Chińskie słodkości
Chińskie słodkości16 lat temu
Już samo pochodzenie słowa deser (od francuskiego desservir, tzn. „czyścić stół”) wskazuje na funkcję deseru jako smakołyku (najczęściej słodkiego) podawanego tuż po posiłku. Tak rozumiany deser nie istnieje jednak w kuchni chińskiej… Czytaj więcej
Sezam
Sezam16 lat temu
Łagodny, słodko-orzechowy sezam nadaje potrawom z mięsa specyficzny, orientalny charakter. Czytaj więcej
Zagęszczanie
Zagęszczanie16 lat temu
Pewną innowacją w kuchni chińskiej jest zagęszczanie zup i sosów mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną – w zależności od regionu. Natomiast zupy zagęszcza się czystym jajkiem bez dodatku mąki. Czytaj więcej
Bambus
Bambus16 lat temu
Bambus jest powszechnie znany jako wieloletnia, drewniejąca trawa - tropikalna roślina, słynna dzięki niewiarygodnemu tempu wzrostu (nawet 80 cm dziennie!). Mało kto wie jednak, że oprócz użytkowych właściwości – w budownictwie czy ogrodnictwie, bambus znajduje zastosowanie także w kuchni. Jego kulinarny potencjał szczególnie chętnie wykorzystują Chińczycy. Czytaj więcej
Kapusta w Chinach
Kapusta w Chinach16 lat temu
Kapusta chińska bywa często (błędnie!) utożsamiana ze znaną w Polsce kapustą pekińską. Są to dwa różne warzywa - oba stanowią jednak ważny element chińskiej kuchni. O tym jak ważny świadczą chociażby statystki – każdy z mieszkańców dziewięciomilionowego Pekinu, gromadzi na zimę średnio 27 główek kapusty (pekińskiej)… Czytaj więcej
Pasztet strasburski z gęsich wątróbek (Pâté de foie gras de Strasbourg)
Pasztet strasburski z gęsich wątróbek (Pâté de foie gras de Strasbourg)16 lat temu
Tradycyjne danie rodem z Alzacji – pasztet strasburski z gęsich wątróbek. Uważany za luksusowy, jeden z najdroższych przysmaków francuskiej kuchni. „Niebo w gębie!” owiane jednak kontrowersjami. Czytaj więcej
Wino Muscadet
Wino Muscadet16 lat temu
W dolinie Loary, w regionie Pays Nantais, na bazie burgundzkiego, łagodnego Melon de Bourgogne produkuje się Muscadet. Jest to wino białe, wytrawne – jednak w swojej wytrawności rześkie i lekkie. Czytaj więcej
„Wszystko, byle Chardonnay!”
„Wszystko, byle Chardonnay!”16 lat temu
Chardonnay - najbardziej popularny biały szczep na świecie, wykorzystywany przy produkcji szampana i białych wytrawnych win. Niczym Kopciuszek, wrócił z kuchni na salony. Zachwyca smakiem i barwą, kusi aromatem… Czytaj więcej
Naleśniki na sposób francuski
Naleśniki na sposób francuski16 lat temu
Naleśniki, które jada się w Polsce, różnią się nieco od tych serwowanych we Francji, jednak niewielkim nakładem pracy, przygotować je można według francuskiej receptury. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA