Średniowieczni Francuzi zwykli nazywać porzeczkami młode wiejskie dziewczęta o okrągłych, czerwonych policzkach. Od XII wieku ten kwaśny owoc przewędrował z Hiszpanii aż w rejon Bałtyku i dziś cieszy nawet Szwedów.
Czytaj więcej
Pachnące bazylią i czosnkiem, aromatyczne i przyjemnie oliwkowe – z mozarellą, żółtym serem, szynką i pomidorami tworzy poezję letnich pikników.
Czytaj więcej
Co dzień, przez okrągły rok powinniśmy stosować filtry przeciwsłoneczne o mocy minimum 15 SPF – takie są zalecenia lekarzy. Pora zrobić rachunek sumienia…
Czytaj więcej
Wydaje nam się często, że byle do wakacji, a wtedy już wszystko będzie prostsze i przyjemniejsze, bo wypoczniemy i nabierzemy sił. Tymczasem, odpoczynek na urlopie nie jest wcale sprawą łatwą…
Czytaj więcej
Słodkie, kruche, ciągnące, pełne aromatu - takie są greckie specjały ukryte pod pięknymi nazwami baklava, amygdala czy pasteli. Zapraszamy na migdałową podróż…
Czytaj więcej
Gdybyśmy byli szczuplejsi, regularnie uprawiali sport, unikali czerwonego mięsa, jedli więcej owoców i warzyw oraz przestali palić, 70% zachorowań na raka w ogóle nie miałoby miejsca!
Czytaj więcej
W okresie letnim te trzy litery powinny być naszym codziennym pacierzem. Co jednak tak naprawdę oznaczają magiczne cyfry 10, 20, 30 na przeciwsłonecznych kosmetykach?
Czytaj więcej
…a najlepszy z niego użytek zrobili oczywiście Włosi, wynajdując risotto. Dziś jest to już danie międzynarodowe, robione w setkach wariantów, nie poddające się żadnym regułom, a przy tym wszystkim bezapelacyjnie pyszne.
Czytaj więcej