Gatunki jabłek – odmiany słodkie, kwaśne i słodko-kwaśne. Przewodnik zakupowy

Na świecie istnieje około 7,5 tyś odmian jabłoni, a na półki sklepowe trafia mniej więcej 100 gatunków jabłek. Dlaczego tak mało? Które gatunki jabłek są najlepsze na surowo, a które lepiej sprawdzą się do ciast, mięs lub deserów? Zobacz podział na odmiany słodkie, kwaśne i słodko-kwaśne!
/ 07.11.2012 11:38
Na drewnianym blacie leżą różne odmiany, gatunki jabłek. fot. Adobe Stock

Niestety powoli znikają stare odmiany jabłek, a ich miejsce zajmują nowe gatunki o mało wyrafinowanym smaku, za to odporne na mróz, choroby, transport i przechowywanie w chłodniach.

Jak wykorzystać jabłka?

Jabłka są niezastąpione w kuchni. Znajdują zastosowanie w przygotowaniu ciast, zup, mięs, sałatek i deserów. Wyśmienite są zarówno przetwory z jabłek, jak i soki z nich, nie wspominając o alkoholu.

Znane w polskiej kuchni potrawy z jabłek lub zawierające jabłka to:

  • pieczona kaczka z jabłkami,
  • sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami,
  • szarlotka,
  • jabłka smażone w cieście naleśnikowym,
  • ryż pieczony z jabłkami i cukrem cynamonowym,
  • susz wigilijny, czyli kompot gotowany z suszonych jabłek i śliwek.

Poznaj najpopularniejsze odmiany jabłek i ich zastosowanie w kuchni.

Odmiany słodkie

  • Landsberska – jabłka dość duże, o gładkiej, czasem tłustawej, zielonożółtej skórce. Ich miąższ jest bardzo soczysty, twardy, o winnym aromacie i bardzo słodkim smaku. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów.
  • Ligol – jabłka duże, o twardej, błyszczącej, żółtoczerwonej skórce. Ich miąższ jest kremowy, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko słodki w smaku. Ta odmiana jabłek jest dobra do jedzenia na surowo. Powstała ze skrzyżowania odmian „Linda” i „Golden Delicious”.
  • Lobo – jabłka duże. Ich miąższ jest delikatny, bardzo soczysty i bardzo słodki w smaku. Jabłka te są doskonałe do jedzenia na surowo.

Odmiany kwaśne (mają najwięcej witaminy C)

  • Szara reneta – jabłka średniej wielkości. Ich miąższ jest gruboziarnisty, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko kwaśny w smaku. Są to jabłka doskonałe na przetwory, wyśmienite do pieczonych i smażonych mięs.
  • Piękna z Boskoop – owoc dość duży, o masie około 170 g. Ma grubą, twardą, mało błyszczącą, szorstką, złotożółtą lub żółto-brunatną skórkę, która wyjątkowo jest zarumieniona ciemno-czerwonym rumieńcem, mocno ordzawiona. Miąższ tej odmiany jabłek jest białokremowy lub jasnożółty, kruchy, dość soczysty, o smaku renetowatym, słodko-kwaśnym do kwaśnego (o posmaku korzennym), silnie aromatyczny. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października, do konsumpcji nadają się w grudniu, w chłodni wytrzymują do kwietnia. Doskonałe na szarlotki, racuchy, kompoty, musy, dżemy i susz.

Odmiany słodko-kwaśne

  • Golster – jabłka dość duże. Ich miąższ jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast i jako nadzienie do mięs.
  • Jonagold – jabłka duże. Ich miąższ jest żółty, delikatny, gruboziarnisty, soczysty, aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny. Są to jabłka doskonałe do jedzenia na surowo, wyśmienite do sałatek.
  • Spartan – jabłka średniej wielkości, soczyste, aromatyczne, doskonałe jako nadzienie do pieczonego schabu, pieczonego indyka i pieczonej kaczki.

Przygotowanie jabłek i porady

Zawsze myj jabłka przed spożyciem, szczególnie te mocno błyszczące i woskowane, gdyż mogą zawierać  pozostałości pestycydów. Pamiętaj, że obieranie jabłek ze skórki pozbawia je błonnika pokarmowego i witamin.

Wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.

Jabłka są niskokaloryczne, w 100 g dostarczają zaledwie 50 kcal i aż 2 g błonnika. Szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.

Zobacz także:
Jak zrobić najlepszą szarlotkę? 5 wskazówek!
Jabłka – niesamowite właściwości zdrowotne
Dieta jabłkowa- sposób na oczyszczenie organizmu!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (14)
/24.03.2019 16:43
Porównywanie jabłek trzeba chyba rozpocząć od odmiany Golden Delicius. Chociaż całe zielone, ale pyszne.
/16.11.2018 23:33
Aaaa przepraszam! Soczysty wydał mi się ligol.
/16.11.2018 23:31
Znowu wypróbowałem dwie odmiany jabłek z marketu. Tym razem lobo i szampion. To dziwne, że w artykule odmiana lobo opisana jest jako słodka, bo wcale słodka nie była. Może nie była dojrzała ? W tym porównaniu smaczniejsza okazała się odmiana szampion. Wygrała właśnie słodkością. Niestety żadna z odmian, którą do tej pory próbowałem nie wyróżniała się soczystością :-(
POKAŻ KOMENTARZE (11)