Polskie sery żółte
Polskie sery żółte16 lat temu
Polska nie jest i nie była potentatem w produkcji serów. Przywykliśmy sądzić, że poza oscypkiem nie mamy się czym pochwalić. I jako konsumenci słabo się znamy na serach. Tymczasem polskie żółte sery zyskują uznanie za granicą. Czytaj więcej
Coś na ruszt – czyli grillowanie po polsku
Coś na ruszt – czyli grillowanie po polsku16 lat temu
Choć zwyczaj biesiady przy grillu pojawił się w Polsce w późnych latach 90., to dość szybko i sprawnie zaadaptowano go do polskich realiów. Obecnie można już mówić o grillowej tradycji, która rokrocznie gromadzi przy symbolicznej „kiełbasce” miliony Polaków. Czytaj więcej
Osłodzić sobie życie… Miodem!
Osłodzić sobie życie… Miodem!16 lat temu
Miód to od tysiącleci jeden z najbardziej cenionych naturalnych produktów spożywczych. Jego smak, wysoka wartość odżywcza, właściwości lecznicze oraz fakt, że się nie psuje, sprawiły, że w wielu kulturach stanowił synonim dobrobytu i powodzenia. W polskiej kuchni znajdował – i znajduje nadal – rozmaite zastosowanie. Czytaj więcej
Sól wielicka – białe złoto
Sól wielicka – białe złoto16 lat temu
Trudno byłoby wyobrazić sobie kuchnię, w której brakowałoby soli. Od wieków sól uchodziła za największe bogactwo, wskazując na dobrobyt domowego gospodarstwa. Niegdyś za odrobinę Soli Wielickiej kupić można było całą wieś… Czytaj więcej
Sery białe
Sery białe16 lat temu
Wśród 90 gatunków wytwarzanych nad Wisłą zdecydowaną połowę sprzedanych stanowią sery białe. Mimo że Polska nie jest liderem w produkcji serów, to właśnie sery są trzecim w kolejności produktem spożywczym, najczęściej trafiającym na polskie stoły. Ser biały, czy też twaróg, wydają się być na stałe wpisane w polskie menu… Czytaj więcej
Kasza gryczana
Kasza gryczana16 lat temu
Kasza gryczana największe zastosowanie miała na Lubelszczyźnie i kresach wschodnich – po polsku zwana tatarką, na Rusi hreczką, na Litwie greczycha – na ziemi lubartowskiej, gdzie położony jest Nowodwór, zwana gryką lub hreczką. Najbardziej znaną potrawą regionalną z kaszy gryczanej jest pieróg biłgorajski i słodkie pierogi nowodworskie. Natomiast na Śląsku utrzymała się tradycja jedzenia gołąbków z ziemniakami i kaszą gryczaną. Z Pomorza pochodzą pierogi z mięsem i kaszą gryczaną podawane ze śmietaną lub skwarkami. Czytaj więcej
Chińskie słodkości
Chińskie słodkości16 lat temu
Już samo pochodzenie słowa deser (od francuskiego desservir, tzn. „czyścić stół”) wskazuje na funkcję deseru jako smakołyku (najczęściej słodkiego) podawanego tuż po posiłku. Tak rozumiany deser nie istnieje jednak w kuchni chińskiej… Czytaj więcej
Zagęszczanie
Zagęszczanie16 lat temu
Pewną innowacją w kuchni chińskiej jest zagęszczanie zup i sosów mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną – w zależności od regionu. Natomiast zupy zagęszcza się czystym jajkiem bez dodatku mąki. Czytaj więcej
Bambus
Bambus16 lat temu
Bambus jest powszechnie znany jako wieloletnia, drewniejąca trawa - tropikalna roślina, słynna dzięki niewiarygodnemu tempu wzrostu (nawet 80 cm dziennie!). Mało kto wie jednak, że oprócz użytkowych właściwości – w budownictwie czy ogrodnictwie, bambus znajduje zastosowanie także w kuchni. Jego kulinarny potencjał szczególnie chętnie wykorzystują Chińczycy. Czytaj więcej
Kapusta w Chinach
Kapusta w Chinach16 lat temu
Kapusta chińska bywa często (błędnie!) utożsamiana ze znaną w Polsce kapustą pekińską. Są to dwa różne warzywa - oba stanowią jednak ważny element chińskiej kuchni. O tym jak ważny świadczą chociażby statystki – każdy z mieszkańców dziewięciomilionowego Pekinu, gromadzi na zimę średnio 27 główek kapusty (pekińskiej)… Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA