Wielkanocna babka pistacjowa - przepis

Orzechy pistacjowe są dostępne w sprzedaży przez cały rok, więc chociaż bakalie to nieodzowny składnik wypieków bożonarodzeniowych - na wielkanocnym stole na pewno także znajdą uznanie.
/ 11.03.2013 14:16

Pistacje

Babka pistacjowa

Składniki

  • 340 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka likieru pistacjowego
  • ½ szklanki obranych, niesolonych, pokruszonych pistacji
  • szczypta soli

Zobacz także: Cukrowy baranek - zrób to sam

Przygotowanie

Najpierw rozpuszczamy drożdże w letnim mleku. Następnie, w większej misce, przygotowujemy zaczyn dodając do drożdży 50 g mąki. Chowamy go w ciepłe miejsce aby mógł wyrosnąć. W tym samym czasie ucieramy jajka z cukrem, cukrem waniliowym, solą. Po upłynięciu 40 minut wyjmujemy zaczyn i dodajemy do niego powstałą masę jajeczną. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Masło w temperaturze pokojowej, kroimy i dodajemy do miski. Ponownie łączymy składniki.  Na koniec dodajemy pokruszone wcześniej pistacje oraz likier pistacjowy. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej drobno zmielonymi pistacjami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 40 minut. Gotowe ciasto możemy ozdobić lukrem i niełuskanymi pistacjami.

Zobacz także: Rozplanuj przygotowania przed świętami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/18.03.2013 08:52
Babka wielkanocna z pistacjami? Brzmi ciekawie :) Zgadzam się całkowicie z Autorem, że bakalie śmiało mogą się znaleźć wśród wielkanocnych potraw.