Tłuszcz a odchudzanie
W jaki sposób tłuszcz w żywności pomaga schudnąć? Zobacz 3 podstawowe mechanizmy związane z tłuszczem, które wspomagają odchudzanie.
1. Tłuszcz jest nośnikiem smaku
Przypomnij sobie eksperymenty z żywnością beztłuszczową (produktami light, 0% tłuszczu). Była okropna prawda? Zjadłaś jogurt 0%, a potem poprawiłaś kawałkiem sernika, żeby sobie wynagrodzić "cierpienie"? To się nazywa kompensacja. Właśnie z tego powodu potrawy na diecie powinny być smaczne, a tłuszcz jest nośnikiem smaku. Gdy posiłki z diety jesz chętnie będzie ci łatwiej utrzymać postanowienia i zauważasz mniej pokus. Paradoksalnie smacznych dań jemy mniej, gdy jednocześnie skupiamy się na samej czynności jedzenia.
„Niezdrowe” produkty, które jedzą dietetycy
2. Tłuszcz syci
Kolejny argument, by stawiać na zdrowe tłuszcze. Dania, które w składzie mają tłuszcz sycą na dłużej, zwalniają wchłanianie węglowodanów i sprawiają, że bez problemu wytrzymasz do kolejnego posiłku.
3. Tłuszcz działa przeciwzapalnie (dobry jakościowo)
Kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone mają działanie przeciwzapalne, tymczasem nadwaga i otyłość wiążą się z przewlekłym stanem zapalnym w organizmie. Odpowiednie spożycie kwasów tłuszczowych nienasyconych ogranicza między innymi ryzyko insulinooporności.
Jest jeszcze co najmniej kilka innych powodów, niezwiązanych z odchudzaniem, dla których nie warto unikać produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowej.
- W tłuszczu rozpuszczają się witaminy A, D, E i K.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają dobry nastrój i odporność.
- Tłuszcz jest niezbędny do syntezy hormonów płciowych. Jego niedobór obniża płodność.
Tłuszcz a kalorie
Czy tłuszcz jest kaloryczny! Tak, 1 g tłuszczu to 9 kcal, podczas, gdy gram białka i węglowodanów to tylko 4 kcal. Na diecie odchudzającej nawet 20-35% energii (kcal) którą spożywasz może pochodzić z tłuszczu. Zależność nie jest tak prosta: kalorie-tycie. Najważniejsze są proporcje i wysoka jakość tłuszczu.
Zobacz 5 tłustych produktów, które są zdrowe i wspierają odchudzanie.
7 niskokalorycznych i bogatych odżywczo produktów. Czy znasz współczynnik ANDI?
1. Śledź świeży: 10,7 g tłuszczu na 100 g
Tłusta ryba morska bogata w przeciwdepresyjne kwasy omega 3. Śledzie są rybami dostępnymi w Polsce i bezpiecznymi, nie są zanieczyszczone rtęcią.
2. Orzechy włoskie: 60,3 g tłuszczu na 100 g
Orzechy włoskie mają dużo dobrego tłuszczu, to świetne źródło kwasów omega 3.
3. Olej rzepakowy: 100 g tłuszczu na 100 g
Olej rzepakowy ma bardzo dobry stosunek kwasów tłuszczowych nienasyconych omega 3 do omega 6.
4. Jajka: 9,7 g tłuszczu na 100 g
Mieszanka różnych kwasów tłuszczowych i witamin tłuszczo-rozpuszczalnych. Bardzo korzystny skład!
5. Awokado: 15,3 g tłuszczu na 100 g
Awokado zawiera duże ilości przeciwzapalnych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tych samych, które występują w oliwie z oliwek.