Składniki:
- 600 g filetów z mintaja (najlepiej świeżych),
- kolorowy, ziarnisty pieprz,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżka masła,
- 1 cytryna,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mintaj z piekarnika to doskonała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Możesz go podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, ale świetnie smakuje również z białym lub brązowym ryżem.
Smak pieczonego mintaja podkreśli kolorowy pieprz, odrobina ostrej papryczki i sok z cytryny (warto wykorzystać również całej jej plasterki).
- Filety z mintaja umyj, osusz i oprósz solą i pieprzem.
- Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół i drugą końcówką noża usuń wszystkie nasiona. Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miseczki.
- Dodaj masło, sok z połówki cytryny i kolorowy pieprz rozgnieciony w moździerzu.
- Wyłóż filety do żaroodpornego naczynia, nasmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
- Piecz przez 25 minut - 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, a ostatnie 5 bez nakrycia, aby ryba pięknie się zrumieniła.
- Mintaja z piekarnika podawaj ze świeżą surówką np. z marchewki albo kapusty.
Więcej przepisów z ryb:
Przepis na pyszną i delikatną mirunę
Najlepszy przepis na rybę po grecku
Jak przyrządzić dorsza?
Pyszny przepis na halibuta