Udany tort – krok po kroku
Udany tort – krok po kroku15 lat temu
Torty towarzyszą nam przy wszystkich – mniejszych czy większych – uroczystościach. Powinniśmy zatem do perfekcji opanować ich przygotowanie. Tymczasem, okazuje się, że ta prosta czynność, urosła do rangi mission impossible. Czytaj więcej
Domowy kisiel, budyń i galaretka
Domowy kisiel, budyń i galaretka15 lat temu
W epoce instant i fast foodu wielu z nas nie pamięta już smaku domowych deserów. Kisiele, budynie i galaretki, których smak przywołuje wspomnienie dzieciństwa, są na wyciągnięcie ręki! Czytaj więcej
Polskie sery żółte
Polskie sery żółte15 lat temu
Polska nie jest i nie była potentatem w produkcji serów. Przywykliśmy sądzić, że poza oscypkiem nie mamy się czym pochwalić. I jako konsumenci słabo się znamy na serach. Tymczasem polskie żółte sery zyskują uznanie za granicą. Czytaj więcej
Coś na ruszt – czyli grillowanie po polsku
Coś na ruszt – czyli grillowanie po polsku15 lat temu
Choć zwyczaj biesiady przy grillu pojawił się w Polsce w późnych latach 90., to dość szybko i sprawnie zaadaptowano go do polskich realiów. Obecnie można już mówić o grillowej tradycji, która rokrocznie gromadzi przy symbolicznej „kiełbasce” miliony Polaków. Czytaj więcej
Osłodzić sobie życie… Miodem!
Osłodzić sobie życie… Miodem!15 lat temu
Miód to od tysiącleci jeden z najbardziej cenionych naturalnych produktów spożywczych. Jego smak, wysoka wartość odżywcza, właściwości lecznicze oraz fakt, że się nie psuje, sprawiły, że w wielu kulturach stanowił synonim dobrobytu i powodzenia. W polskiej kuchni znajdował – i znajduje nadal – rozmaite zastosowanie. Czytaj więcej
Sól wielicka – białe złoto
Sól wielicka – białe złoto15 lat temu
Trudno byłoby wyobrazić sobie kuchnię, w której brakowałoby soli. Od wieków sól uchodziła za największe bogactwo, wskazując na dobrobyt domowego gospodarstwa. Niegdyś za odrobinę Soli Wielickiej kupić można było całą wieś… Czytaj więcej
Liść laurowy
Liść laurowy15 lat temu
Liść laurowy to jedna z najbardziej popularnych przypraw. Jest bardzo aromatycznym ziołem, które dodaje się do marynat, mięs i zup. Czytaj więcej
Sery białe
Sery białe15 lat temu
Wśród 90 gatunków wytwarzanych nad Wisłą zdecydowaną połowę sprzedanych stanowią sery białe. Mimo że Polska nie jest liderem w produkcji serów, to właśnie sery są trzecim w kolejności produktem spożywczym, najczęściej trafiającym na polskie stoły. Ser biały, czy też twaróg, wydają się być na stałe wpisane w polskie menu… Czytaj więcej
Kasza gryczana
Kasza gryczana15 lat temu
Kasza gryczana największe zastosowanie miała na Lubelszczyźnie i kresach wschodnich – po polsku zwana tatarką, na Rusi hreczką, na Litwie greczycha – na ziemi lubartowskiej, gdzie położony jest Nowodwór, zwana gryką lub hreczką. Najbardziej znaną potrawą regionalną z kaszy gryczanej jest pieróg biłgorajski i słodkie pierogi nowodworskie. Natomiast na Śląsku utrzymała się tradycja jedzenia gołąbków z ziemniakami i kaszą gryczaną. Z Pomorza pochodzą pierogi z mięsem i kaszą gryczaną podawane ze śmietaną lub skwarkami. Czytaj więcej
Ocet ryżowy
Ocet ryżowy16 lat temu
Ocet ryżowy - to jeden z najbardziej charakterystycznych składników chińskiej kuchni, przyprawa z grona najstarszych azjatyckich przypraw. Doprawia, marynuje, wydobywa smak i kolor, poprawia konsystencję potraw… Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA