Szukasz majonezu ze składem najbliższym takiego domowego? Przeanalizowałyśmy dokładnie składy dostępnych w popularnych sklepach majonezów. Wyszukałyśmy 10 propozycji majonezów z dobrym składem, które sa godne polecenia.
Spis treści:
- Kryteria wyboru majonezu o dobrym składzie
- Zasady wyboru majonezu z dobrym składem
- Majonez z dobrym składem - przykłady produktów
- Tabela z podsumowaniem polecanych majonezów o dobrym składzie
Kryteria wyboru majonezu o dobrym składzie
Sklepowe majonezy z najlepszym składem zawierają tylko: olej, żółtko, przyprawy i sól. Jest ich jednak naprawdę niewiele, a tak naprawdę po przeglądzie półek pięciu najpopularniejszych marketów udało nam sie znaleźć tylko jeden majonez z 100% czystym składem: majonez Kielecki.
Do zestawienia majonezów o dobrym składzie dopuściłyśmy więc też majonezy z dodatkiem soli wapniowo-disodowej (EDTA). To przeciwutleniacz, który zapobiega zmianom barwy domowych produktów i ich utlenianiu. EDTA (sól wapniowo-disodowa) jedzona w umiarze nie jest szkodliwa. Dopiero nadmierne dawki mogą powodować zaburzenia elektrolitowe i skurcze. EDTA jest oznaczone w składzie produktów często jako E 385.
W niektórych propozycjach znajduje się też kwas cytrynowy i inne kwasy organiczne. Nie są one niezbędne w składzie majonezu, ale nie wyrządzają też wielu skód. Nie eliminowałyśmy majonezu z zestawienia tylko ze względu na zawartość tych kwasów.
Co powinien zawierać dobry, naturalny majonez?
- olej – najlepiej nierafinowany, rzepakowy, który ma więcej kwasów omega-3 niż słonecznikowy;
- żółtka jaj - najlepiej tych z wolnego wybiegu;
- wodę;
- dodatki smakowe i przyprawy: musztardę, sól, cukier, gorczycę, sok cytrynowy.
Majonez z dobrym składem = dietetyczny majonez?
Zasady wyboru majonezu z dobrym składem
- Jeśli wybierasz majonez do potrawy, w której zużyjesz go dużo (np. sałatki jarzynowej), postaraj się sięgnąć po taki, z jak najlepszym składem. Jeśli będziesz korzystać z niego w mniejszych ilościach, możesz kierować się po prostu preferencjami smakowymi.
- Jeśli próbujesz się odchudzać, rozważ samodzielne pomieszanie majonezu z jogurtem naturalnym lub korzystaj z majonezów light, lub wegańskich, które mają mniej kalorii.
- Znacznie zdrowsze są majonezy bazujące na oleju rzepakowym, a nie słonecznikowym.
- Żeby majonez był smaczny, musi zawierać on trochę cukru. Zazwyczaj nie są to jednak duże, znaczące ilości.
Majonez z dobrym składem - przykłady produktów
Majonez Kielecki - idealny majonez pod względem składu
fot. Majonez z dobrym składem - Kielecki/ Archiwum prywatne
Majonez Pudliszki gęsty i kremowy
Majonez firmy Pudliszki dostępny jest w trzech różnych rozmiarach. Jego skład jest prawie idealny. Prawie, bo znajduje się tam EDTA. To jednak jedyny dodatek, do którego można się „przyczepić” i mimo niego, to zdecydowanie majonez godny polecenia.
Kalorie: 736 kcal/ 100 g
Tłuszcze nasycone: 6,1 g/ 100 g
Sól: 0,86 g/ 100 g
Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, przeciwutleniacz EDTA.
fot. Majonez Pudliszki z dobrym składem/ Archiwum prywatne
Majonez z dobrym składem - Winiary
Bardzo popularny majonez formy Winiary też ma całkiem dobry skład. Oprócz niezbędnych w majonezie składników znajdziesz tu EDTA i kwas cytrynowy.
