Porzeczka - letni przysmak
Porzeczka - letni przysmak16 lat temu
Średniowieczni Francuzi zwykli nazywać porzeczkami młode wiejskie dziewczęta o okrągłych, czerwonych policzkach. Od XII wieku ten kwaśny owoc przewędrował z Hiszpanii aż w rejon Bałtyku i dziś cieszy nawet Szwedów. Czytaj więcej
Pesto czyli smak lata
Pesto czyli smak lata16 lat temu
Pachnące bazylią i czosnkiem, aromatyczne i przyjemnie oliwkowe – z mozarellą, żółtym serem, szynką i pomidorami tworzy poezję letnich pikników. Czytaj więcej
Z filtrem na słońce
Z filtrem na słońce16 lat temu
Co dzień, przez okrągły rok powinniśmy stosować filtry przeciwsłoneczne o mocy minimum 15 SPF – takie są zalecenia lekarzy. Pora zrobić rachunek sumienia… Czytaj więcej
Jak odpoczywać na urlopie?
Jak odpoczywać na urlopie?16 lat temu
Wydaje nam się często, że byle do wakacji, a wtedy już wszystko będzie prostsze i przyjemniejsze, bo wypoczniemy i nabierzemy sił. Tymczasem, odpoczynek na urlopie nie jest wcale sprawą łatwą… Czytaj więcej
Desery mistrzów: Crème caramel
Desery mistrzów: Crème caramel16 lat temu
Znany też jako flan, zasadniczo jest bardzo podobny do crème brûlée, z jedną kluczową wszak różnicą: wszystko rozbija się o karmel! Czytaj więcej
Bez makijażu…
Bez makijażu…16 lat temu
…nie wyszłabym z domu, chyba że na hennę, w ciemnych okularach. Tymczasem, bycie au naturel zaczyna być dziwnie trendy. Czytaj więcej
Migdałowa Grecja
Migdałowa Grecja16 lat temu
Słodkie, kruche, ciągnące, pełne aromatu - takie są greckie specjały ukryte pod pięknymi nazwami baklava, amygdala czy pasteli. Zapraszamy na migdałową podróż… Czytaj więcej
Poskromić raka
Poskromić raka16 lat temu
Gdybyśmy byli szczuplejsi, regularnie uprawiali sport, unikali czerwonego mięsa, jedli więcej owoców i warzyw oraz przestali palić, 70% zachorowań na raka w ogóle nie miałoby miejsca! Czytaj więcej
Co trzeba wiedzieć o SPF…
Co trzeba wiedzieć o SPF…16 lat temu
W okresie letnim te trzy litery powinny być naszym codziennym pacierzem. Co jednak tak naprawdę oznaczają magiczne cyfry 10, 20, 30 na przeciwsłonecznych kosmetykach? Czytaj więcej
Tyle ryżu na całym świecie…
Tyle ryżu na całym świecie…16 lat temu
…a najlepszy z niego użytek zrobili oczywiście Włosi, wynajdując risotto. Dziś jest to już danie międzynarodowe, robione w setkach wariantów, nie poddające się żadnym regułom, a przy tym wszystkim bezapelacyjnie pyszne. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA