Idealny mazurek cytrynowy: mazurki

mazurek
Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię aluminiową, włożyć na 20-30 minut do lodówki.
/ 10.05.2019 04:39
mazurek

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki (najlepiej krupczatki),
1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej, 
1 żółtko,
2 łyżki Cukru Pudru marki Srebrna Łyżeczka,
ewentualnie odrobina wody.

Masa:
3 całe jajka,
2 żółtka, 
3/4 szklanki Cukru Pudru marki Srebrna Łyżeczka, 
1/2 szklanki śmietany,
1/2 szklanki soku z cytryny,
2 łyżki utartej skórki cytryny,
2 cytryny, 
2/3 szklanki Cukru Białego marki Srebrna Łyżeczka. 

Sposób przyrządzania:
Ciasto: składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię aluminiową, włożyć na 20-30 minut do lodówki. Wyjąc ciasto z lodówki. Wyłożyć dno i wylepić brzegi wysmarowanej uprzednio masłem kwadratowej formy. Warstwa powinna być cienka ok. około 5 mm.  Spód ciasta upiec w rozgrzanym do temperatury 180-2000C piekarniku przez około 15 minut. Gdy ciasto nabierze złocistej barwy, wyjąć i ostudzić.

Masa cytrynowa: jajka i żółtka ubić z Cukrem Pudrem marki Srebrna Łyżeczka, dodać  ½ szkl. śmietany, sok i skórkę z cytryny, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Całość upiec, aż masa się zetnie przez ok. 40 minut w temperaturze 150 st. C. Ciasto wyjąć z formy jak ostygnie.

Cytryny dokładnie umyć, skórkę pokroić w cieniutkie paseczki lub ozdobne kształty. Cukier Puder marki Srebrna Łyżeczka i 1/2-2/3 szklanki wody zagotować na wolnym ogniu. Gdy się cukier rozpuści, włożyć paseczki cytryny i gotować około 40 minut. Cytryny wykładamy na mazurek bezpośrednio przed podaniem. 

Autor: Srebrna Łyżeczka