Jak zrobić zupę rybną?

Najlepiej smakuje, gdy jest zrobiona z okoni, karasi, szczupaka lub lina. Można też ją zrobić z pstrągów.

fot. Nieznane

Najważniejszą częścią tej zupy jest odpowiedni, rybny wywar.
Na zupę rybną wystarczą głowy i kręgosłupy rybie, które pozostały po filetowaniu. Jeśli rybę kroiliśmy w dzwonka (np. szczupaka), użyjmy głów i ogonów.

Będziemy potrzebować włoszczyznę, czyli kilka marchewek, tyle samo pietruszek, średniej wielkości seler albo pół dużego, jeśli dysponujemy świeżą natką pietruszki i selera – użyjmy jej (zwłaszcza łodyżki są tu cenne), do tego 1-2 pory oraz 2 cebule(skarmelizowane na suchej patelni - najlepiej pokroić je w grube krążki i przysmażyć na ciemny brąz z jednej strony). Dla wzmocnienia smaku warto też dodać do wywaru 2 upieczone cebule (piecze się je w temp. 180 stopni, aż będą miękkie). Taki zestaw warzyw zalewamy 2-3 litrami wody i dodajemy jeszcze pół startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki korzenia lubczyku oraz kilka goździków, ziaren ziela angielskiego i listków laurowych. Wywar gotujemy, aż warzywa zmiękną, a po kuchni rozejdzie się przyjemny zapach. Następnie wkładamy do wywaru resztki rybie. Gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu przez 30 minut.
Następnie przecedzamy całość przez sitko, uważając, żeby nie zlewać szumowin z dna garnka.
Następnie trzeba zagęścić i doprawić zupę.
1) można zagęścić ją zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki, rozrobionych następnie gorącym wywarem, a potem przelanych do całości wywaru.
2) można też zmieszać łyżkę mąki z pół szklanki białego wina, a następnie wlać do wywaru
3) można też zmieszać mąkę ze szklanką śmietanki do zup i tym zagęścić płyn

Zobacz także: Bożonarodzeniowe trendy cukiernicze

Całość przyprawiamy Maggi, solimy, pieprzymy do smaku.
Zupę rybną można podawać z rybnymi pulpetami. Pulpety te robimy z pozbawionego ości, gotowanego lub surowego, siekanego mięsa ryb (z surowego trochę trudniej wyjąć ości, można użyć do tego pensety), 1 jajka (na kilogramową rybę), drobno siekanej cebulki i takiej ilości mąki, aby pulpety było łatwo formować w kulki. Do masy należy wsypać nieco soli, jeśli mięso ryby nie było już wcześniej solone. Następnie lekko podsmażamy uformowane filety ze wszystkich stron, a potem zanurzamy w mrugającym bulionie lub wywarze na kilka minut. Można też gotować pulpety na parze – zachowają ładniejszy kształt.

A jeśli nie mamy czasu na robienie pulpetów, podawajmy zupę rybną z kawałkami gotowanej ryby (pochodzącymi np. z filetów).

Zobacz także: Piernik na Boże Narodzenie

Barszcz czerwony - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (4)
KOMENTARZE (4)
~Wędkarz/rok temu
Zupa tylko ze Szczupaka ma posmak ogórkowy i jest najlepsza ? Jazgry też maja podobny smak co szczupak i jest też pyszna ?
Te ryby nadaja sie przeważnie do zup ! można kawałki ryb(Ugotowane) tez wrzucić do zupy.Oczywiście moje prywatne zdanie na naszych jeziorach.
Panna_Margot/4 lata temu
Mnie to chyba nic nie jest w stanie przekonać do spróbowania zupy rybnej. Sama ryba ma charakterystyczny smak i zapach, a co dopiero zupa rybna...
anullka/4 lata temu
Nigdy jeszcze nie jadłam zupy rybnej. Ale ta wersja z naleśnikami jaką proponuje Ela jest bardzo ciekawa :). Chyba mimo wszystko nigdy nie przekonam się do innych zup wigilijnych niż barszcz czerwony z uszkami...
POKAŻ KOMENTARZE (4)