Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 800 ml wody,
- 300 ml szklanki octu,
- 2 cebule,
- 6 liści laurowych,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 łyżki cukru,
- kilka ziarenek pieprzu,
- 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
Zalewa octowa sprawia, że ryba staje się niezwykle miękka, krucha i delikatna. Przepis jest niezwykle prosty - wystarczy tylko kilka składników.
Taką octową mieszanką możesz zalać niemal każdy rodzaj wcześniej przygotowanej ryby. Naszą ulubioną rybą w occie jest śledź.
- Zagotuj wodę z octem.
- Dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz cebulę pokrojoną w piórka.
- Dopraw cukrem i solą.
- Ryby zalewaj zawsze wrzącą mieszanką.
Więcej porad kulinarnych:
Jak zrobić masło klarowane?
Jak zrobić sos winegret?