Każdy podróżny chciałby trafić do Algierii – gościnność Arabów w praktyce przewyższa i tą legendarną polską. Wystarczy, że nieznajomy pojawi się w progu a już serwuje mu się kawę z kardamonem, zaś kobiety zapędza się do kuchni…
Czytaj więcej
Z jednej strony niezaprzeczalnie czerwona, a to jest przecież w modzie, z drugiej ultranowoczesna, oryginalna i intrygująca. Makijaż w kolorze fuksji to propozycja dla odważnych.
Czytaj więcej
Choć słona pyza podawana w plastrach do mięsa to niekwestionowany mączny król czeskiego stołu, kluski na słodko to także prawdziwa sztuka narodowa.
Czytaj więcej
Im cieplej, tym lżej mamy ochotę jeść – z pożytkiem dla talii i zdrowia. Zamiast tradycyjnej kompozycji obiadowej, gdzie surówka jest tylko dodatkiem, warto pomyśleć o sałatce w roli głównej. Te pożywne i dobrze skomponowane zaspokoją apetyt, dadzą energię, dostarczą witamin i pomogą w wtłaczaniu się w ubiegłoroczne szorty.
Czytaj więcej
Wyspiarze nie słyną z nadzwyczajnego gustu kulinarnego, ale na szczęście stereotypy mogą mylić – Walia, której narodowe święto obchodziliśmy w marcu, to na przykład kraj wspaniałych wypieków, serów oraz swojsko przyrządzanych mięsiw.
Czytaj więcej
Pizza, spaghetti, tiramisu, pesto… to zwykle pierwsze kulinarne skojarzenia z pyszną słoneczną Italią. Pora repertuar poszerzyć o wspaniały, rozpływający się w ustach deser…
Czytaj więcej
Spędziwszy kilka dobrych miesięcy w Kanadzie, jeśli chodzi o śniadania, najsilniejszym bez wątpienia wspomnieniem są puchate naleśniki z wielkimi jagodami, polane gęstym aromatycznym syropem klonowym…
Czytaj więcej
Minęły czasy, gdy świętowaliśmy wszyscy Wielkanoc stricte tradycyjnie, tak jak nasze babcie i dziadkowie. Dziś coraz częściej stawiamy na eksperymenty i próbujemy nowości, łącznie… z wyjazdem na Wielkanoc w góry czy do pensjonatu.
Czytaj więcej
Zamiłowanie do mącznych dań obiadowych przenosi się w Czechach również na porę deserową. Tutejsze baby, kołacze, buchty i rogaliki nie mają sobie równych.
Czytaj więcej
Każdego roku, wraz z przebudzeniem się przyrody, wielcy browarnicy zachodniej Europy rozpoczynają produkcję złotego napoju – piwo marcowe to faktycznie kwintesencja wiosny: pełne energii, owocowe, odświeżające zmysły…
Czytaj więcej