Bez aromatycznego żurku nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania. To jedna z najważniejszych świątecznych potraw, często serwowana z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. W niektórych domach zamiast żurku podaje się barszcz biały.
Spis treści:
Zakwas na żurek - sprawdzony przepis
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki lekko ciepłej wody,
- 3 łyżki mąki żytniej razowa typu 2000,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Do słoika wsyp mąkę i zalej ciepłą wodą.
- Dodaj pokrojony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
- Dla intensywniejszego smaku możesz wsypać pieprz i zwiększyć ilość czosnku. Zalecamy jednak ostrożność - lepiej potem mocniej doprawić żurek, niż zrobić za mocny zakwas.
- Przez 7-10 dni, codziennie sprawdzaj, jak pracuje zakwas na żurek. Dodawaj odrobinę mąki dla lepszej fermentacji.
- Uważaj, aby gwałtowna różnica temperatur nie spowodowała pojawienia się pleśni.
Sprawdzony przepis na żurek wielkanocny
Składniki na 6 porcji:
- pęczek włoszczyzny,
- 30 dag wędzonej kiełbasy,
- 5 dag wędzonego boczku,
- 0,5 l zakwasu na żur (przepis powyżej),
- 6 jajek na twardo.
Dodatki:
- 5 suszonych grzybów,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody.
- Dodaj umyte i namoczone w szklance wody grzyby (z wodą z moczenia), kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku.
- Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut. Wywar przecedź.
- Zakwas dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru.
- Żurek, mieszając, zagotuj.
- Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku.
- Dopraw żurek wielkanocny majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną.
- Jajka obierz ze skorupek, pokrój.
- Żurek wlej do misek lub chleba do żurku, do każdej porcji dodaj kawałki jajek.
fot. Sprawdzone przepis na żurek wielkanocny: najlepiej podawaj je w chlebie/Adobe Stock, Agata
Sprawdzone przepisy na żurek wielkanocny: czym go zakwasić?
Jeżeli po przygotowaniu żurek wielkanocny jest niedostatecznie kwaśny, możesz wykorzystać różne dodatki, aby wyrównać smak zupy:
- Maślanka - kwasy zawarte w niej pozwolą podkreślić smak zupy i ją skutecznie zagęścić. Zawarty tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że całość jest wyraźniejsza.
- Kefir - podobnie jak jogurt nadaje konsystencji i pozwala zbalansować kwasowość żurku.
Co zrobić, jeżeli żurek jest za kwaśny?
W przypadku, gdy zakwas był jednak zbyt kwaśny i szukasz rozwiązania, jak uratować żurek, dodaj do niego:
- Mleko - najlepiej o zawartości tłuszczu 2% lub 3,2%. Możesz pokusić się o wiejskie, bez dodanego chemicznie tłuszczu, które będzie miało najlepsze walory smakowe. Słodycz zawarta w laktozie pozwoli złagodzić smak dania.
- Śmietana - w tym przypadku użyj gęstej 30% lub 36% do ubijania na sztywno. Nie sprawdzi się 12% lub 18% ze względu na zbyt dużą kwasowość.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 03.04.2012
Zobacz inne sprawdzone przepisy na żurek wielkanocny:
Wykorzystaj nasz kod rabatowy Lidl i zamów świeże produkty prosto do domu. Zaoszczędź pieniądze i czas przed świętami!