Gatunki jabłek fot. Adobe Stock

Słodkie, kwaśne i słodko-kwaśne gatunki jabłek. Jak je wykorzystać?

Które gatunki jabłek są najlepsze na surowo, a które lepiej sprawdzą się do ciast, mięs lub deserów? Zobacz podział na odmiany słodkie, kwaśne i słodko-kwaśne.
/ 09.07.2019 12:42
Gatunki jabłek fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Po czym rozpoznać gatunek jabłka?
  2. Jak je wykorzystać?
  3. Odmiany słodkie
  4. Odmiany kwaśne
  5. Odmiany słodko-kwaśne
  6. Przygotowanie jabłek

Niestety powoli znikają stare odmiany jabłek, a ich miejsce zajmują nowe gatunki o mało wyrafinowanym smaku, za to odporne na mróz, choroby, transport i przechowywanie w chłodniach.

Po czym rozpoznać gatunek jabłka?

Kilka prostych kroków, jak nie pomylić się przy wybieraniu konkretnej odmiany:

Identyfikacja po kolorze

Wiele błyszczących, ciemnoczerwonych jabłek to jabłka Red Delicious pochodzące z USA. Jasnozielone o błyszczącej skórze to Granny Smith, wykorzystywane w szarlotkach. Polskie jabłka, takie jak Antonówka czy papierówka mają jasnozielony kolor o zabarwieniu żółtym.

Rozróżnij wzór

Podobnie jak kolory, wzór pomoże ci określić, jakie jabłko posiadasz. Wzory, zwane również teksturami, mogą tworzyć smugi, plamy, zarumienienia. Są też w całości gładkie, rdzawe lub jednolite.

Kształt dna owocni

Dno jabłka, gdzie kiedyś był kwiat, nazywane jest okiem. Jest identyfikowane jako otwarte lub zamknięte i może mieć pewne oznaczenia, które pomogą w ocenie gatunku

Długość szypułki

Wiele popularnych jabłek, takich jak Golden Delicious czy Granny Smith, będzie miało długie, cienkie łodygi. Istnieją jednak wyjątki, takie jak jabłko Fuji, które zazwyczaj ma małą łodygę lub jej brak.

Wielkość jabłka

Chociaż rozmiar może się różnić w zależności od warunków uprawy, może pomóc w określeniu do czego  najlepiej wykorzystać jabłko. Do gotowania są zwykle większe, podczas gdy jabłka deserowe lub do pieczenia wydają się być mniejsze

Grubość skórki

Podczas krojenia lub gryzienia jabłka możesz zauważyć, że trudno jest przeciąć skórę chroniącą jabłko. Grubość wskazuje także rodzaj jabłka. Te o zdecydowanie bogatszej teksturze zwykle nie nadają się do gotowania lub pieczenia

Jabłka Granny Smith
fot. Adobe Stock

Jak wykorzystać jabłka?

Jabłka są niezastąpione w kuchni. Znajdują zastosowanie w przygotowaniu ciast, zup, mięs, sałatek i deserów. Wyśmienite są zarówno przetwory z jabłek, jak i soki z nich, nie wspominając o alkoholu.

Znane w polskiej kuchni potrawy z jabłek lub zawierające jabłka to:

  • pieczona kaczka z jabłkami,
  • sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami,
  • szarlotka,
  • jabłka smażone w cieście naleśnikowym,
  • ryż pieczony z jabłkami i cukrem cynamonowym,
  • susz wigilijny, czyli kompot gotowany z suszonych jabłek i śliwek.

Poznaj najpopularniejsze odmiany jabłek i ich zastosowanie w kuchni.

Odmiany słodkie

  • Landsberska – jabłka dość duże, o gładkiej, czasem tłustawej, zielonożółtej skórce. Ich miąższ jest bardzo soczysty, twardy, o winnym aromacie i bardzo słodkim smaku. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów.
  • Ligol – jabłka duże, o twardej, błyszczącej, żółtoczerwonej skórce. Ich miąższ jest kremowy, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko słodki w smaku. Ta odmiana jabłek jest dobra do jedzenia na surowo. Powstała ze skrzyżowania odmian „Linda” i „Golden Delicious”.
  • Lobo – jabłka duże. Ich miąższ jest delikatny, bardzo soczysty i bardzo słodki w smaku. Jabłka te są doskonałe do jedzenia na surowo.

Jabłka Kortland
fot. Adobe Stock

Odmiany kwaśne (mają najwięcej witaminy C)

  • Szara reneta – jabłka średniej wielkości. Ich miąższ jest gruboziarnisty, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko kwaśny w smaku. Są to jabłka doskonałe na przetwory, wyśmienite do pieczonych i smażonych mięs.
  • Piękna z Boskoop – owoc dość duży, o masie około 170 g. Ma grubą, twardą, mało błyszczącą, szorstką, złotożółtą lub żółto-brunatną skórkę, która wyjątkowo jest zarumieniona ciemno-czerwonym rumieńcem, mocno zardzawiona. Miąższ tej odmiany jabłek jest białokremowy lub jasnożółty, kruchy, dość soczysty, o smaku renetowatym, słodko-kwaśnym do kwaśnego (o posmaku korzennym), silnie aromatyczny. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października, do konsumpcji nadają się w grudniu, w chłodni wytrzymują do kwietnia. Doskonałe na szarlotki, racuchy, kompoty, musy, dżemy i susz.

Odmiany słodko-kwaśne

  • Golster – jabłka dość duże. Ich miąższ jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast i jako nadzienie do mięs.
  • Jonagold – jabłka duże. Ich miąższ jest żółty, delikatny, gruboziarnisty, soczysty, aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny. Są to jabłka doskonałe do jedzenia na surowo, wyśmienite do sałatek.
  • Spartan – jabłka średniej wielkości, soczyste, aromatyczne, doskonałe jako nadzienie do pieczonego schabu, pieczonego indyka i pieczonej kaczki.

Jabłka Red Delicious
fot. Adobe Stock

Przygotowanie jabłek

Zawsze myj jabłka przed spożyciem, szczególnie te mocno błyszczące i woskowane, gdyż mogą zawierać  pozostałości pestycydów. Pamiętaj, że obieranie jabłek ze skórki pozbawia je błonnika pokarmowego i witamin.

Wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.

Jabłka są niskokaloryczne, w 100 g dostarczają zaledwie 50 kcal i aż 2 g błonnika. Szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.

Zobacz także:
Jak zrobić najlepszą szarlotkę? 5 wskazówek!
Jabłka – niesamowite właściwości zdrowotne
Dieta jabłkowa- sposób na oczyszczenie organizmu!