POLECAMY

Kiszenie kapusty: sprawdzone porady, jak zrobić to w domu

Kiszenie kapusty w domu wcale nie jest trudne, a smak będzie o wiele lepszy niż tej ze sklepu!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
Kiszenie kapusty: sprawdzone porady, jak zrobić to w domu fot. Fotolia

Aby przygotować idealną kapustę kiszoną, potrzebne ci będą 2 główki kapusty - prawdopodobnie ich waga będzie wynosiła wtedy od 5 do 7,5 kg. Prócz tego do kiszenia kapusty potrzebny ci będzie kilogram marchwi, pół opakowania kminku oraz sól. Jej ilość należy wyliczyć według następujących proporcji: na kilogram kapusty powinna przypadać dokładnie łyżka soli. Zważ kapustę, ponieważ główki mogą mieć różną wielkość!

Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory

Kiszenie kapusty w domu: instrukcja krok po kroku

  1. Poszatkuj kapustę i marchew.
  2. W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew, sól i kminek.
  3. Przełóż do słoików i dobrze dociśnij.
  4. Przykryj i dociśnij w taki sposób, aby kapusta była zakryta sokiem.

Zapomniane warzywa i owoce - 10 mało znanych warzyw i owoców

  1. Odstaw na mniej więcej 2 tygodnie, a co drugi dzień wypuść gaz z kapusty, np. za pomocą wbicia w nią patyczka lub lekkiego wymieszania. To konieczne, aby kiszenie kapusty przebiegło prawidłowo.
  2. Po upływie mniej więcej 14 dni kapusta jest już w pełni ukiszona!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 lata temu
zawsze mam problem z tym jak samodzielnie ukisić kapustę... i kupuję gotową w sklepie...