i dodaj słodzik. Mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie grudkowata masa.
- Ugniataj palcami, aby uzyskać małe grudki, charakterystyczne dla kruszonki.
- Rozsyp kruszonkę na owoce (np. jabłka, śliwki) lub ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aż stanie się złocista i chrupiąca.
Wskazówki:
- Jeśli chcesz użyć pasty daktylowej, zmiksuj daktyle z odrobiną wody, aż uzyskasz gładką konsystencję, a następnie dodaj do suchej mieszanki.
fot. Przepis na kruszonkę bez masła i cukru/ Adobe Stock, wideonet
Czytaj także:
Śliwki pod kruszonką fit - 3 proste przepisy
Crumble z truskawkami: prosty przepis na truskawki pod kruszonką
Przepis na pyszny jabłecznik z kruszonką