Mintaj w panierce, czyli klasyczny przepis na pyszną rybę

Mintaj w chrupiącej panierce, podawany z ziemniakami i surówką to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad.
Małgorzata Machnicka / 18.11.2019 12:51
DRUKUJ PRZEPIS
Mintaj w panierce, czyli klasyczny przepis na pyszną rybę fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 filetów z mintaja (najlepiej świeżych),
  • 3 łyżki mleka,
  • bułka tarta,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:

Mintaj to jedna z ulubionych ryb Polaków. Usmażony w delikatnej, chrupiącej panierce, podawany z ziemniakami i surówką z białej kapusty to doskonałe rozwiązanie na rodzinny obiad.

  1. Filety umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem.
  2. Obtocz w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, a następnie w bułce tartej. 
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ryba będzie miała piękny, złoty kolor.

Więcej przepisów z ryb:
Jak przyrządzić mirunę?
Smażone śledzie robią furorę!

DRUKUJ PRZEPIS