Moda na wodę
Marką najbardziej znaną (i zarazem najbardziej luksusową) pośród wód mineralnych rodem z Francji, jest Evian. Jej wiek geologiczny szacuje się na 8 tysięcy lat. Evian filtruje się w naturalny sposób. Proces filtracji trwa nawet 15 lat. Dzięki temu, Evian słynie ze zbalansowanej kompozycji składników mineralnych. Wodę tę butelkuje się bezpośrednio u źródła. Dzięki temu można odnieść wrażenie, że kosztując jej, gasi się pragnienie wodą prosto z alpejskich źródeł. Obecnie Evian stanowi także symbol wyrafinowanego stylu życia, charakterystycznego dla Francji. Triumfuje na salonach, cieszy się powodzeniem w świecie szołbiznesu i mody (butelkę na 2009 rok zaprojektował Jean Paul Gaultier).
Drugą - obok Evian - luksusową wodą mineralną jest Chateldon. Uwielbiana przez Ludwika XIV, dziś dostępna w najlepszych sklepach i restauracjach.
Różnorodność w butelce
Do znanych francuskich wód mineralnych zaliczyć można także Cèlestin z Vichy - zawiera niewiele dwutlenku węgla, bogata jest zaś w sód, wapń i fluor. Kolejna jest Manon ze źródeł Vals – les – Bains, której warto skosztować przez wzgląd na jej słonawy posmak. Z tych samych źródeł pochodzi woda marki Vals, słynna z powodu dużych bąbelków, które podczas picia przyjemnie szczypią w język.
Następna, woda Ogen, wspomaga oczyszczanie organizmu, dlatego też idealnie wspomaga odchudzanie. Podobnie zresztą jak Le Francàise, która także polecana jest w kuracjach odchudzających. Ze swojej wartości dietetycznej słynie również Mont Roucons, której źródło bije w Cèvenes.
Niektóre z wód mineralnych rekomendowane są jako najbardziej odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci. Są to oczywiście wody niegazowane, łagodne – a więc niskonasycone, krystalicznie czyste i neutralne w smaku. Do nich zalicza się przede wszystkim wodę Alet ze źródła w Aude oraz wodę Thonan.
Sięgnijmy do źródeł…
Z darów natury czerpią ochoczo koncerny kosmetyczne. Produkują nowości drogeryjne, których podstawą jest właśnie woda z francuskich źródeł termalnych. Potencjał w nich drzemiący znali już wcześniej Rzymianie, którzy przypisywali wodom mineralnym właściwości lecznicze. Przekonanie o uzdrawiającej mocy wód mineralnych było także czynnikiem determinującym powstawanie kurortów uzdrowiskowych na terenie Francji (już w XVII w.!) W uzdrowiskach chętnie przebywali kolejni władcy, jednak złoty wiek źródeł termalnych i produkowanych z nich wód mineralnych przypadł na czasy Napoleona III.
110 butelek na jednego mieszkańca…
Obecnie we Francji produkuje się około 6.5 mld butelek wody rocznie. Niektóre marki dostępne są także w Polsce (m.in. wspomniany Evian). Wodę pija się tam od dziecka – do wszystkiego. Wyjątkowe walory smakowe francuskich wód mineralnych, są jednym z wielu powodów sięgania po nie tak ochoczo. Zwraca się także uwagę na względy ekologiczne oraz pewność absolutnej czystości.