Mintaj pieczony - szybki przepis na zdrową rybę

Mintaj pieczony to świetna alternatywa dla ryb w panierce. W naszym przepisie doprawiony jest papryczką chili, kolorowym pieprzem i cytryną.
Małgorzata Machnicka / 18.11.2019 13:17
DRUKUJ PRZEPIS
Mintaj pieczony - szybki przepis na zdrową rybę fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 g filetów z mintaja (najlepiej świeżych),
  • kolorowy, ziarnisty pieprz,
  • papryczka chili,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 cytryna,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:

Mintaj pieczony to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Podany z ziemniakami i grillowanymi warzywami stanowi zdrowy, pełnowartościowy posiłek. 

  1. Filety z mintaja umyj, oszusz i oprósz solą i pieprzem.
  2. Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół i drugą końcówką noża usuń wszystkie nasiona. Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miseczki.
  3. Dodaj oliwę z oliwek, sok z połówki cytryny i kolorowy pieprz rozgnieciony w moździerzu.
  4. Wyłóż filety do żaroodpornego naczynia, nasmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz przez 30 minut - 15 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, a ostatnie 5 przez nakrycia, aby pięknie się zrumieniła.

Więcej przepisów z ryb:
Sprawdź przepis na pyszną i delikatną mirunę
Najlepszy przepis na rybę po grecku

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)