Wielkanocny pasztet, to obok faszerowanych jajek, jajek w majonezie i deski wędlin, najważniejsze danie na świątecznym stole. Najczęściej składa się z kilku rodzajów mięs - mięsa królika, wieprzowiny, drobiu, wątróbek. Jego przygotowanie jest pracochłonne - najpierw trzeba ugotować mięso i warzywa, następnie zmielić przez maszynkę, a potem całość upiec - ale warte każdych starań.
Spis treści:
- Idealny pasztet wielkanocny
- Pasztet wielkanocny: mięsny czy wegetariański?
- Pasztet na Wielkanoc pieczony w boczku
- Wegetariański pasztet wielkanocny
Idealny pasztet wielkanocny
Jaki jest ten idealny pasztet wielkanocny? Tak naprawdę każda pani domu ma swój przepis na to wyjątkowe pochodzące z francuskiej kuchni danie. Jedno jest pewne - powinien mieć kremową konsystencję, grubą, chrupiącą skórkę i poza smakiem mięsa, powinno być czuć w nim mnóstwo przypraw - liści laurowych, ziela angielskiego, papryki i majeranku.
Pasztet podawaj z własnoręcznie upieczonym, domowym chlebem. Mięsny smak świetnie przełamują kiszone ogórki lub kapusta, sałatka jarzynowa oraz słodkie dodatki - mus z żurawiny albo pieczone owoce.
Pasztet wielkanocny: mięsny czy wegetariański?
Pasztet mięsny najczęściej przygotowany jest z mieszanki drobiowo-wołowej lub drobiowo-wieprzowej. Największym rarytasem jest pasztet z królika, a najpopularniejszym pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztety wegetariańskie można zrobić niemal ze wszystkich warzyw strączkowych - ciecierzycy, soczewicy, fasoli, a także kalafiora czy selera.
Pasztet na Wielkanoc mięsny (pieczony w boczku)
Składniki:
- 60 dag łopatki wieprzowej,
- 1 kg łaty wołowej,
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 6 jajek,
- 1 cebula,
- 3 listki laurowe,
- 10 ziarenek ziela,
- 10 pieprzu,
- 100 ml koniaku,
- 10 dag suszonej żurawiny,
- 15 dag zielonych oliwek,
- garść posiekanych pistacji,
- 10 plastrów wędzonego boczku,
- gałka muszkatołowa,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w dużą kostkę, przesmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do dużego garnka.
- Dodaj przekrojoną cebulę, wątróbkę, liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalej wodą, gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Przemiel dwukrotnie przez maszynkę.
- Do masy dodaj żółtka, koniak, przyprawy i dobrze wymieszaj.
- Ubij białka i dodaj do masy razem z żurawiną i oliwkami.
- Formę na babkę wysmaruj olejem, wyłóż plastrami boczku i napełnij masą.
- Przykryj wystającymi kawałkami boczku.
- Piecz pasztet wielkanocny przez 90 minut w temperaturze 195 stopni.
fot. Pasztet wielkanocny pieczony w boczku/Adobe Stock, Anatoly Repin
Pasztet na Wielkanoc wegetariański
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 5-6 suszonych pomidorów z oliwy,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę zmiksuj blenderem (jeśli masa jest zbyt sztywna, dodaj trochę wody z gotowania ciecierzycy lub z puszki).
- Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę opal nad gazem albo na patelni.
- Marchew i pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj lub zetrzyj na grubych oczkach.
- Ostudzone dodaj do cieciorki razem z suszonymi pomidorami, opaloną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kaszą jaglaną i przyprawami. Masę ponownie zblenduj.
- Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
- Formę wysmaruj oliwą i wyłóż masę. Piecz wielkanocny pasztet przez 50 minut w 180 stopniach.
fot. Pasztet wielkanocny wegetariański/Adobe Stock, thepiwko
Więcej przepisów na wielkanocne pasztety: