Pasztet wielkanocny fot. Adobe Stock

Wielkanocny pasztet - 23 przepisy na świąteczny przysmak

Wielkanocny pasztet to jedno z ważniejszych dań na świątecznym stole. Najpopularniejsze są te przygotowane z różnych rodzajów mięs, ale z powodzeniem sprawdzą się także te wegetariańskie.
Weronika Kwaśniak / 02.04.2020 05:19
Pasztet wielkanocny fot. Adobe Stock

Wielkanocny pasztet, to obok faszerowanych jajek, jajek w majonezie i deski wędlin, najważniejsze danie na świątecznym stole. Najczęściej składa się z kilku rodzajów mięs - mięsa królika, wieprzow​iny, drobiu, wątróbek. Jego przygotowanie jest pracochłonne - najpierw trzeba ugotować mięso i warzywa, następnie zmielić przez maszynkę, a potem całość upiec - ale warte każdych starań.

Jaki jest ten idealny pasztet wielkanocny? Tak naprawdę każda pani domu ma swój przepis na to wyjątkowe pochodzące z francuskiej kuchni danie. Jedno jest pewne - powinien mieć kremową konsystencję, grubą, chrupiącą skórkę i poza smakiem mięsa, powinno być czuć w nim mnóstwo przypraw - liści laurowych, ziela angielskiego, papryki i majeranku.

Pasztet podawaj z własnoręcznie upieczonym, domowym chlebem. Mięsny smak świetnie przełamują kiszone ogórki lub kapusta, sałatka jarzynowa oraz słodkie dodatki - mus z żurawiny albo pieczone owoce. 

Pasztet wielkanocny mięsny czy wegetariański?

Pasztet mięsny najczęściej przygotowany jest z mieszanki drobiowo-wołowej lub drobiowo-wieprzowej. Największym rarytasem jest pasztet z królika, a najpopularniejszym pasztet drobiowy z pieczarkami.

Pasztety wegetariańskie można zrobić niemal ze wszystkich warzyw strączkowych - ciecierzycy, soczewicy, fasoli a także kalafiora czy selera. 

Pasztet na Wielkanoc mięsny (pieczony w boczku)

Składniki:

  • 2 bułki,
  • 60 dag łopatki wieprzowej,
  • 1 kg łaty wołowej,
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • 3 listki laurowe,
  • 10 ziarenek ziela,
  • 10 pieprzu,
  • 100 ml koniaku,
  • 10 dag suszonej żurawiny,
  • 10 plastrów wędzonego boczku,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz bułki.
  2. Mięso pokrój w dużą kostkę, przesmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do dużego garnka.
  3. Dodaj przekrojoną cebulę, wątróbkę, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Zalej wodą, gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. 
  5. Przemiel dwukrotnie przez maszynkę.
  6. Do masy dodaj żółtka, koniak, przyprawy i dobrze wymieszaj.
  7. Ubij białka i dodaj do masy razem z żurawiną.
  8. Formę na babkę wysmaruj olejem, wyłóż plastrami boczku i napełnij masą.
  9. Przykryj wystającymi kawałkami boczku.
  10. Piecz pasztet wielkanocny przez 90 minut w temperaturze 195 stopni.

Pasztet na Wielkanoc wegetariański

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 5-6 suszonych pomidorów z oliwy,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zmiksuj blenderem (jeśli masa jest zbyt sztywna, dodaj trochę wody z gotowania ciecierzycy lub z puszki).
  2. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę opal nad gazem albo na patelni.
  4. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj.
  5. Ostudzone dodaj do cieciorki razem z suszonymi pomidorami, opaloną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kaszą jaglaną i przyprawami. Masę ponownie zblenduj.
  6. Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
  7. Formę wysmaruj oliwą i wyłóż masę. Piecz wielkanocny pasztet przez 50 minut w 180 stopniach.

Więcej przepisów na wielkanocne dania:

Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tego tradycyjnego, mięsnego. Doprawiony gałka muszkatołową, kurkumą i cząbrem zachwyci wszystkich domowników.
Pasztet drobiowy - łatwy i pyszny przepis
Pasztet drobiowy - łatwy i pyszny przepis
Pasztet drobiowy przygotowuje się z udek kurczaka i wątróbek. Jest delikatny, kremowy i z powodzeniem sprawdzi się na świątecznym stole.
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis
Pasztet z fasoli doprawiony majerankiem i gałką muszkatołową to doskonała propozycja na świąteczny stół. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 70 minut.
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera doprawiony gałką muszkatołową, czosnkiem i sosem sojowym zachwyci nie tylko wegetarian. Jego przygotowanie jest niezwykle proste!
Pasztet z grzybów - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z grzybów - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z grzybów to idealny pomysł na świąteczne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa!
Pasztet jajeczny - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet jajeczny - przepis składniki i przygotowanie
Z natką i ziołami - nie tylko na Wielkanoc!
Pasztet z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Delikatne mięso i chrupiące orzechy!
Pasztet z pieprzem - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z pieprzem - przepis składniki i przygotowanie
Bez niego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy!
Przepisy Magdy Gessler - pasztet z dziczyzny
Przepisy Magdy Gessler - pasztet z dziczyzny
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na przepyszny pasztet z dziczyzny! Zobacz!
Pasztet mieszany z suszonymi owocami - przepis
Pasztet mieszany z suszonymi owocami - przepis
Do pasztetu wybierz wieprzowinę przerośniętą tłuszczem – pasztet będzie bardziej wilgotny. Zobacz przepis na pyszny pasztet Wielkanocny!
Pasztet drobiowy w kruchym cieście - przepis
Pasztet drobiowy w kruchym cieście - przepis
Pierś z kurczaka, którą włośysz do środka pasztetu, możesz obłożyć dodatkowo szpinakiem. Wypróbuj nasz przepis na pasztet z niespodzianką!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)