Najbardziej powszechny owoc w kuchni, zwykle pojawia się gdzieś w dole receptury, jako dodatek smakowy. Charakterystyczny kwasek pozwala bowiem wspaniale zbalansować większość słodkich i pikantnych dań.
Czytaj więcej
Cała idea jedzenia knedlików polega na rytuale moczenia miękkich kawałków ciasta w gęstym sosie, najlepiej mięsnym. Prawdziwy Czech, z kuflem piwa po prawicy, będzie ostatnimi kęsami puszystej kluski wymywał talerz do czysta…
Czytaj więcej
Zamiast mikserów i szybkowarów mają drewniane tłuczki, gliniane piece i wydrążone ze skorup misy do wszystkiego – od sałatek po mycie dzieci. Z taką ilością przypraw, owoców i ryb niewiele jednak więcej potrzeba do szczęścia!
Czytaj więcej
Nic nie rozgrzewa lepiej po długim marcowym spacerze niż dymiąca miska pysznej zupy. Strach przed kalorycznością tych płynnych przystawek powoduje, że niepotrzebnie z nich rezygnujemy.
Czytaj więcej
Z pewnością nie należy do ulubionych warzyw – mała, słodkawa kapustka dla wielu jest mdląca bądź po prostu zbyt ciężko strawna. Jak zawsze jednak, klucz leży w odpowiednim potraktowaniu…
Czytaj więcej
Naród czeski w swej miłości do zup jest na tyle zawzięty, że i zwykły wywar z mięsa z warzywami, dzięki dodatkom może stać się pyszną, pożywną strawą.
Czytaj więcej
Powszechnie traktowane jako pokarm ubogich, podroby zwykle kojarzą nam się z mało apetycznymi, wmuszanymi od dzieciństwa flaczkami czy żołądkami. Szefowie kuchni potrafią z nich jednak wyczarować boskie specjały.
Czytaj więcej
Po ukończeniu 30 lat nasz organizm traci zdolność produkowania odpowiedniej ilości tajemniczego koenzymu Q10 – od tej chwili nasz ciało zaczyna się realnie starzeć.
Czytaj więcej
Mówi się o nim nieustannie, głównie w roli winowajcy nadprogramowych kilogramów. Co go przyspiesza, co zwalnia, co sprawia, że mamy taką, a nie inną przemianę materii? Jak zwykle, nie wszystkie powszechne przekonania mają rację bytu.
Czytaj więcej