Muchomor czerwony (Amanita muscaria)

Muchomor czerwony
Grzyb niezwykle pospolity. Trujący!
/ 07.09.2009 16:16
Muchomor czerwony

Rośnie od lata do jesieni, zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych – szczególnie często w lasach brzozowych.

Kapelusz grzyba czerwony lub pomarańczowy, suto nakrapiany białymi plamkami. Szeroki średnio na 5-15 cm. W czasie wilgotnej pogody – lepki. Blaszki białe, pod kapeluszem żółtawe. Bez smaku i zapachu. Trzon biały lub żółtawy, wysoki na kilka lub kilkanaście centymetrów. Pierścień wyraźny, biały lub żółtawy. Miąższ biały, pod skórką kapelusza żółty, kruchy, bez smaku i zapachu.

Grzyb trujący, jednak rzadko śmiertelny.  Zjedzony prowadzi do oszołomienia, drgawek, intensywnego pobudzenia, po którym chory zapada w sen. Objawy ustępują zwykle po kilkunastu godzinach. Z uwagi na łatwość w rozpoznaniu, rzadko bywa mylony z innymi gatunkami.

Uwaga na dzieci!!! W ich przypadku z uwagi na małą masę ciała zatrucie może być śmiertelne.

Redakcja poleca

REKLAMA