POLECAMY

Piwo marcowe

Każdego roku, wraz z przebudzeniem się przyrody, wielcy browarnicy zachodniej Europy rozpoczynają produkcję złotego napoju – piwo marcowe to faktycznie kwintesencja wiosny: pełne energii, owocowe, odświeżające zmysły…
Każdego roku, wraz z przebudzeniem się przyrody, wielcy browarnicy zachodniej Europy rozpoczynają produkcję złotego napoju – piwo marcowe to faktycznie kwintesencja wiosny: pełne energii, owocowe, odświeżające zmysły…

Wytwarzane z ostatnich ubiegłorocznych zbiorów jęczmienia i słodu, „Bière de Mars” jest zaskakująco dojrzałe, z wyczuwalnymi notami bananów i karmelu. Nawet kolor przywodzi na myśl pierwsze promienie słońca. Koneserzy, którym dane jest spróbować limitowanego w ilości browaru, mówią, że to jedne z najlepszych piw w ciągu całego roku. Nic dziwnego, że na jego bazie robi się od razu zaskakujące dania i napoje, jak np. truskawkowe cappuccino z piwem.

Piwo marcowe

Jego historia sięga 600 lat wstecz, kiedy to w mieście Arras, na północy Francji, kilku mistrzów browarnictwa zdecydowało się przełamać posępną długą zimę, produkując z październikowego zbioru jęczmienia, który leżakował w czasach mrozu w piwnicach, złoty, orzeźwiający napój, mający symbolizować wiosnę. Bardzo szybko napój stał się główną atrakcją pierwszych słonecznych fiest i przyozdobione baryłki pełne marcowego piwa obwożone były dumnie w procesjach i paradach.
Dziś, wraz z postępem technologicznym, utrzymanie stabilnej temperatury w piwnicach nie jest już wielkim wyczynem. Wirtuozowie wciąż jednak rywalizują o wiosenną palmę pierwszeństwa, precyzyjnie odmierzając swe tajne receptury i nadając marcowemu piwu charakterystyczne nuty poszczególnych marek. Trzeba się jednak spieszyć bo po 31.03 magicznego browaru nie da się już nigdzie kupić.
Piwo jest niskoalkoholowe (4,5 – 5,5%), jasnozłote i nigdy nie bywa butelkowane. Do poniższego przepisu możemy wykorzystać jednak każdy jasny lager.

Musująca sałatka owocowa z piwem
1 mały ananas, mrożone maliny, truskawki i czerwona porzeczka, 2 szkl. lemoniady (może być „Sprite”), 2 szkl. marcowego piwa, 3 łyżki syropu cukrowego, 3 laski wanilii
Piwo i lemoniadę schładzamy. Ananasa kroimy w kawałki. Do wysokich szklanek nakładamy warstwami: czerwone zamrożone owoce, ananasa, odrobinę syropu, po pół laski wanilii i wstawiamy do zamrażalnika. Przed podaniem zalewamy mieszanką piwa z lemoniadą. Podajemy z ciastem.

Agata Chabierska
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/6 lat temu
Smak Na pierwszym planie słodowa słodycz, na końcu jednak umiarkowanie wytrawne. Szlachetna i złożona słodowość zawsze zawierająca opiekane (nie palone) aspekty (od ciemniejszych słodów). Goryczka chmielowa umiarkowana a smak szlachetnych odmian chmielu jest na poziomie niskim lub nie występuje. Równowaga przesunięta jest ku słodowości jednak finisz nie jest słodki. Wyraźny smak karmelowy lub palony jest niewłaściwy. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estrów czy dwuacetylu. Ogólne wrażenie Charakter stylu jest delikatny, czysty i dość bogaty oraz głęboko słodowy. Jest to jeden z klasycznych słodowych stylów, w którym słodowość opisuje się zwykle jako delikatną, złożoną i elegancką ale nigdy mdłą. Niemieckie wersje na rynek wewnętrzny są zazwyczaj koloru złotego, jak mocne jasne Pilsy. Niemieckie wersje eksportowe są zwykle koloru pomarańczowo-bursztynowego i wyróżniają się opiekanym (pochodzącym od ciemniejszych nie palonych słodów) charakterem słodowym. Niemieckie prawo podatkowe ogranicza wartość OG stylu do 14°P jak dla piwa pełnego (vollbier); wersje amerykańskie mogą być mocniejsze. Piwa typu „Fest” warzone na specjalne okazje są zwykle mocniejsze niż te przeznaczone do codziennej konsumpcji. Historia Powstanie stylu zawdzięcza się Gabrielowi Sedlmayrowi, który stworzył go w oparciu o stworzony przez Antona Drehera styl Vienna Lager, około roku 1840, wkrótce po wyizolowaniu drożdży dolnej fermentacji. Zwykle warzone na wiosnę, oznaczając zakończenie końca tradycyjnego sezonu warzelniczego i przechowywane przez ciepłe letnie miesiące w chłodnych grotach lub piwnicach. źródło WIKI z piwo.org
/7 lat temu
co za KNOTY !!!! NIE PIERRWSZE, TYLKO OSTATNIE !!! Wszak z ostatnich resztek ważone, resztek z ubiegłego roku...nie taka jest historia piw marcowych ! nie wypisujcie herezji !!!!
/7 lat temu
Jak to nie bywa butelkowane?? Chociażby np. popularny Złoty Smok - Browar Fortuna, dostępne w butelkach. Nieraz kupowałam w pubach i sklepach. Więc o co tu chodzi?
POKAŻ KOMENTARZE (1)