Nuty cytrynowe
Nuty cytrynowe17 lat temu
Najbardziej powszechny owoc w kuchni, zwykle pojawia się gdzieś w dole receptury, jako dodatek smakowy. Charakterystyczny kwasek pozwala bowiem wspaniale zbalansować większość słodkich i pikantnych dań. Czytaj więcej
Kuchnia czeska: Polędwica z knedlikiem
Kuchnia czeska: Polędwica z knedlikiem17 lat temu
Cała idea jedzenia knedlików polega na rytuale moczenia miękkich kawałków ciasta w gęstym sosie, najlepiej mięsnym. Prawdziwy Czech, z kuflem piwa po prawicy, będzie ostatnimi kęsami puszystej kluski wymywał talerz do czysta… Czytaj więcej
Pyszne Wybrzeże Kości Słoniowej
Pyszne Wybrzeże Kości Słoniowej17 lat temu
Zamiast mikserów i szybkowarów mają drewniane tłuczki, gliniane piece i wydrążone ze skorup misy do wszystkiego – od sałatek po mycie dzieci. Z taką ilością przypraw, owoców i ryb niewiele jednak więcej potrzeba do szczęścia! Czytaj więcej
Zupy - zdrowe, nietuczące
Zupy - zdrowe, nietuczące17 lat temu
Nic nie rozgrzewa lepiej po długim marcowym spacerze niż dymiąca miska pysznej zupy. Strach przed kalorycznością tych płynnych przystawek powoduje, że niepotrzebnie z nich rezygnujemy. Czytaj więcej
„Zaperzyła się brukselka…”
„Zaperzyła się brukselka…”17 lat temu
Z pewnością nie należy do ulubionych warzyw – mała, słodkawa kapustka dla wielu jest mdląca bądź po prostu zbyt ciężko strawna. Jak zawsze jednak, klucz leży w odpowiednim potraktowaniu… Czytaj więcej
Kuchnia czeska: Wkładka do zupy
Kuchnia czeska: Wkładka do zupy17 lat temu
Naród czeski w swej miłości do zup jest na tyle zawzięty, że i zwykły wywar z mięsa z warzywami, dzięki dodatkom może stać się pyszną, pożywną strawą. Czytaj więcej
Cena nawilżania
Cena nawilżania17 lat temu
Czy krem za 10 złotych można porównać z tym za 250? Ile tak naprawdę trzeba wydać, żeby dać naszej skórze to, co najlepsze? Czytaj więcej
Podroby całkiem apetyczne
Podroby całkiem apetyczne17 lat temu
Powszechnie traktowane jako pokarm ubogich, podroby zwykle kojarzą nam się z mało apetycznymi, wmuszanymi od dzieciństwa flaczkami czy żołądkami. Szefowie kuchni potrafią z nich jednak wyczarować boskie specjały. Czytaj więcej
Q10 czyli kod młodości
Q10 czyli kod młodości17 lat temu
Po ukończeniu 30 lat nasz organizm traci zdolność produkowania odpowiedniej ilości tajemniczego koenzymu Q10 – od tej chwili nasz ciało zaczyna się realnie starzeć. Czytaj więcej
Fakty i mity na temat metabolizmu
Fakty i mity na temat metabolizmu17 lat temu
Mówi się o nim nieustannie, głównie w roli winowajcy nadprogramowych kilogramów. Co go przyspiesza, co zwalnia, co sprawia, że mamy taką, a nie inną przemianę materii? Jak zwykle, nie wszystkie powszechne przekonania mają rację bytu. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA