Pieczarkarnia w piwnicy
Domową pieczarkarnię urządzić można w piwnicy. Trzeba pamiętać o odpowiedniej temperaturze - powinna mieścić się w przedziale pomiędzy 12°C a 20°C. W chłodnych pomieszczeniach pieczarki mogą być uprawiane przez cały rok.
Zobacz także: Mapy występowania grzybów
Aby uniknąć przerostu trzonów pieczarek (przy zwiększonym stężeniu dwutlenku węgla pieczarki tworzą długie trzony), należy także zadbać o stały dostęp świeżego powietrza. Przy niewystarczającej cyrkulacji powietrza, niezbędny staje się wentylator. Do uprawy pieczarek nie potrzebne jest światło dzienne, ani - tym bardziej - sztuczne naświetlenie.
Zobacz także: Grzyby a alergie pokarmowe
Wybór odpowiedniego podłoża dla pieczarek
Pieczarki uprawia się z reguły na specjalnych stelażach, równie dobrze można to jedna robić w skrzyniach lub w workach foliowych (tutaj istotna jest niższa temperatura – do 16°C). Odpowiednie ustawienie worków (np. w dwóch rzędach) lub skrzyni (system „szachownicy”) pozwoli dobrze wykorzystać dostępną przestrzeń. W sprzedaży (np. w Internecie) są gotowe podłoża, szczególnie pomocne pieczarkarzom-amatorom. Zakupić można zarówno podłoże szczepione grzybnią, jak i nieszczepione.
Jeśli korzystamy z podłoża uprzednio zaszczepionego (z grzybnią) należy w pierwszej kolejności nakryć ją ziemią okrywającą.
Szczepienie grzybni
Dopiero wówczas, gdy temperatura podłoża spadnie poniżej 25°C rozpocząć można szczepienie grzybni początkowej, która występuje najczęściej w postaci ziarna. Warto wybrać taką odmianę pieczarek, która dobrze sprawdzi się w uprawie w workach foliowych. Najlepiej jest kupić grzybnię początkową tuż przed planowanym szczepieniem (u poszczególnych odmian czas przechowywania jest różny). Istotne jest, aby grzybnię początkową rozmieścić w podłożu równomiernie.
Dla odpowiedniej wilgotności powietrza skrzynie zakrywa się folią perforowaną, gazetami lub słomianymi matami, często je nawilżając. Z kolei worki plastikowe zawiązuje się, a następnie wykonuje się w nich otwory wentylacyjne.
Wzrastanie
W okresie przerastania grzybni temperatura powinna być wynosić ok. 20°C, jednak podczas zbiorów warto nieco ją obniżyć (16-18°C) – czasem wystarczy zraszać posadzkę zimną wodą, rozwiązać worek lub zdjąć przykrycie ze skrzyni na jakiś czas. Skrzynie lub worki „uchyla się” również wtedy, gdy na powierzchni podłoża pojawi się biała grzybnia - eksponując tym samym wierzch podłoża.
Ważne jest, aby kontrolować wysokość temperatury i cyrkulację powietrza. Właściwe warunki owocują przerośnięciem podłoża już po ok. 2-3 tygodniach.
Okrywanie uprawy pieczarek
Po pojawieniu się białej grzybni na powierzchni podłoża, przykrywa się je ok. 5-cio centymetrową warstwą ziemi (ziemię okrywającą można zakupić). Aby samodzielnie przygotować odpowiednią ziemię, należy zmieszać 1 część wagową ziemi ogrodniczej z 1 częścią wagową torfu oraz węglanu wapnia lub margla (aby uzyskać odpowiedni współczynnik pH). Warstwę okrywającą należy nawilżyć tuż przed przeniesieniem na uprawę.
Po upływie ok. 10 dni na powierzchni ziemi okrywającej pojawić się powinny białe plamy. Plamy te to nic innego jak grzybnia, którą należy za pomocą grabi rozerwać i równomiernie rozprowadzić po powierzchni okrywającej. Po kolejnych 2 dniach, z uprawy należy całkowicie zdjąć przykrycie (lub rozwiązać całkiem worek).
Zbiory pieczarek z domowej uprawy
Już po 3-4 tygodniach cieszyć się można pierwszymi plonami (o ile zachowana zostanie odpowiednia temperatura – około 16-18°C). Również w okresie zbiorów należy dbać o odpowiednie nawilżenie ziemi – podlewanie warto jednak zastąpić obfitym nawilżeniem ziemi tuż po zdjęciu przykrycia, małe pieczarki źle je znoszą). Pieczarki nadają się do zbiorów, kiedy osłona pod kapeluszem zacznie się łuszczyć. Należy je wtedy „wykręcać” z podłoża.
Pieczarki zbierać można kilkukrotnie (maksymalnie 6-7 razy), ważne jest jednak, aby z każdym kolejnym rzutem usuwać chore i martwe owocniki oraz nawadniać podłoże (nie można przekroczyć ½ l wody na worek, aby nie zamulić ziemi okrywającej).
Przechowywanie pieczarek
Świeżo zebrane pieczarki należy pozbawić zabrudzonych podstaw trzonów. Przechowywanie w lodówce wynosi maksymalnie 4 dni (odmiana biała) lub 6 dni (odmiana brązowa). Pieczarki można także zamrażać, suszyć, marynować lub konserwować.