co włożyć do święconki fot. Adobe Stock

Co włożyć do święconki? Lista pokarmów wraz z ich symbolicznym znaczeniem

Co włożyć do święconki? Pewnie co roku odruchowo umieszczasz w niej wędlinę, sól, chleb... Czy wiesz co symbolizują i dlaczego koniecznie muszą znaleźć się w wielkanocnym koszyku?
Weronika Kwaśniak / 20.02.2020 04:38
co włożyć do święconki fot. Adobe Stock

Uroczyste, wielkanocne śniadanie rozpoczyna zwyczaj dzielenia się święconym jajkiem. To chwila, w której składamy sobie najlepsze życzenia. Wielkanocne jajka dzień wcześniej, w Wielką Sobotę, święci się w kościele. Co włożyć do święconki oprócz pięknie przyozdobionych pisanek? Skąd się wzięła tradycja święcenia pokarmów?

Co włożyć do święconki?

Co włożyć do święconki i dlaczego to właśnie te produkty mają duże znaczenie?

  • Wędlina - zapewnia zdrowie, płodność i dostatek. Święci się przede wszystkim wyroby wieprzowe, np. kawałek szynki, kiełbasy.
  • Sól - oznacza prostotę życia. Dodaje potrawom smaku, chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające. Kiedyś wierzono, że potrafi odstraszyć zło.
  • Jajko - jest znakiem zwycięstwa nad śmiercią, odradzającego się życia i płodności. Do koszyczka wkłada się jajka ugotowane na twardo, najczęściej pomalowane.
  • Baranek - oznacza pokorę i łagodność. Ten z czerwoną chorągiewką jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego.
  • Chleb - to pokarm podstawowy symbolizujący Ciało Chrystusa, gwarantujący dobrobyt i pomyślność. Święci się zwykle kilka kromek chleba.
  • Pieprz - zwykle święci się zmielony pieprz czarny, czyli symbol gorzkich ziół. Posypujemy nim (i solą) jajko, którym dzielimy się w świąteczną niedzielę.
  • Ciasto - pojawiło się w koszyczkach dość niedawno. Jest znakiem umiejętności i doskonałości. Najlepiej włożyć do koszyczka np. kawałek babki drożdżowej, makowca, mazurka wielkanocnego albo innego domowego wypieku.

co do koszyczka

fot. Adobe Stock

Skąd wziął się zwyczaj święconki?

Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VIII wieku. W Polsce zaczęto go praktykować jednak dopiero w XIV wieku. Początkowo święcono wszystko, co miało znaleźć się na świątecznym stole - a było tego niemało. Dlatego księża błogosławili pokarmy, chodząc od dworu do dworu i odwiedzając gospodarstwa bogatych chłopów.

Ponieważ zajmowało to dużo czasu, święcenie jedzenia przeniesiono do kościoła. Dziś w Wielką Sobotę do wiklinowego koszyczka wkłada się baranka (wykonanego z masła, ciasta lub cukru), jaja, chleb, sól, pieprz i wędliny, a także ciasto. Całość dekoruje się gałązkami bukszpanu, borówkami, baziami lub wiosennymi kwiatami i przykrywa śnieżnobiałą serwetką.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.04.2009 na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej wielkanocnych tradycji:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (49)
/19.04.2019 19:03
Daj suba Kurdę
/26.03.2016 12:23
Co włożyć do święnconki na wigilię? Wcale to nie taki" żarcik", słowo wigilia cytuję za Wikipedią: W Kościele katolickim wigilia jest częścią każdej uroczystości (w tym niedzieli). Na jej obchód składają się I nieszpory oraz msza wigilijna. Najważniejszą wigilią jest Wigilia Paschalna, którą Augustyn z Hippony określił jako matkę wszystkich świętych wigilii[1]. Jak wiadomo święconkę robi się w sobotę t.j dzień poprzedzający Zmartwychwstanie Pańskie, czyli jest to wigilia. Co prawda pokarmy święci się raczej rano a Wigilia Paschalna jest wieczorem, ale to ten sam dzień. Razi mnie jak ludzie wyśmiewają przygotowania pokarmów i mówią o ciemnocie, dla głęboko wierzącego człowieka, te przygotowania pokarmów mają głębokie znaczenie religijne i symboliczne. Dla innych wystarczy pomyśleć, że Jezus będzie tego dnia gościem w naszym domu, a dla gości przecież szykujemy dom i smaczne dania. To nasza tradycja i spuścizna wieków, tylko człowiek o ciasnym umyśle i poglądach oraz ubogi duchem, może wyśmiewać to i uważać za ciemnotę. Wszystkim, którzy świętują Ten dzień, składam serdeczne życzenia by mądrość Boża i miłość ludzka była zawsze z nimi, pozostałym składam życzenia by ten czas był dla nich czasem refleksji nad życiem , czasem radości i dobroci dla świata.
/26.03.2016 11:07
Ja wkładam też paksona marychy, nie ma to jak zapalił poświęcone zioło :)
POKAŻ KOMENTARZE (46)