Przepis na zupę rybną

Przepis na zupę rybną - zobacz jak w prosty sposób przygotować to delikatne danie rybne!

Przepis na zupę rybną

Niemal każdy region ma swój przepis na rybę w zupie. Francuzi mają swój przepis na zupę rybną z dodatkiem krewetek, na Malcie króluje rybna aljotta, w Wielkiej Brytanii spróbujemy aksamitnego chowderu z łososia, a u naszych niedalekich sąsiadów kusi węgierska zupa rybna, w której smaku dodaje papryka i czosnek. Za to na polskim stole zupa rybna gości na Wigilię lub jako rosół rybny, który może być ciekawą alternatywą dla klasycznego niedzielnego obiadu. Ryby są zdrowe, pyszne i smakowite! Zobacz nasz przepis na delikatną zupę rybną! 

Najważniejszą częścią tej zupy jest odpowiedni, rybny wywar. Na zupę rybną wystarczą głowy i kręgosłupy rybie, które pozostały po filetowaniu. Jeśli rybę kroiliśmy w dzwonka (np. szczupaka), użyjmy głów i ogonów.

Składniki: 

  • włoszczyznaczyli kilka marchewek, tyle samo pietruszek, średniej wielkości seler albo pół dużego, jeśli dysponujemy świeżą natką pietruszki i selera – użyjmy jej (zwłaszcza łodyżki są tu cenne),
  • 1-2 pory
  • 2 cebule (skarmelizowane na suchej patelni - najlepiej pokroić je w grube krążki i przysmażyć na ciemny brąz z jednej strony)
  • warto też dodać do wywaru 2 upieczone cebule (piecze się je w temp. 180 stopni, aż będą miękkie)

Sposób przygotowania: 

  1. Taki zestaw warzyw zalewamy 2-3 litrami wody i dodajemy jeszcze pół startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki korzenia lubczyku oraz kilka goździków, ziaren ziela angielskiego i listków laurowych.
  2. Wywar gotujemy, aż warzywa zmiękną, a po kuchni rozejdzie się przyjemny zapach.
  3. Następnie wkładamy do wywaru resztki rybie.
  4. Gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu przez 30 minut.
  5. Następnie przecedzamy całość przez sitko, uważając, żeby nie zlewać szumowin z dna garnka.
  6. Następnie trzeba zagęścić i doprawić zupę.
  7. Można zagęścić ją zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki, rozrobionych następnie gorącym wywarem, a potem przelanych do całości wywaru.
  8. Można też zmieszać łyżkę mąki z pół szklanki białego wina, a następnie wlać do wywaru
  9. Jak również zmieszać mąkę ze szklanką śmietanki do zup i tym zagęścić płyn
  10. Całość przyprawiamy Maggi, solimy, pieprzymy do smaku.
  11. Zupę rybną można podawać z rybnymi pulpetami.

Zobacz także: Bożonarodzeniowe trendy cukiernicze

Pulpety te robimy z:

  • pozbawionego ości, gotowanego lub surowego, siekanego mięsa ryb (z surowego trochę trudniej wyjąć ości, można użyć do tego pensety),
  • 1 jajka (na kilogramową rybę),
  • drobno siekanej cebulki i takiej ilości mąki, aby pulpety było łatwo formować w kulki. 

Jak je przygotować?

  1. Do masy należy wsypać nieco soli, jeśli mięso ryby nie było już wcześniej solone.
  2. Następnie lekko podsmażamy uformowane filety ze wszystkich stron, a potem zanurzamy w mrugającym bulionie lub wywarze na kilka minut.
  3. Można też gotować pulpety na parze – zachowają ładniejszy kształt.
  4. A jeśli nie mamy czasu na robienie pulpetów, podawajmy zupę rybną z kawałkami gotowanej ryby (pochodzącymi np. z filetów).

Zobacz także: Piernik na Boże Narodzenie

Świąteczny schab z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/2 lata temu
Zupa tylko ze Szczupaka ma posmak ogórkowy i jest najlepsza ? Jazgry też maja podobny smak co szczupak i jest też pyszna ? Te ryby nadaja sie przeważnie do zup ! można kawałki ryb(Ugotowane) tez wrzucić do zupy.Oczywiście moje prywatne zdanie na naszych jeziorach.
/5 lat temu
Mnie to chyba nic nie jest w stanie przekonać do spróbowania zupy rybnej. Sama ryba ma charakterystyczny smak i zapach, a co dopiero zupa rybna...
/5 lat temu
Nigdy jeszcze nie jadłam zupy rybnej. Ale ta wersja z naleśnikami jaką proponuje Ela jest bardzo ciekawa :). Chyba mimo wszystko nigdy nie przekonam się do innych zup wigilijnych niż barszcz czerwony z uszkami...
POKAŻ KOMENTARZE (1)