Kalorie: 704 kcal/ 100 g
Tłuszcze nasycone: 5,3 g/ 100 g
Sól: 0,6 g/ 100 g
Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja, ocet, musztarda, cukier, sól, przyprawy, EDTA.
fot. Majonez Winiary/Archiwum prywatne
Majonez Roleskiego Premium
Majonez firmy Roleski występuje w dwóch wersjach: stołowej i premium. Godny polecenia skład ma wersja Premium tego majonezu. Zamiast białego cukru został wykorzystany miód. Nie ma tu zagęstników i zbędnych stabilizatorów.
Kalorie: 667 kcal/ 100 g
Tłuszcze nasycone: 5,7 g/ 100 g
Sól: 0, 61 g/ 100 g
Skład: olej rzepakowy, woda, żółtko, miód wielokwiatowy, musztarda, ocet winny biały, sól himalajska, zagęszczony sok z cytryny, naturalny aromat, aromaty, przeciwutleniacz EDTA.
fot. Majonez Roleskiego premium/ Archiwum prywatne
Majonez pomorski OCTEX Grudziądz
Klasyczny majonez o wysokiej zawartości tłuszczu, ze stosunkowo prostym składem. Jest tu kwas cytrynowy i EDTA, których lepiej unikać w nadmiernych ilościach, ale to i tak majonez bez wielu zbędnych dodatków.
Kalorie: 744 kcal/ 100 g
Tłuszcze nasycone: 5,8 g/ 100 g
Sól: 0,78 g/ 100 g
Skład: olej rzepakowy, żółtko, woda, cukier, ocet spirytusowy, musztarda, sól, kwas cytrynowy, EDTA.
fot. Majonez pomorski/Archiwum prywatne
Majonez Kielecki Omega-3
Inna wersja majonezu Kieleckiego, który ma najlepszy skład z całego zestawienia popularnych majonezów, jest jeszcze lepsza. Producent Majonezu Kieleckiego Omega-3 wykazuje na opakowaniu, jaka jest zawartość tych kwasów tłuszczowych. W 100 g majonezu jest 6,2 g kwasów omega 3, to sporo. Ciężko porównać tę wartość z innymi majonezami, gdyż mało który producent zwraca na to uwagę na etykiecie (nie ma takiego obowiązku). Kwasy omega-3 znalazły się w majonezie dzięki obecności oleju rzepakowego i żółtek jaj kur z wolnego wybiegu.
Kalorie: 721 kcal/100 g
Tłuszcze nasycone: 5,7 g/ 100 g
Sól: 0,77 g/ 100 g
Skład: olej rzepakowy rafinowany, woda, żółtka jaj, ocet, cukier, gorczyca, sól, kwas cytrynowy, przyprawy.
fot. Majonez Kielecki omega-3/ Archiwum prywatne
Majonez delikatesowy - Kaufland
Marka własna supermarketu Kaufland nie pierwszy raz zaskakuje dobrym składem. Przy poszukiwaniu dżemów bez cukru byłyśmy pod wrażeniem produktów sygnowanych logiem Kaufandu. Teraz jest nie inaczej. W składzie majonezu znajduje się zbędna sól EDTA, ale nie ma tu żadnych aromatów i wzmacniaczy smaku.
Kalorie: 742 kcal/ 100 g
Tłuszcze nasycone: 6,5 g/ 100 g
Sól: 0,8 g/ 100 g
Skład: olej rzepakowy, woda, żółtko jaja, ocet, cukier, sól, gorczyca, kwas cytrynowy, przyprawy, EDTA.
fot. Majonez delikatesowy Kaufland/ Archiwum prywatne
Majonez Winiary z olejem z awokado
Nietypowa seria majonezu firmy Winiary: majonez z dodatkiem oleju z awokado, też ma skład godny polecenia. Za plus można uznać różnorodność olejów (i tym samym kwasów tłuszczowych) użytych do przygotowania majonezu. Choć oleju z awokado jest tam tylko 5%, w składzie znajduje się tez dodatek oleju z orzechów laskowych i pestek dyni. Zwiększa to różnorodność kwasów tłuszczowych w tym majonezie. Zbędnym dodatkiem jest EDTA i aromat, ale przymykamy na nie tu oko ze względu na inne zalety tego majonezu.
