Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Popcorn to prawdziwie dietetyczna przekąska, jeśli odpowiednio go przygotujesz. Ile kalorii ma popcorn?
Popcorn to prawdziwie dietetyczna przekąska, jeśli odpowiednio go przygotujesz. Ile kalorii ma popcorn?2 lata temu
Kaloryczność popcornu zależy od tego, w jaki sposób został przygotowany. Mała szklanka domowego popcornu to zaledwie 81 kcal, czyli 351 kcal w 100 g. Kaloryczność popcornu rośnie, gdy dodajesz do niego tłuszczu. Więcej kalorii ma też popcorn z mikrofali (szczególnie maślany) i słodki popcorn karmelowy. Czytaj więcej
Fit faworki - najlepszy przepis na pieczone, dietetyczne chrusty
Fit faworki - najlepszy przepis na pieczone, dietetyczne chrusty2 lata temu
Fit faworki to idealna dietetyczna propozycja na tłusty czwartek. Chrusty w tej odsłonie mają o wiele mniej kalorii, bo są pieczone, a nie smażone na głębokim oleju. Dietetyczne faworki z naszego przepisu przygotujesz z połączenia klasycznej białej mąki pszennej z mąką razową. Zamiast cukrowej posypki wykorzystaj ksylitol w pudrze, a wypiek będzie jeszcze bardziej fit. Czytaj więcej
Krople na odchudzanie - szczuplejsza talia czy uszczuplony budżet? Sprawdzamy
Krople na odchudzanie - szczuplejsza talia czy uszczuplony budżet? Sprawdzamy2 lata temu
Krople na odchudzanie zawierają zazwyczaj skoncentrowane wyciągi roślinne o właściwościach odchudzających. Według producentów poprawiają przemianę materii i przyspieszają spalanie tłuszczu. Buteleczka kropli na odchudzanie kosztuje od kilkudziesięciu, do kilkuset złotych. Czy faktycznie warto zainwestować w krople na odchudzanie, czy to strata pieniędzy? Czytaj więcej
Ile kalorii spalasz codziennie podczas snu? Ma na to wpływ kilka ważnych czynników
Ile kalorii spalasz codziennie podczas snu? Ma na to wpływ kilka ważnych czynników2 lata temu
Podczas snu średnio spala się od 45 do 80 kcal na godzinę. Różnice w spalaniu kalorii we śnie wynikają przede wszystkim z wieku, płci, aktywności fizycznej i codziennej diety. Dorosły człowiek średnio w ciągu 8 h snu spala ok. 450 kcal. Dokładne spalanie kalorii we śnie da się obliczyć ze wzoru lub odczytać w badaniu zwanym kalorymetrią. Czytaj więcej
Jak poradzić sobie z (nie)jedzeniem słodyczy na diecie? 9 wskazówek od dietetyka z okazji tłustego czwartku
Jak poradzić sobie z (nie)jedzeniem słodyczy na diecie? 9 wskazówek od dietetyka z okazji tłustego czwartku2 lata temu
Ograniczenie słodyczy to jeden z większych problemów osób, które starają się jeść zdrowiej lub chudnąć. Powiedzmy wprost: rezygnacja ze słodyczy nie jest prosta, jeśli wokół tyle pokus. Całkowite wyrzekanie się klasycznych słodkości i „cukrowy detox” to jednak wcale nie najlepszy pomysł. Sprawdź, jak mądrze umieścić słodycze w diecie. Czytaj więcej
Fusy z kawy są szkodliwe czy jadalne? Niektórzy stosują kawowe fusy na odchudzanie
Fusy z kawy są szkodliwe czy jadalne? Niektórzy stosują kawowe fusy na odchudzanie2 lata temu
Fusy z kawy nie są szkodliwe dla zdrowia i są jadalne, choć mało smaczne. Możesz dodać je do domowych ciastek, owsianki lub koktajlu. Niektórzy stosują fusy z kawy na odchudzanie, bo nie zawierają one kalorii, a sycą. Nie każdy powinien jednak jeść fusy z kawy. Niektórym mogą szkodzić. Sprawdź, czy tobie opłaca się jeść fusy z kawy. Czytaj więcej
Płynne złoto, czyli olej lniany. Poznaj i wykorzystaj jego wszystkie właściwości
Płynne złoto, czyli olej lniany. Poznaj i wykorzystaj jego wszystkie właściwości2 lata temu
Olej lniany ma wiele cennych prozdrowotnych i leczniczych właściwości, które wynikają z dużej zawartości cennych kwasów omega 3. Pij 1-2 łyżki oleju lnianego dziennie, by chronić serce, dbać o odporność, a także poprawić wygląd skóry. Stosuj olej lniany na zimno, jako dodatek do sałatek i twarogu. Czytaj więcej
Produkty bogate w magnez to nie tylko kakao i orzechy. Poznaj najlepsze źródła magnezu
Produkty bogate w magnez to nie tylko kakao i orzechy. Poznaj najlepsze źródła magnezu2 lata temu
Produkty bogate w magnez to między innymi kakao, migdały, rośliny strączkowe i różne pestki. Porównałyśmy zawartość magnezu w różnych produktach i wybrałyśmy najlepsze pokarmowe źródła magnezu z różnych grup produktów. Dowiedz się co jeść, by dostarczać sobie optymalną dawkę magnezu i uniknąć niedoborów. Czytaj więcej
Dieta niskotłuszczowa może być zdrowa. Jak mądrze ograniczyć tłuszcz w diecie?
Dieta niskotłuszczowa może być zdrowa. Jak mądrze ograniczyć tłuszcz w diecie?2 lata temu
Dieta niskotłuszczowa może być sycącą dietą odchudzającą, ale jest też polecana w niektórych problemach zdrowotnych. Dieta niskotłuszczowa będzie zdrowa, jeśli zastosujesz się do kilku ważnych zasad. Przede wszystkim nie możesz całkowicie eliminować tłuszczu, a postawić na ten dobrej jakości. Poznaj zasady kompozycji jadłospisu niskotłuszczowego. Czytaj więcej
Najzdrowsze orzechy - autorski ranking TOP 5 orzechów o najwyższej zawartości mikroelementów
Najzdrowsze orzechy - autorski ranking TOP 5 orzechów o najwyższej zawartości mikroelementów2 lata temu
Najzdrowsze orzechy to według naszego rankingu orzechy włoskie. W TOP 5 najzdrowszych orzechów znajdują się też orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki pinii i migdały. Orzechy są uznawane za tak zdrowe, bo charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3, żelaza, magnezu i innych mikroelementów. Najlepiej jeść orzechy surowe i świeże. Niezdrowe są te smażone, solone i panierowane. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA