Algieria czyli egzotyka dla dbających o linię
Algieria czyli egzotyka dla dbających o linię16 lat temu
Każdy podróżny chciałby trafić do Algierii – gościnność Arabów w praktyce przewyższa i tą legendarną polską. Wystarczy, że nieznajomy pojawi się w progu a już serwuje mu się kawę z kardamonem, zaś kobiety zapędza się do kuchni… Czytaj więcej
A gdyby tak fuksja?
A gdyby tak fuksja?16 lat temu
Z jednej strony niezaprzeczalnie czerwona, a to jest przecież w modzie, z drugiej ultranowoczesna, oryginalna i intrygująca. Makijaż w kolorze fuksji to propozycja dla odważnych. Czytaj więcej
Kuchnia czeska: Owocowe knedliki
Kuchnia czeska: Owocowe knedliki16 lat temu
Choć słona pyza podawana w plastrach do mięsa to niekwestionowany mączny król czeskiego stołu, kluski na słodko to także prawdziwa sztuka narodowa. Czytaj więcej
Sałatka jako danie główne
Sałatka jako danie główne16 lat temu
Im cieplej, tym lżej mamy ochotę jeść – z pożytkiem dla talii i zdrowia. Zamiast tradycyjnej kompozycji obiadowej, gdzie surówka jest tylko dodatkiem, warto pomyśleć o sałatce w roli głównej. Te pożywne i dobrze skomponowane zaspokoją apetyt, dadzą energię, dostarczą witamin i pomogą w wtłaczaniu się w ubiegłoroczne szorty. Czytaj więcej
W kuchni u Walijczyka
W kuchni u Walijczyka16 lat temu
Wyspiarze nie słyną z nadzwyczajnego gustu kulinarnego, ale na szczęście stereotypy mogą mylić – Walia, której narodowe święto obchodziliśmy w marcu, to na przykład kraj wspaniałych wypieków, serów oraz swojsko przyrządzanych mięsiw. Czytaj więcej
Desery mistrzów: Panna cotta
Desery mistrzów: Panna cotta16 lat temu
Pizza, spaghetti, tiramisu, pesto… to zwykle pierwsze kulinarne skojarzenia z pyszną słoneczną Italią. Pora repertuar poszerzyć o wspaniały, rozpływający się w ustach deser… Czytaj więcej
Śniadanie kanadyjskie
Śniadanie kanadyjskie16 lat temu
Spędziwszy kilka dobrych miesięcy w Kanadzie, jeśli chodzi o śniadania, najsilniejszym bez wątpienia wspomnieniem są puchate naleśniki z wielkimi jagodami, polane gęstym aromatycznym syropem klonowym… Czytaj więcej
Wielkanoc na 3 sposoby
Wielkanoc na 3 sposoby16 lat temu
Minęły czasy, gdy świętowaliśmy wszyscy Wielkanoc stricte tradycyjnie, tak jak nasze babcie i dziadkowie. Dziś coraz częściej stawiamy na eksperymenty i próbujemy nowości, łącznie… z wyjazdem na Wielkanoc w góry czy do pensjonatu. Czytaj więcej
Kuchnia czeska: Wypieki
Kuchnia czeska: Wypieki17 lat temu
Zamiłowanie do mącznych dań obiadowych przenosi się w Czechach również na porę deserową. Tutejsze baby, kołacze, buchty i rogaliki nie mają sobie równych. Czytaj więcej
Piwo marcowe
Piwo marcowe17 lat temu
Każdego roku, wraz z przebudzeniem się przyrody, wielcy browarnicy zachodniej Europy rozpoczynają produkcję złotego napoju – piwo marcowe to faktycznie kwintesencja wiosny: pełne energii, owocowe, odświeżające zmysły… Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA