Klementynka a mandarynka. Czym się różnią, która z nich nie ma pestek i jest smaczniejsza?

klementynka a mandarynka fot. Adobe Stock, Melica
Mandarynka i klementynka to owoce, które są do siebie podobne, ale mają też kilka wyróżniających je cech. Mandarynki mają spłaszczony kształt, porowatą skórkę i zazwyczaj zawierają pestki. Klementynki są okrągłe, błyszczące, nie mają pestek i łatwo się je obiera. Choć wiele osób uznaje klementynki za smaczniejsze, nie jest to reguła, bo mandarynki też mają wiernych fanów.
/ 21.12.2022 11:45
klementynka a mandarynka fot. Adobe Stock, Melica

Klementynka i mandarynka są podobne, ale to nie to samo. Klementynki to typ mandarynek, a w zbiór mandarynek wchodzą różne odmiany tych owoców. Wiele osób ceni klementynki za to, że nie mają pestek i wielu białych błon charakterystycznych dla mandarynek. Poznaj wszystkie różnice między tymi owocami.

Spis treści:

  1. Klementynka a mandarynka: różnice
  2. Porównanie cech mandarynki i kelmentynki - tabela
  3. Jak wygląda klementynka, a jak mandarynka?
  4. Co jest smaczniejsze: klementynka czy mandarynka?

Klementynka a mandarynka: różnice

Klementynka i mandarynka to dwa różne owoce o podobnych cechach. Klementynki nie mają pestek, mają bardziej błyszczącą skórkę i łatwiej się obierają. Mandarynki są słodsze, jednak w ich wnętrzu znajdziesz pestki. Skórka mandarynek mocniej przylega do miąższu i trudniej ją obrać.

Z botanicznego punktu widzenia klementynki są typem mandarynek: są hybrydą pomiędzy mandarynką, a słodką pomarańczą. Mandarynki to z kolei grupa różnych podobnych owoców, która uwzględnia też (oprócz klementynek) tangerynki i np. mandarynki satsuma.

Zarówno mandarynka, jak i klementynka, to zdrowe owoce cytrusowe o wysokiej zawartości: witaminy C, potasu, przeciwutleniaczy, polifenoli, wapnia i witamin z grupy B. Klementynki i mandarynki mają właściwości wspierające odporność, poprawiające widzenie i pracę jelit. Obydwa owoce są bardzo zdrowe. Klementynki mają trochę wyższą zawartość witaminy C niż mandarynki.

Porównanie cech mandarynki i kelmentynki - tabela

Oto czytelne porównanie najważniejszych cech i różnic mandarynek i klementynek:

Cecha Klementynka Mandarynka
kształt kulisty kulisty, ale spłaszczony
skórka błyszcząca, o niewielkiej porowatości pełna porów
błony wewnętrzne klementynki mają cienką warstwę wewnętrznej białej błony mandarynki mają gąbczastą białą błonę, która bywa gruba
pestki brak zazwyczaj obecne, choć istnieją mandarynki bezpestkowe
smak słodko-kwaśny i cytrusowy delikatnie słodsza od klementynki
obieranie łatwe do obrania trudniejsze do obrania
pochodzenie Algieria południowa Azja

Jak wygląda klementynka, a jak mandarynka?

Klementynkę i mandarynkę odróżnisz po kilku subtelnych różnicach w wyglądzie zewnętrznym:

  • mandarynka ma w skórce wyraźne głębsze pory, które w klementynce są mniejsze;
  • mandarynka jest zazwyczaj spłaszczona, a klementynka ma regularny kulisty kształt;
  • skórka klementynki jest znacznie bardziej błyszcząca, niż skórka mandarynki, która bywa wręcz matowa;
  • klementynki w polskich sklepach sprzedawane są często wraz z gałązkami i kilkoma liśćmi.

Pamiętaj jednak, że w grupę określaną jako „mandarynki” wchodzi wiele odmian tych owoców i każdy z nich może mieć trochę inne charakterystyczne cechy.

różnice między mandarynką a klementynką
fot. Klementynka to typ mandarynki/ Adobe Stock, M.studio

Co jest smaczniejsze: klementynka czy mandarynka?

Klementynki uznawane są obiegowo za smaczniejsze niż mandarynki. Największe zalety podawane przez fanów smaku klementynek to: wyraźny cytrusowy aromat, soczystość i brak pestek. Mandarynki są jednak delikatnie słodsze, niż klementynki. Mogą wydawać się więc smaczniejsze osobom, które cenią słodki smak cytrusów.

Czytaj także:
Jaki jest indeks glikemiczny mandarynek i czy podbijają one cukier? Mandarynki w cukrzycy i insulinooporności
Ile kalorii mają mandarynki i czy warto je jeść? Poznaj właściwości tych owoców
Co zrobić z mandarynek? Przepisy na ciasta i nie tylko