Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika

Mintaj z piekarnika to świetna alternatywa dla ryb w panierce. W naszym przepisie doprawiony jest papryczką chili, kolorowym pieprzem i cytryną.
Małgorzata Machnicka / 12.04.2021 13:17
DRUKUJ PRZEPIS
Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 g filetów z mintaja (najlepiej świeżych),
  • kolorowy, ziarnisty pieprz,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cytryna,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Mintaj z piekarnika to doskonała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Możesz go podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, ale świetnie smakuje również z białym lub brązowym ryżem. 

Smak pieczonego mintaja podkreśli kolorowy pieprz, odrobina ostrej papryczki i sok z cytryny (warto wykorzystać również całej jej plasterki). 

  1. Filety z mintaja umyj, osusz i oprósz solą i pieprzem.
  2. Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół i drugą końcówką noża usuń wszystkie nasiona. Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miseczki.
  3. Dodaj masło, sok z połówki cytryny i kolorowy pieprz rozgnieciony w moździerzu.
  4. Wyłóż filety do żaroodpornego naczynia, nasmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  5. Piecz przez 25 minut - 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, a ostatnie 5 bez nakrycia, aby ryba pięknie się zrumieniła.
  6. Mintaja z piekarnika podawaj ze świeżą surówką np. z marchewki albo kapusty.

Więcej przepisów z ryb:
Przepis na pyszną i delikatną mirunę
Najlepszy przepis na rybę po grecku
Jak przyrządzić dorsza?
Pyszny przepis na halibuta

DRUKUJ PRZEPIS