Krem waniliowy z owocowym sosem

Sprawdź przepis na lekki deser!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Krem waniliowy z owocowym sosem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 510 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 700 ml mleka
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml kremówki
  • 15 dag truskawek lub malin
  • 15 dag borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
Pieczone jabłka z miodem i bakaliami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na krem waniliowy!

  1. Mleko podgrzej z miąższem z laski wanilii.
  2. Żółtka ubij z cukrem na krem.
  3. Dalej ubijaj, wlewając gorące mleko.
  4. Przelej do garnka i mieszając, gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
  5. Żelatynę namocz w 3 łyżkach wody.
  6. Napęczniałą dodaj do gorącej masy, wymieszaj.
  7. Przestudź, połącz z ubitą kremówką.
  8. Przelej do foremek i wstaw do lodówki na 8-10 godz.
  9. Owoce wymieszaj z cukrem i likierem.
  10. Odstaw na 4 godz., rozgnieć widelcem.
  11. Podawaj do kremu.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: kremdeserwanilia
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)