Grillowanie ryb

To naprawdę proste!

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Ryby do grillowania muszą być świeże (nie pieczemy mrożonych!). Każdą sprawioną sztukę przyprawiamy sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem. Dzięki temu zyska wyrazisty smak i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Chude ryby można skropić olejem lub posypać wiórkami masła, potem przyprawami i np. włożyć do łapki do grillowania.

ABC pieczenia
• Najwygodniej piec całe ryb lub filety na folii lub na tackach aluminiowych. Pamiętaj, by kłaść je i przypiekać najpierw stroną ze skórką – wtedy nie rozpadnie się i będzie bardziej zwarta.
• Jak sprawdzić czy danie jest gotowe? Jeśli rozchylisz mięso i jest ono szkliście białe, możesz zdejmować je z rusztu!

Jak pozbawić ryby ostrego zapachu
Jest na to kilka sposobów, oto niektóre z nich:
• można ryby obłożyć plasterkami cebuli i posiekanym czosnkiem
• skropić octem lub sokiem z cytryny, odstawić na godzinę
• namoczyć w mleku na noc
• natrzeć ziołami

Przyjaciółka
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Mariusz2011.08.02 22:37
Świeża ryba to ryba zabita, zaraz wypatroszona i schłodzona, nie poddawana już mrożeniu. W lodówce wytrzymuje w świetnym stanie 24 godz. Drobna uwaga co do tzw. ostrego zapachu - świeża ryba pachnie!!! jeziorem, tatarakiem, morską wodą. Ale wystarczy kilka godzin w temperaturze pokojowej i niestety mamy ostry zapach.
Mariusz2011.08.02 22:36
Świeża ryba to ryba zabita, zaraz wypatroszona i schłodzona, nie poddawana już mrożeniu. W lodówce wytrzymuje w świetnym stanie 24 godz. Drobna uwaga co do tzw. ostrego zapachu - świeża ryba pachnie!!! jeziorem, tatarakiem, morską wodą. Ale wystarczy kilka godzin w temperaturze pokojowej i niestety mamy ostry zapach.
Mariusz2011.08.02 22:35
Świeża ryba to ryba zabita, zaraz wypatroszona i schłodzona, nie poddawana już mrożeniu. W lodówce wytrzymuje w świetnym stanie 24 godz. Drobna uwaga co do tzw. ostrego zapachu - świeża ryba pachnie!!! jeziorem, tatarakiem, morską wodą. Ale wystarczy kilka godzin w temperaturze pokojowej i niestety mamy ostry zapach.
ja2011.05.21 09:47
co to znaczy "świeże"? każda ryba którą kupujemy jest mrożona