Kalorie: 668 kcal/ 100 g
Tłuszcz nasycony: 6,3 g/ 100 g
Sól: 0,74 g/100 g
Skład: olej rzepakowy, woda, żółtko, olej z awokado, ocet, cukier, sól, olej z prażonych orzechów laskowych, przyprawy, olej z prażonych pestek dyni, kwas cytrynowy, EDTA, aromat.
Majonez wyborny Madero
Majonez formy Madero to polecany majonez ze stosunkowo dobrym składem, w którym wykorzystano żółtka kur z wolnego wybiegu. Na opakowaniu znajduje się znak przekreślonego kłosa, który wskazuje na to, że to produkt bezglutenowy odpowiedni dla osób z celiakią.
Kalorie: 699 kcal/ 100 g
Tłuszcze nasycone: 5,5 g/100 g
Sól: 0,62 g/ 100 g
Skład: olej rzepakowy, woda, żółtko, cukier, ocet spirytusowy, musztarda, sól, kwas cytrynowy, EDTA.
fot. Majonez wyborny Madero/Archiwum prywatne
Majonez klasyczny Kania
Majonez firmy Kania z Lidla cechuje się wysoką zawartością kwasów omega 3 z uwagi na wykorzystany olej rzepakowy i jaja kur z wolnego wybiegu. Skład jest prosty, krótki i sprawia, że polecamy go nawet pomimo zawartości EDTA.
Kalorie: 704 kcal/ 100 g
Tłuszcz nasycony: 5,3 g/ 100 g
Sól: 0,6 g/ 100 g
Skład: olej rzepakowy, żółtko, ocet, musztarda, cukier, sól, EDTA.
fot. Majonez Kania z Lidla/ Archiwum prywatne
Tabela z podsumowaniem - polecane majonezy z dobrym składem
Nazwa | Skład | Kalorie [kcal/ 100 g] | Tłuszcz nasycony [g/ 100 g] | Sól [g/ 100 g] |
Majonez Kielecki | olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych | 631 | 5,3 | 1 |
Majonez Pudliszki | olej rzepakowy, żółtko jaja, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, przeciwutleniacz EDTA | 736 | 6,1 | 0,86 |
Majonez Winiary | olej rzepakowy, żółtko jaja, ocet, musztarda, cukier, sól, przyprawy, EDTA | 704 | 5,3 | 0,6 |
Majonez Roleskiego | olej rzepakowy, woda, żółtko, miód wielokwiatowy, musztarda, ocet winny biały, sól himalajska, zagęszczony sok z cytryny, naturalny aromat, aromaty, przeciwutleniacz EDTA | 667 | 5,7 | 0,61 |
Majonez pomorski | olej rzepakowy, żółtko, woda, cukier, ocet spirytusowy, musztarda, sól, kwas cytrynowy, EDTA | 744 | 5,8 | 0,78 |
Majonez Kielecki Omega-3 | olej rzepakowy rafinowany, woda, żółtka jaj, ocet, cukier, gorczyca, sól, kwas cytrynowy, przyprawy | 721 | 5,7 | 0,77 |
Majonez delikatesowy Kaufland | olej rzepakowy, woda, żółtko jaja, ocet, cukier, sól, gorczyca, kwas cytrynowy, przyprawy, EDTA | 742 | 6,5 | 0,8 |
Majonez Winiary z olejem z awokado | olej rzepakowy, woda, żółtko, olej z awokado, ocet, cukier, sól, olej z prażonych orzechów laskowych, przyprawy, olej z prażonych pestek dyni, kwas cytrynowy, EDTA, aromat | 668 | 6,3 | 0,74 |
Majonez Madero | olej rzepakowy, woda, żółtko, cukier, ocet spirytusowy, musztarda, sól, kwas cytrynowy, EDTA | 699 | 5,5 | 0,62 |
Majonez Kania | olej rzepakowy, żółtko, ocet, musztarda, cukier, sól, EDTA | 704 | 5,3 | 0,6 |
Czytaj także:
Na tropie dobrego składu: wybieramy kabanosy o dobrym składzie
Na tropie dobrego składu: wybieramy twaróg sernikowy w wiaderku bez dodatków – 10 propozycji
Na tropie dobrego składu: wybieramy 7 jogurtów pitnych bez cukru
Na tropie dobrego składu: wybieramy 8 zdrowych batonów owocowo-orzechowych