Sałatka jako danie główne

Im cieplej, tym lżej mamy ochotę jeść – z pożytkiem dla talii i zdrowia. Zamiast tradycyjnej kompozycji obiadowej, gdzie surówka jest tylko dodatkiem, warto pomyśleć o sałatce w roli głównej. Te pożywne i dobrze skomponowane zaspokoją apetyt, dadzą energię, dostarczą witamin i pomogą w wtłaczaniu się w ubiegłoroczne szorty.
/ 14.04.2009 22:35

Im cieplej, tym lżej mamy ochotę jeść – z pożytkiem dla talii i zdrowia. Zamiast tradycyjnej kompozycji obiadowej, gdzie surówka jest tylko dodatkiem, warto pomyśleć o sałatce w roli głównej. Te pożywne i dobrze skomponowane zaspokoją apetyt, dadzą energię, dostarczą witamin i pomogą we wtłaczaniu się w ubiegłoroczne szorty.

Jak zwykle ilość i różnorodność kompozycji jest ogromna. Warto pamiętać jednak o kilku dobrych radach z punktu widzenia dietetycznego:

  • Sałatka, jako samodzielne danie musi dostarczać odpowiednią ilość kalorii i składników odżywczych - nie ma mowy o marchewce z jabłkiem, bo wieczorem rzucimy się z wilczym głodem na schabowego.
  • Im więcej kolorów, tym lepiej – pigment w warzywach odpowiada różnym witaminom i antyutleniaczom, więc różnorodność oznacza zbilansowanie diety.
  • Łączmy surowiznę, która ma więcej witamin, z gotowanym warzywami, które są łatwiejsze do trawienia i nie powodują wzdęć.
  • Zadbajmy, aby w sałatce zawsze znalazło się źródło pełnowartościowego białka - może to być kurczak, ryba, soja, fasola, tofu, jajka, orzechy…Sałatka jako danie główne

Nasz organizm potrzebuje tłuszczów, zaś sałatka to najlepszy sposób na dostarczenie mu tych najważniejszych, nienasyconych. Eksperymentujmy więc z sosami na bazie oliwy i różnych olejów (sojowego, słonecznikowego, arachidowego, lnianego, z orzechów włoskich, z pestek winogron…)
Nie przesadzajmy z solą – sałatka będzie zdrowsza, jeśli smak urozmaicimy ziołami. Te świeże dodajemy posiekane na końcu, suszone namaczamy wcześniej w sosie.
Można do sałatki włączyć węglowodany w postaci makaronu, ryżu czy ziemniaków – jeśli nie, to podawajmy zawsze dodatkowo pieczywo.

Kilka sprawdzonych smacznych przepisów:

Energetyczna z indykiem

  • mieszane zielone sałaty (liściasta, lodowa, radicchio, rzymska, rucola),
  • 1 szkl. startej marchwi,
  • 2 łyżki siekanej czerwonej cebuli,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 4 plastry pieczonej piersi z indyka,
  • 2 plastry sera gouda,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • zioła prowansalskie

Oliwę łączymy z zimną wodą, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem i doprawiamy ziołami, solą, pieprzem. Wszystkie składniki łączymy (indyka i ser kroimy na mniejsze kawałki). Zalewamy sosem ok. pół godziny przed podaniem.

Wiosenna z kurczakiem

  • 1 jogurt grecki (400 ml),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka suszonego estragonu,
  • pieczona pierś z kurczaka,
  • sałata lodowa,
  • orzechy włoskie uprażone na patelni,
  • 2 różnokolorowe papryki,
  • pęczek rzodkiewki,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Jogurt rozetrzeć z czosnkiem, szczypiorkiem, doprawić, dodać oliwę i zmieszać z resztą składników.

Rzymska z fasolą i fetą

  • Główka sałaty lodowej,
  • szklanka posiekanych rzodkiewek,
  • 1 puszka fasoli,
  • 1 pomarańcz pokrojona w ćwiartki bez błonek,
  • 1 szklanka fety pokrojonej w kostkę,
  • olej słonecznikowy,
  • czosnek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól i pieprz.

Składniki łączymy i polewamy sosem z oleju rozprowadzonego zimną wodą i połączonego z ziołami.
 

Redakcja poleca

REKLAMA