POLECAMY

Dieta śródziemnomorska – HIT w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym! Mamy dla ciebie jadłospis!

Jak za jednym "zamachem" schudnąć i zadbać o zdrowie serca, mózgu oraz trzustki? Odpowiedzią jest dieta śródziemnomorska!

/ 3 miesiące temu
Dieta śródziemnomorska – HIT w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym! Mamy dla ciebie jadłospis! fot. Fotolia

Dieta śródziemnomorska - jedna z najzdrowszych diet świata!

Dieta śródziemnomorska to jedna z najkorzystniejszych dla zdrowia diet. Rok rocznie w rankingach najzdrowszych diet świata dieta śródziemnomorska plasuje się wysoko. Bez żadnych przeciwwskazań można ją stosować przez całe życie. Korzystnie wpływa na układ krążenia, obniża ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych oraz zmniejsza prawdopodobieństwo chorób nowotworowych. Zapewnia właściwą ilość energii, tłuszczu, błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych. Poniżej przedstawiamy przykładowy, pięciodniowy jadłospis oparty na założeniach diety.

Dieta śródziemnomorska zasady

Dieta śródziemnomorska to w zasadzie wzorzec żywienia bez sztywno zapisanych reguł. Dieta śródziemnomorska opiera się przede wszystkim o: świeże owoce i warzywa, ryby, orzechy, oliwę z oliwek, pełnoziarniste zboża, nasiona roślin strączkowych oraz zioła. Ten sposób żywienia bazuje na powszechnie dostępnych produktach, dlatego dieta śródziemnomorska jest stosunkowo łatwa w stosowaniu.

Dieta śródziemnomorska odchudzanie

Niektórzy obawiają się stosowania diety śródziemnomorskiej jako metody na odchudzanie, ponieważ zawiera duże ilości oliwy z oliwek i orzechów. Są to produkty kaloryczne i bogate w tłuszcze. Jeśli chcesz schudnąć musisz stworzyć deficyt energetyczny, ale badania wykazują, że niskokaloryczna dieta śródziemnomorska w porównaniu do niskokalorycznej diety niskotłuszczowej daje znacznie lepsze wyniki w odchudzaniu.

Dieta śródziemnomorska jadłospis

Poniedziałek

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 30 g wędzonego łososia
  • 50 g sałatki z pomidora skropionej czosnkową oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny

Wielka księga pomysłów: 91 przepisów na dania z łososiem

Lunch:

  • naturalny serek homogenizowany
  • 30 g malin
  • szklanka soku pomarańczowego

Obiad:

  • leczo składające się z cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów, cebuli, piersi indyczej doprawione czosnkiem, bazylią, chili
  • 3 łyżki brązowego ryżu
  • szklanka soku grapefruitowego

Podwieczorek:

  • 3 plasterki świeżego ananasa

Kolacja:

  • 150 g sałatki greckiej (pomidor, ogórek, oliwki, ser  feta, oliwa z pestek winogron)

Wtorek

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba żytniego
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 2 duże liście sałaty
  • 2 plasterki ogórka
  • 2 plasterki pomidora
  • 2 pokrojone w plasterki oliwki
  • espresso

Lunch:

  • brzoskwinia
  • szklanka soku pomarańczowego lub mleka

Obiad:

  • 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek
  • 100 g dorsza pieczonego w folii
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
  • kieliszek czerwonego wina

Podwieczorek:

  • szklanka soku warzywnego

Kolacja:

  • 250 g sałatki z tuńczyka, kukurydzy, groszku, cebuli skropionej oliwą z oliwek
  • 1/2 grahamki  

Orzechy włoskie to bardzo ważny składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Jedz orzechy dla mózgu!

Środa

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba razowego ze słonecznikiem lub innymi ziarnami posmarowanego zielonym pesto
  • 2 plasterki wędliny drobiowej
  • espresso

Lunch:

  •  1 op. serka wiejskiego z dodatkiem ziół
  •  1 tost pełnoziarnisty

Obiad:

  • gniazdo wstążek makaronu razowego
  • 150 g owoców morza ( mule, krewetki, kalmary, białe wino, przyprawy)
  • szklanka soku pomarańczowego

Podwieczorek:

  • 1 gruszka
  • garść orzechów

Kolacja:

  • sałatka z pomidora i ogórka polana octem balsamicznym
  • 3 plasterki sera pleśniowego camembert

Czwartek

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba żytniego posmarowanego pastą rybną z wędzonej makreli
  •  100 g sałatki Waldorff

Lunch:

  •  1 małe op. jogurtu naturalnego
  •  3 łyżki musli
  •  pół banana

Obiad:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • papryka faszerowana serem feta, mielonym mięsem z indyka, sosem pomidorowym, pieczarkami i ziołami
  • kieliszek czerwonego wina

Podwieczorek:

Kolacja:

  • zielona sałata z ciecierzycą, oliwkami, pomidorem i ogórkiem polana oliwą z oliwek, skropiona cytryną i doprawiona czosnkiem
  • pełnoziarnista pita

Piątek

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba razowego posmarowanego serkiem śmietankowym
  • 2 plasterki wędliny drobiowej
  • 2 plasterki ogórka
  • espresso

Lunch:

  •  tost pełnoziarnisty
  •  koktajl owocowy

Obiad:

  • 100 g zupy minestrone
  • 100 g łososia pieczonego w folii z cytryną, tymiankiem i czosnkiem
  • 1 pieczony ziemniak

Podwieczorek:

  • garść orzechów polanych łyżeczką miodu
  • szklanka owoców sezonowych

Kolacja:

  • 2 kromki chrupkiego, wielozbożowego pieczywa z pokrojonymi w kostkę pomidorami przyprawionymi czosnkiem, bazylią, oliwą z oliwek
  • szklanka soku warzywnego

Olej rzepakowy to oliwa z oliwek północy! Zobacz, dlaczego warto dołączyć go do diety.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/miesiąc temu
wszystko spoko ale zapominamy o tym, że taka dieta powinna być zmodyfikowana i dostosowana do naszej szerokości geograficznej, Od wieków Grecy jedli oliwę a Słowianie olej lniany - dlatego im służy oliwa a dla nas lepszy będzie dobrej jakości kupowany z lodówki - tylko taki ma odpowiednią ilość omega-3- olej lniany np. lenvitol. To tak samo jakby Azjatą zaproponować picie mleka krowiego - też im nie służy, tak jak nam soja w nadmiarze :)
/2 miesiące temu
Kasiunia, ale po to tworzy się jadłospisy, aby były zbilansowane, a nie przypadkowe :) Jadłospis to nie to samo, co prosty zbiór przepisów na poszczególne dania. Jadłospis zawsze stanowi całościowy program żywienia. Ale co ja tam wiem, może jakiś specjalista się wypowie? :)
/3 miesiące temu
Co do ananasa to nie trzeba sztywno trzymac sie jadlospisu. Przeciez mozesz dania z pon zjesc w sr. a z piatku we wtorek
POKAŻ KOMENTARZE (7)